Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ανατρέποντας τα στερεότυπα: Οι τεχνολογίες στην υπηρεσία της γυναίκας

Ημέρα για την Γυναίκα.

Η αξία της γυναίκας θα έπρεπε να είναι τόσο αυτονόητη πλέον, που να μην χρειάζεται υπενθυμίσεις.

Ή τόσο φυσική, που να γιορτάζεται κάθε μέρα.

Γράφει η Εύα Καϊλή*

Δυστυχώς είμαστε ακόμα σε εκείνο το σημείο της διαδρομής που πρέπει κάθε τόσο να ξανα-μετράμε δυνάμεις και να επιβεβαιώνουμε τον προορισμό και τον προσανατολισμό μας.

Μάλλον στα θετικά και στα προ-απαιτούμενα της Δημοκρατίας είναι ότι μας επιτρέπει να διεκδικούμε και να διασφαλίζουμε τις ελευθερίες και τα “αυτονόητα” του πολιτισμού μας.

Με αφορμή αυτήν την ημέρα, θα σταθώ σε δυο σημεία. Αρχικά φαίνονται ασύνδετα, αλλά καταλήγουν σε κάτι σημαντικό.

Τα ΜΜΕ τα τελευταία 24ωρα ρίχνουν φως σε ένα ακόμα δραματικό κρούσμα ενδοοικογενειακής βίας με ολέθριο αποτέλεσμα, αυτήν την φορά από την Κρήτη. Το δραματικό στοιχείο είναι ότι ήταν προαναγγελθέν. Όπως τα περισσότερα κρούσματα βίας. Το δραματικό είναι η ανεπάρκεια των θεσμών να προστατέψουν την γυναίκα που ζητάει βοήθεια.

Κατά την θητεία μου ως Πρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο για Θέματα Ισότητας) κάναμε συντονισμένες προσπάθειες και εκστρατείες ενημέρωσης, ότι ο φορέας μας είναι παραστάτης και σύμμαχος, με εξειδικευμένο προσωπικό και χώρους υποδοχής, ώστε να ενθαρρύνουμε τα θύματα βίας να μας εμπιστευτούν, να μιλήσουν και από κοινού να αναζητήσουμε προστασία και οριστική λύση.

Το πρόσφατο περιστατικό όπως και ένα από την Θράκη μερικούς μήνες πριν, μας υπενθυμίζουν με τον πιο θλιβερό τρόπο ότι τα σημάδια και η φωνή του θύματος, το οποίο βρίσκει το κουράγιο να ζητήσει βοήθεια δεν αρκούν, με την Πολιτεία να έχει την απόλυτη ευθύνη για ανεπάρκεια και τον κοινωνικό κύκλο να έχει την ευθύνη για συνενοχική ανετοιμότητα.

Λες και είναι μια Μοίρα κοινώς αποδεκτή για την Γυναίκα, να υποστεί μια κάποια μορφή βίας στην ζωή της. Σαν κάποιο μοιραίο τίμημα του φύλου μας. Ανεξήγητα και σκοταδιστικά πράγματα.

Στον αντίποδα, το φως έρχεται από την καινοτομία , έναν τομέα όπου η πολυδιάστατη σκέψη της γυναίκας μπορεί να παραμένει δραστήρια, εξωστρεφής, να δημιουργήσει και να αναπτύξει πρωτοποριακές ιδέες μεγάλης ερευνητικής και επιχειρηματικής αξίας.

Το στοίχημα είναι να φροντίσουμε ώστε οι γυναίκες από νωρίς σε ηλικία να έχουν πρόσβαση σε πλατφόρμες με κοινωνικές υπηρεσίες, πρόσβαση σε χειρισμό των νέων τεχνολογιών, σε δεξιότητες που στο μέλλον τους ως επαγγελματίες θα τους δώσουν την δυνατότητα να παραμείνουν ενεργείς και δημιουργικές ανεξαρτήτως χώρου και χρόνου, με την ευελιξία που ο γυναικείος οργανισμός , η μητρότητα, ή οι αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις, απαιτούν πολλές φορές αλλά ο νομοθέτης αρνείται να αναγνωρίσει στις περισσότερες χώρες, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Εν τέλει η πρόσβαση σε ψηφιακές δεξιότητες δεν θα πρέπει να είναι προνόμιο στην εκπαίδευση, αλλά βασικό συστατικό για την δημιουργία πολιτών και επαγγελματιών με ισοδύναμη πρόσβαση στις ευκαιρίες.

Πώς τα δυο σημεία συναντιούνται;

Η καινοτομία μπορεί να προσφέρει λύσεις που σημαίνουν ανεξαρτησία επαγγελματική αλλά και μέσον για την επιβίωση και διάσωση της γυναίκας από περιβάλλοντα και κρούσματα επιθέσεων και βίας.

Η καινοτομία ταυτόχρονα μπορεί να συλλέξει και να διαθέσει στον νομοθέτη πληρέστατα στοιχεία ακριβείας για τα ποσοστά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που περιγράφουν την θέση της σύγχρονης γυναίκας στον χώρο που δραστηριοποιείται. Οπότε και ο νομοθέτης θα μπορεί να λάβει ειδικά, στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της γυναίκας και την εκπαίδευση της κοινωνίας.

Χρειάζεται όμως και διαρκή επαγρύπνηση, ανάδειξη θετικών προτύπων και θαρραλέων συμπεριφορών, ώστε να γίνει ο κανόνας η δυνατή φωνή, η κατάρριψη των ταμπού και η αλλαγή νοοτροπίας σε κάθε κοινωνία που θέλει να λέγεται προοδευτική.

Η ενδυνάμωση αυτών των στοιχείων μπορεί να πολλαπλασιαστεί και εκτός συνόρων με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών και των μέσων δικτύωσης, και να γίνει φωτεινό παράδειγμα για εκείνες τις χώρες όπου η γυναίκα δεν έχει βασικά δικαιώματα.

Η επιλεκτική μας ευαισθησία είναι συνενοχή.

Στις κοινωνίες που ανέχονται τις διακρίσεις και τις χώρες που με πρόφαση την κουλτούρα ή την θρησκεία παραβιάζονται τα βασικά δικαιώματα της γυναίκας οφείλουμε να είμαστε ακόμη πιο απαιτητικοί για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.

*H Εύα Καϊλή είναι ευρωβουλευτής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ