Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Conference: Οι πανηγυρισμοί από Τουρκία μέχρι Πασαλιμάνι και η επόμενη αντίπαλος

Ήταν μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη. Ήταν μια βραδιά που παίκτες, προπονητής, διοίκηση και κόσμος ονειρεύονταν. Ήταν μια σπουδαία βραδιά, μέχρι την επόμενη. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να προκριθεί για πρώτη του φορά στους «4» ευρωπαϊκής διοργάνωσης και το πέτυχε μέσα στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στην τουρκική Φενερμπαχτσέ στη ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι με τον Κωνσταντίνο Τζολάκη να αποκρούει τρεις εκτελέσεις.

Η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μπορεί να βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ μέσα στο «Σουκρού Σαράτσογλου» με τον Καχβετσί στο 12ο λεπτό να ισοφαρίζει το σκορ του πρώτου παιχνιδιού στο οποίο οι ερυθρόλευκοι είχαν επικρατήσει με 3-2, όμως οι Πειραιώτες πήγαν το ματς στην παράταση και είχαν τον… Μέγα Κωσταντή για να στήσουν τείχη μπροστά στην εστία τους. Ο Τζολάκης στην διαδικασία των πέναλτι απέκρουσε σουτ των Τάντιτς, Ουντέρ και Μπονούτσι και ο Ολυμπιακός με 3-2 έκλεισε θέση για τα ημιτελικά του Europa Conference League οπού θα αντιμετωπίσει την Άστον Βίλα του Ουνάι Έμερι στις 2 και 9 Μαΐου για μια θέση στον τελικό της OPAP Arena.

Το πάρτι σε Κωνσταντινούπολη και Πειραιά

Το τι ακολούθησε μετά το τρίτο πέναλτι που απέκρουσε ο Τζολάκης δεν περιγράφεται. Πάρτι μέσα στον αγωνιστικό χώρο της έδρας της Φενερμπαχτσέ, χοροί μέσα στα αποδυτήρια με τους παίκτες να σηκώνουν στα χέρια τους τον προπονητή τους, χαμός στους δρόμους του Πειραιά από τους ξέφρενους πανηγυρισμούς των οπαδών της ομάδας.

Πριν από την αναχώρησή τους από Κωνσταντινούπολη για Αθήνα, η οποία και έγινε μετά τις 05:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι ποδοσφαιριστές έβγαλαν την θριαμβευτική φωτογραφία μέσα από το αεροπλάνο.


Μετά την ιστορική πρόκριση, οπαδοί του Ολυμπιακού συγκεντρώθηκαν στο Πασαλιμάνι και έστησαν πάρτι, πανηγυρίζοντας έντονα για την επιτυχία των Πειραιωτών.

Θρυλική υποδοχή

Η επιτυχία αυτή οδήγησε τους οπαδούς του Ολυμπιακού στο «Ελ. Βενιζέλος» όπου λίγο πριν τις 7 το πρωί υποδέχτηκαν την αποστολή των Πειραιωτών κατά την επιστροφή τους από την Κωνσταντινούπολης, μετά από αναμονή σχεδόν τεσσάρων ωρών καθώς οι πρώτοι άρχισαν να φτάνουν στο αεροδρόμιο στις 3:00 τα ξημερώματα.

Οι φίλοι του συλλόγου επιφύλαξαν μία καυτή ατμόσφαιρα με καπνογόνα και συνθήματα για τον Μεντιλίμπαρ και τους παίκτες του, αποθέωσαν ένα-ένα τα μέλη της αποστολής, με τον Τζολάκη φυσικά να κλέβει την παράσταση μετά τις μυθικές επεμβάσεις του στα πέναλτι.

Οι δηλώσεις

Η χαρά για την ιστορική πρόκρισή ήταν τόσο μεγάλη που μέχρι και ο πρόεδρος της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού μίλησε για την επική πρόκριση στην Τουρκία, αποθέωσε τον Μεντιλίμπαρ και τόνισε πως οι Πειραιώτες συνεχίζουν να ονειρεύονται «Είναι μια πολύ μεγάλη βραδιά, μας αρέσει ο ανήφορος και ειδικά σε αυτό το γήπεδο, σε αυτή την ατμόσφαιρα. Είναι πρωτόγνωρο αυτό που δείξαμε. Είμαστε ενωμένοι και δείξαμε τι σημαίνει η ψυχή του θρύλου, του πρωταθλητή, του Ολυμπιακού» ήταν το αρχικό σχόλιο του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού στάθηκε στην ομιλία του στα αποδυτήρια, ενώ αποκάλυψε τη νέα συμφωνία με τον Μεντιλίμπαρ. «Τους είπα πως αυτή η ομάδα μπορεί να πάει ακόμα ψηλότερα. Το πιστέψαμε και πάμε για μεγαλύτερες στιγμές» και πρόσθεσε: «Μου έχει κάνει εντύπωση πως του αρέσουν τα δύσκολα, του αρέσει να ρισκάρει. Παρουσίασε την ομάδα φουλ επιθετική, ήρθαμε να κερδίσουμε. Του αρέσει ο ανήφορος, τα δύσκολα. Συμφώνησα μαζί του για νέο συμβόλαιο το βράδυ που χάσαμε από τη Μακάμπι».

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στάθηκε και στα επόμενα βήματα λέγοντας: «Είναι μια πολύ ωραία βραδιά, θα συνοδεύει τις επόμενες γενιές. Είδατε πως ξεκινήσαμε, έγιναν αλλαγές, είμαστε ενωμένοι και να τα αποτελέσματα. Μας αρέσει ο ανηφορος και ειδικά εδώ μέσα. Στόχος μας να κερδίσουμε τα επόμενα ματς, να προχωρήσουμε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είμαστε για τα δύσκολα. Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε».

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Βαγγέλης Μαρινάκης έγραψε:

Μια ιστορική πρόκριση στην Πόλη, που θα συνοδεύει για πάντα γενιές φιλάθλων στην χρυσή πορεία που διαγράφει ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ μας. Μια βραδιά αξέχαστη για όλους μας. Συναισθήματα δυνατά, υπερηφάνεια, πάθος. Συγχαρητήρια, όλοι δώσαμε τη ψυχή μας απόψε. ΖΗΤΩ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ!

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στάθηκε στην επιτυχία των Πειραιωτών. Ο Ισπανός προπονητής αναφέρθηκε στα συναισθήματα του, στην προσπάθεια των παικτών του αλλά και τον στόχο του τελικού.

«Είναι πολύ δύσκολο να εκφράσω τα συναισθήματά μας. Σήμερα υποφέραμε, δεχτήκαμε το γκολ της ισοφάρισης και ξέραμε ότι έπρεπε να αντέξουμε. Τα καταφέραμε και τώρα είμαστε ανακουφισμένοι κι έτοιμοι να συνεχίσουμε.

Πραγματικά προσπαθήσαμε πολύ. Ήταν πολύ δύσκολο γιατί δεχτήκαμε γκολ μόλις στο 11′. Προσπαθήσαμε να ισοφαρίσουμε., είχαμε ευκαιρίες να το κάνουμε, αλλά δεν το πετύχαμε. Τελικά καταφέραμε να προκριθούμε με δύο εύστοχα πέναλτι μετά από ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Τώρα ακολουθούν δύο παιχνίδια με την Άστον Βίλα, για τα οποία πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Είναι αλήθεια πως δεν συνηθίζεται να αλλάζει ο τερματοφύλακας. Έχω πάρει κάποιες τέτοιες αποφάσεις, ειδικά όταν βλέπεις κάποιον που προπονείται πάρα πολύ καλά. Ο Τζολάκης δουλεύει πάρα πολύ καλά και πρέπει να συνεχίσει έτσι. Το ίδιο και ο Πασχαλάκης, και θα πάρει κι ο ίδιος τις ευκαιρίες του.

Ήθελα να αμυνθούμε λίγο πιο ψηλά. Μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργο να βγάζεις έναν επιθετικό για να βάλεις ένα αμυντικό μέσο, αλλά αυτό θέλαμε να κάνουμε. Να ανεβάσουμε την γραμμή της άμυνάς μας ώστε να πιέσουμε ακόμη πιο ψηλά.

Με όλο το σεβασμό προς την Άστον Βίλα, εδώ που φτάσαμε θέλουμε να πάμε στο τελικό. Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολο, αλλά έχουμε πίστη στην ομάδα μας, νιώθουμε καλά και θα παίξουμε αυτά τα δύο παιχνίδια κι ελπίζουμε να πάμε στο τελικό».

Μασούρας: «Γράψαμε ιστορία, είναι δικαίωση για εμάς»

«Είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε τι έχουμε καταφέρει. Μετά από πολύ προσπάθεια και πολλά χρόνια που παλεύαμε, είναι δικαίωση για εμάς. Κάθε φορά συνέβαινε κάτι και δεν καταφέρναμε να φτάσουμε ψηλά. Σήμερα γράψαμε ιστορία απέναντι σε έναν πολύ καλό αντίπαλο σε μία δύσκολη έδρα», δήλωσε ο Γιώργος Μασούρας.

Τζολάκης: «Πριν τα πέναλτι μου έδωσε ο πατέρας μου ενα φυλαχτό»

Ο Κωνσταντίνος Τζολάκης μίλησε για την πρόκριση στα ημιτελικά, τη διαδικασία των πέναλτι, αλλά και στη σημασία που είχε για εκείνον ότι ο πατέρας του που βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη του έδωσε ένα φυλαχτό πριν ξεκινήσει η «ρώσικη ρουλέτα» από τα 11 βήματα.

«Είχαμε κάνει ανάλυση με τους προπονητές. Κάποια στιγμή ειναι και το feeling. Πρέπει εκείνη την ώρα να επιλέξεις τη σωστή γωνία και να δικαιωθείς. Πριν τα πέναλτι μου έδωσε ο πατέρας μου ενα φυλαχτό και τον ευχαριστώ δημόσια που με ακολούθησε απόψε εδώ. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, κοιτάμε πρωτα το πρωτάθλημα και το ματς της Κυριακής. Ωστόσο ναι, Το ονειρευόμαστε το τρόπαιο, γιατί όχι;»

Κάρμο: «Δείξαμε πόσο μεγάλη ομάδα είμαστε»

Ο στόπερ του Ολυμπιακού, Νταβίντ Κάρμο μετά τη μεγάλη πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League τόνισε ότι πίστευε πως οι ερυθρόλευκοι μπορούν να φτάσουν ψηλά στην Ευρώπη.

«Είμαστε ευτυχισμένοι δείξαμε πόσο μεγάλη ομάδα είμαστε. Παίξαμε πολύ καλά και πήραμε την πρόκριση. Αντέξαμε. Η Φενέρ είναι εξαιρετική ομάδα και μας πίεσε πολύ όμως αντέξαμε μέχρι το τέλος για να προκριθούμε. Ήξερα πως παίζουμε στην Ευρώπη και πως μπορούσαμε να πάμε ψηλά. Ευχαριστώ τον Ολυμπιακό για την ευκαιρία που μου έχει δώσει δίνω τα πάντα μέσα στο γήπεδο για την ομάδα. Δε γίνεται να μη σκέφτεσαι τον τελικό. Θα προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται για τα παιχνίδια με την Άστον Βίλα».

Οι απουσίες του Ολυμπιακού στον πρώτο αγώνα

Σε ότι αφορά την επόμενη αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Conference League, την αγγλική Άστον Βίλα, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πρώτο αγώνα για του «4», τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου, δεν μπορεί να υπολογίζει σε δύο ποδοσφαιριστές. Ο Γιώργος Μασούρας δέχθηκε κίτρινη απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, συμπλήρωσε κάρτες και θα εκτίσει ποινή στην Αγγλία. Ο Αντρέας Ντόη αποβλήθηκε στο τέλος της παράτασης με δεύτερη κίτρινη κάρτα και θα απουσιάσει κι αυτός από τον αγώνα με την Άστον Βίλα.

Η Άστον Βίλα

Η αντίπαλος του Ολυμπιακού στα ημιτελικά έχει χαρακτηριστεί και το μεγάλο φαβορί του Conference League, όχι μόνο γιατί πρόκειται για την 4η ομάδα της Πρεμιερ Λιγκ, αλλά γιατί στον πάγκο της κάθεται ο “Mister Europa League”. Ο Ουνάι Έμερι έχει στην τροπαιοθήκη του 3 Europa League με τη Σεβίλλη και ένα με την Βιγιαρεάλ, ενώ έχει βρεθεί ακόμα μια φορά στον τελικό με την Άρσεναλ.

Ο 52χρονος τεχνικός των 11 τίτλων στην καριέρα του ανέλαβε πέρσι τη 17η Άστον Βίλα των 12 βαθμών και των μόλις τριών νικών μετά από 12 αγωνιστικές και με ένα σερί 14 νικών, πέντε ισοπαλιών και επτά ηττών σε 26 ματς, οδήγησε τους “βίλανς” στην 7η θέση και στην έξοδο στην Ευρώπη μετά από 13 ολόκληρα χρόνια.
Φέτος τα πάει ακόμα καλύτερα καθώς η Άστον Βίλα φιγουράρει στην 4η θέση της βαθμολογίας της Premier League πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος, ενώ η συμμετοχή στα ημιτελικά του Conference League της δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσει τον πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό της τίτλο μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1982.

Η Αστον Βίλα έφτασε στα ημιτελικά του Conference League, αφού πρώτα πέρασε από την φάση των ομίλων ως πρώτη (4-1-1) αφήνοντας πίσω της Λέγκια Βαρσοβίας, Άλκμααρ και Ζρίνσκι. Στη συνέχεια απέκλεισε τον Άγιαξ (0-0 στην Ολλανδία, 4-0 στην Αγγλία) και στα προημιτελικά απέκλεισαν την Λιλ (2-1) στη διαδικασία των πέναλτι με 4-3 με ήρωα τον παγκόσμιο πρωταθλητή Εμιλιάνο Μαρτίνες που έπιασε δύο.

Σε ένα ρόστερ, που κοστίζει βάσει Transfermarkt 646.200.000 ευρώ, σίγουρα υπάρχουν αρκετοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές. Όμως αυτός που ξεχωρίζει με τη φετινή του απόδοση είναι ο Όλι Γουότκινς. Ο 28χρόνος Ἀγγλος επιθετικός μετράει 26 γκολ και 10 ασίστ σε 45 αγώνες, όντας δεύτερος σκόρερ στην Πρεμιερ Λιγκ με 19 τέρματα πίσω μόνο από τον Έρλινγκ Χάλαντ των 20, ενώ βρίσκεται και στην πρώτη θέση στις τελικές πάσες που έχει μοιράσει στους συμπαίκτες του με 10.

Ο Ολυμπιακός θα κληθεί να δώσει την Μεγάλη Πέμπτη (2/5) το πρώτο ματς στο θρυλικό “Βίλα Παρκ” στην πόλη Μπέρμιγχαμ, ένα από τα μακροβιότερα αγγλικά γήπεδα και το 10ο σε χωρητικότητα, καθώς μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 42.640 θεατές. Η ρεβάνς είναι μια εβδομάδα αργότερα στο Φάληρο, στις 9 Μαΐου.

Πηγή: protothema.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Huawei ανακοίνωσε την Ευφυή Λύση Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας

Η Huawei παρουσίασε την καινοτόμα Ευφυή Λύση Διανομής (IDS) Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας στο Ρότερνταμ. Η IDS αναπτύχθηκε σε συνεργασία με...