Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κυριακή 5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου!

Η πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως η Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου (εμείς θα λέγαμε Παγκόσμια Ημέρα Νικητών του Καρκίνου –που αποπνέει θετικό μήνυμα, όπως και πρέπει να είναι το μήνυμα της μέρας αυτής-). Ο εορτασμός αυτής της ημέρας ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 1985 και στη συνέχεια διαδόθηκε σ’ όλο τον κόσμο, ως μια γιορτή της Ζωής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 οι Νικητές από τη μάχη με τη νόσο υπολογίζονταν σε 25 εκατομμύρια σε όλον τον πλανήτη (τα μισά στις ΗΠΑ, όταν πριν από 30 χρόνια ο αριθμός δεν ξεπερνούσε τα 3 εκατομμύρια, αριθμοί ενδεικτικοί της προόδου της Επιστήμης της Ιατρικής αλλά και –δυστυχώς- της αύξησης των κρουσμάτων της νόσου ως συνέπεια των σύγχρονων συνθηκών ζωής…

Σήμερα και αύριο πολλοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στη μάχη κατά του Καρκίνου οργανώνουν σε όλο τον κόσμο εκδηλώσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης αλλά και στήριξης των ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωπα με τη νόσο, όπως και των οικογενειών τους.

Η ημέρα αυτή μας δίνει την ευκαιρία, να θυμίσουμε σε όλους ότι ο Καρκίνος νικιέται, αρκεί να υπάρχει Πίστη, Αισιοδοξία, εμπιστοσύνη στον εαυτό μας αλλά και στους γιατρούς.

Ταυτόχρονα μας δίνεται η ευκαιρία να κρούσουμε για άλλη μια φορά τον «κώδωνα του κινδύνου» για το σύγχρονο τρόπο ζωής, το περιβάλλον, το άγχος, την σπουδαιότητα της πρόληψης, την έλλειψη σωματικής άσκησης και δυστυχώς την κακή ποιότητα της διατροφής μας.

Τέλος, οφείλουμε να θυμίσουμε στην Πολιτεία ότι πρέπει να επενδύσει στις υποδομές υγείας, ότι χιλιάδες συνάνθρωποί μας δίνουν καθημερινά τη μάχη για τη ζωή τους σε ένα υποβαθμισμένο σύστημα Υγείας, ότι αυτή η μάχη πέρα από δύναμη και πίστη απαιτεί και σοβαρά χρηματικά ποσά… Είναι αδιανόητο σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, ασθενείς και εργαζόμενοι στα Αντικαρκινικά Νοσοκομεία να καταγγέλλουν τόσο σοβαρές ελλείψεις, είναι αδιανόητο πρωτοποριακές και σωτήριες για τη ζωή χιλιάδων ασθενών πρωτοβουλίες –όπως αυτή που λαμβάνει χώρα στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Λάρισας σε συνεργασία με το Ογκολογικό Κέντρο του Α.Μ. Anderson του Texas- να μην τυγχάνουν ούτε της στοιχειώδους στήριξης.

Το WWW.WINCANCER.GR είναι μια καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία που ξεκίνησε με αφορμή τη μάχη που δίνει για τρίτη φορά στη ζωή του με τον Καρκίνο, ο Δημήτρης Σιάχος και έχει στόχο να στείλει σε όλους μήνυμα αισιοδοξίας, αλλά και να καταγράψει κακοτοπιές και προβλήματα που συναντούν καθημερινά χιλιάδες καρκινοπαθείς με τις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα προβάλει τις δράσεις που πραγματοποιούν οι δεκάδες αξιόλογες κινήσεις, ασθενών, εθελοντών, γιατρών και πολλών άλλων στην προσπάθειά τους να λύσουν προβλήματα και να ευαισθητοποιήσουν για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, όπως η πρωτοβουλία του Συλλόγου Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου «ΞαναρχίΖΩ» και θα πραγματοποιήσει εκδήλωση, με ενημέρωση του κοινού για τις δράσεις του, αλλά και πολύ μουσική, το Σάββατο 4 Ιουνίου, στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων (Νικητών) του Καρκίνου στην Ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Με αισιόδοξη διάθεση και ευχές για γρήγορη ανάρρωση σε όλους τους ασθενείς
WINCANCER.GR
To wincancer στο fb

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ