Σχεδόν 250.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν διάγνωση για καρκίνο των ωοθηκών σε ετήσια βάση, ενώ 140.000 χιλιάδες γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω αυτής της μορφής καρκίνου.

Διαβάστε επίσης: Ελπίδες πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου των ωοθηκών

Σύμφωνα με τον βρετανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Target Ovarian Cancer, αποστολή του οποίου είναι η πληρέστερη πληροφόρηση σχετικά με τον καρκίνο των ωοθηκών, οι δείκτες επιβίωσης για τον καρκίνο των ωοθηκών είναι χαμηλότεροι από οποιαδήποτε άλλη μορφή γυναικολογικού καρκίνου, κυρίως λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης σχετικά με τα συμπτώματά του αλλά και λόγω της καθυστερημένης διάγνωσης.

Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών συχνά συγχέονται με τα συμπτώματα άλλων, σχεδόν ακίνδυνων, παθήσεων όπως οι διαταραχές της γαστρεντερικής λειτουργίας. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η διάγνωση προκύπτει αρκετά αργά, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος.

Εάν μια γυναίκα αντιμετωπίζει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό της για περαιτέρω αξιολόγηση:

– πρήξιμο στην κοιλιά, επίμονο φούσκωμα (όχι φούσκωμα που εμφανίζεται και υποχωρεί ανά διαστήματα)

– αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωση μικρού γεύματος

– πόνος στην κοιλιά ή την περιοχή της πυέλου (λεκάνη)

– συχνοουρία ή επιτακτική ανάγκη για ούρηση

Άλλα συνήθη συνοδά συμπτώματα είναι οι αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία, η μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία, η κόπωση και η ανεξήγητη απώλεια βάρους ή η ανεξήγητη αύξηση του συσσωρευμένου λίπους (κυρίως στην κοιλιά).

Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών είναι το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου (κυρίως μαστού ή ωοθηκών) και η ηλικία.

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος μαστού: Δείτε μέχρι τι ώρα πρέπει να τρώτε βραδινό για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top