Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ο Economist βάζει τον Μητσοτάκη στην κούρσα διαδοχής της φον ντερ Λάιεν

Η διάχυτη αμφίσβητηση προς το πρόσωπο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «φουντώνει» τις συζητήσεις για εναλλακτικές υποψηφιότητες για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Πώς ο Economist βάζει ξανά στο τραπέζι το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μπορεί η Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν να παραμένει η βασική υποψήφια για τη θέση της επικεφαλής της Κομισιόν, ωστόσο ο πρωταγωνιστικός της ρόλος στο Pfizergate την καθιστά το τελευταίο διάστημα μια μάλλον «κακή» επιλογή για το κορυφαίο αξίωμα.

Πλέον η φημομολογία για τις εναλλακτικές «δίνει και παίρνει» με τον πρώην διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να πρωταγωνιστεί στις σχετικές συζητήσεις. Άλλα ονόματα που έχει πέσει στο τραπέζι – σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου – είναι αυτό της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και του Ρουμανού προέδρου Κλάους Ιοάνις.

Την ώρα μάλιστα που το Politico «ανακοινώνει» τα ονόματα του Κροάτη πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς, αλλα και του Ευρωπαϊου Επιτρόπου για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν, ο Economist – όπως αποκαλύπτουν τα Νεά – κάνει λόγο για παρασκηνιακές συζητήσεις και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται πως τα Παιχνίδια Εξουσίας ήδη από τον Ιάνουριο έχουν μιλήσει ανοιχτά για τις φιλοδοξίες Μητσοτάκη για ευρωπαϊκά αξιώματα, διευκρίνιζοντας μάλιστα και τους λόγους για τους οποίους ο Έλληνας πρωθυπουργός διεψεύδει τις σχετικές πληροφορίες.

Λίγες ημέρες πριν, μάλιστα, η στήλη επανήλθε σημειώνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί τη θέση, παρότι δεν του έχει γίνει ακόμα καμία σχετική πρόταση. «Δεν είναι τυχαία γεγονότα, άλλωστε, ούτε η ικανοποίηση των αιτημάτων της Γερμανίας, ούτε ο εφοδιασμός με όπλα της Ουκρανίας, ώστε να επιτύχει τη στήριξη τόσο του Βερολίνου όσο και της Ουάσιγκτον, υπό την έννοια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάζουν τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ!».

Τα «αποκαλυπτήρια» από τον Economist

«Η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο εάν ο υποψήφιος που προτείνουν οι ηγέτες δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», σημειώνεται στο σημερινό δημοσίευμα του έγκριτου βρετανικού μέσου, που τονίζει την αυξανόμενη δυσφορία των ευρωβουλευτών για το πρόσωπο της νυν προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αν όχι η Φον ντερ Λάιεν, τότε ποιος;»

«Ο Μάριο Ντράγκι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, θα δημοσιοποιήσει σύντομα μια έκθεση για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας που είναι πιθανό να συμβαδίζει με το ομοσπονδιακό όραμα του Μακρόν και θα εντυπωσιάσει τους ευρωβουλευτές που ψάχνουν για μια ισχυρή φυσιογνωμία. Όμως είναι 76 ετών και δεν έχει παίξει κανέναν ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές.

»Άλλοι της Κεντροδεξιάς, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αντιμετώπιζαν ανάλογα ερωτήματα με εκείνα που αντιμετωπίζει η απερχόμενη πρόεδρος.

Γι’ αυτόν τον λόγο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Αλλά ο δρόμος για μια δεύτερη θητεία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα».

Κολακευμένος αλλά αρνητικός δηλώνει ο Μητσοτάκης

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε για ακόμη μία φορά τα σενάρια που τον θέλουν να διεκδικεί κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα.

«Για μένα δεν υφίσταται κανένα απολύτως ζήτημα», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε χθεσινή συνέντευξή στον ΣΚΑΪ. «Αυτή η συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό αξίωμα», πρόσθεσε, «μπορεί να είναι σε έναν βαθμό κολακευτική, δεν ακούγεται συχνά το όνομα ενός Έλληνα πρωθυπουργού για τόσο σημαντικά αξιώματα, δεν με αφορά όμως».

Πηγή: dikaiologitika.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ