Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Εντείνεται το μυστήριο με τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν

Στις 9 Μαΐου φαίνεται πως κλειδώνει η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον τούρκο ομολογό του, Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Ωστόσο πριν από λίγες ώρες σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Η επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς συνεχίζεται στη Γάζα και αφού το Ιράν και το Ισραήλ επιτέθηκαν το ένα στο έδαφος του άλλου, δημιουργώντας φόβους ότι μπορεί να πλησιάζει μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Οι δύο ηγέτες συναντώνται επίσης σε μια κρίσιμη στιγμή της πολιτικής τους καριέρας. Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια ρεβάνς με τον αντίπαλό του το 2020, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στις εκλογές του Νοεμβρίου. Μια δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι ο Μπάιντεν προηγείται μόνο σε μία από τις επτά πολιτείες που είναι πιο πιθανό να καθορίσουν το αποτέλεσμα.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της Τουρκίας από το 2003, υπέστη μια ντροπιαστική ήττα στις δημοτικές εκλογές, με τους ψηφοφόρους σε όλο το έθνος να στρέφονται εναντίον του κόμματός του AK.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, αν και οι παραλληλισμοί δεν μπορούν να γίνουν εύκολα, και στις δύο χώρες ο πληθωρισμός έχει συμβάλει σε μια αίσθηση απογοήτευσης και θυμού για τις κυβερνήσεις που βρίσκονται στην εξουσία.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς για να συζητήσουν μια πιθανή μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την επιτάχυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ