Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Η ΔΕΗ crash test για τη νέα εποχή

 

Το πρόβλημα “ΔΕΗ” σωστά βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των άμεσων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Αυτό έδειξε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός, επιλέγοντας να πραγματοποιήσει το πρώτο υπουργικό ραντεβού αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης με τον αρμόδιο για τα ενεργειακά, Κ. Χατζηδάκη.

Και, πράγματι, είναι απολύτως αναγκαίο να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της πάλαι ποτέ κραταιάς ΔΕΚΟ, ώστε η ΔΕΗ να σταματήσει να χάνει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ την ημέρα. Όμως το πρόβλημα της ΔΕΗ δεν είναι μόνο οικονομικό.

Γύρω από τη ΔΕΗ υπάρχει ένας ευρύτερος συμβολισμός, για τα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει η νέα διακυβέρνηση. Διότι, πολύ απλά, η εξίσωση του διαχρονικού προβλήματος της ΔΕΗ περιλαμβάνει μια σειρά από παραμέτρους: το βαθύ κράτος της γραφειοκρατίας και του Δημοσίου που αντιστέκεται στις αλλαγές, το πανίσχυρο συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ, που υπονόμευσε συστηματικά κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις οδυνηρές εξελίξεις, μια ισχυρή επιχειρηματικά ενεργειακή αγορά που καλείται να λειτουργήσει σε καθεστώς στρεβλώσεων και παραμορφώσεων του ανταγωνισμού, τους θεσμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση που ζητούν αποτελέσματα, αλλά και μια αντιπολίτευση ευάλωτη στη σπέκουλα του εύκολου λαϊκισμού.

Με απλά λόγια, το πρόβλημα της ΔΕΗ δεν είναι ούτε καινούργιο, ούτε απλό, αλλά διαχρονικό και σύνθετο. Απλώς επιδεινώθηκε και έφτασε στο απροχώρητο εξαιτίας των τραγικών επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και, για να αντιμετωπιστεί, απαιτείται ειδική διαχείριση, σχέδιο, μεθοδικότητα αλλά και αποφασιστικότητα. Διότι είναι σαφές ότι θα χρειαστεί να σπάσουν αυγά, να ξεβολευτούν δημοσιοϋπαλληλικές νοοτροπίες, να υπάρξουν συγκρούσεις με όσους βολεύονται αλλά και με όσους εκμεταλλεύονται τα κακώς κείμενα.

Με απλά λόγια, το πρόβλημα “ΔΕΗ” συμβολίζει τον γόρδιο δεσμό που κρατά καθηλωμένη τη χώρα στο παρελθόν. Η αντιμετώπισή του δεν θα επουλώσει μόνο μια σοβαρή οικονομική πληγή. Δε θα δώσει απλώς ένα θετικό επενδυτικό σήμα στην  αγορά και στο Χρηματιστήριο. Η διάσωση και η εξυγίανση της ΔΕΗ είναι ο τέλειος συμβολισμός για να σηματοδοτήσει τη νέα αρχή, την πολιτική και οικονομική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα. Με άλλα λόγια, η ΔΕΗ είναι το crash test για τη νέα εποχή.

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ