Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Η γραφειοκρατία σκοτώνει την Ελλάδα

Η γραφειοκρατία αποτελεί τη σημαντικότερη τροχοπέδη της χώρας. Μειώνει τον μελλοντικό πληθυσμό της χώρας καθιστώντας την αβίωτη για τον μέσο πολίτη που δεν τρέφεται από το δημόσιο ταμείο!

Του Άγη Βερούτη

Τι εννοώ!

1- Μιλώντας με μια λογίστρια προ ημερών για τους Έλληνες του εξωτερικού (πονεμένη ιστορία, κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της ξενιτεμένους), μου εξηγούσε πώς για να καταφέρει να αιτιολογήσει ότι πελάτισσά της ελληνικής καταγωγής, γεννημένη στη Γερμανία που ζει όλη της τη ζωή εκεί και εργάζεται εκεί εδώ και 25 χρόνια, είναι Έλληνας του Εξωτερικού για φορολογικούς λόγους, της πήρε τρία (!!!) χρόνια, ώσπου έφτασε και να τσακωθεί με τους εφοριακούς, γιατί κάθε τρεις και λίγο ζητούσαν κάτι καινούργιο σε χαρτιά και πιστοποιητικά της αλλοδαπής, για να αποδεχθούν ότι η πελάτισσα της είναι Ελληνίδα του Εξωτερικού!

2- Σε κουβέντα με γνωστό δικηγόρο που έχει δεκαετίες εμπειρίας σε ξένα και ελληνικά δικαστήρια, μου εξηγούσε για αρκετή ώρα γιατί δεν καταλάβαινα, ότι ο βασικός λόγος που οι δικαστές στην Ελλάδα κάνουν τόσο πολύ καιρό να βγάλουν τις αποφάσεις τους, δεν είναι γιατί αργούν να αποφασίσουν! Αποφασίζουν σωστά και άμεσα! Όμως το ελληνικό σύστημα απαιτεί από τον δικαστή πλήρη αιτιολογική έκθεση με παραπομπές σε νόμους και νομολογίες και εξαρχής περιγραφή της υπόθεσης λες και δεν υπάρχει άλλη δικογραφία.

Η λύση που πρότεινε για την ιλιγγιώδη επιτάχυνση της δικαιοσύνης σε επίπεδα όσο οι ταχύτερες χώρες στην απόδοση δικαιοσύνης, αλλά χωρίς να ρισκάρει κανείς την επιδείνωσή της, ήταν να γράφει ο πρωτόδικος δικαστής την πλήρη έκθεση ΜΟΝΟ αν το ζητήσει ένας διάδικος, και πληρώσει κιόλας για τις ανθρωποώρες. Έτσι οι περισσότερες πρωτοδίκες αποφάσεις θα βγαίνουν σε λιγότερο από το 1/4 του χρόνου που χρειάζονται σήμερα!

Από την άλλη οι μισές υποθέσεις στα δικαστήρια είναι του ίδιου του Δημοσίου, το οποίο σέρνει και εξουθενώνει τους πολίτες δικαστικά ακόμα και όταν ξέρει ότι έχει άδικο, επειδή το Δημόσιο δεν χρειάζεται να πληρώνει τα δικαστήρια. Μέγα λάθος!

3- Η σύζυγος φίλου, της οποίας οι γονείς της έχασαν το σπίτι τους στις πλημμύρες της Θεσσαλίας πριν 3 χρόνια και το έχτισαν ξανά με τις οικονομίες τους και την “υποτιθέμενη” αποζημίωση μέρους του κόστους (40% νομίζω), μου εξηγούσε ότι εδώ και ένα χρόνο έχει βγει στη Διαύγεια ότι οι γονείς της, κατόπιν αυτοψίας και ελέγχου των αρμοδίων, πρέπει να πάρουν την τελευταία δόση της αποζημίωσης για χρήματα που ΗΔΗ έχουν ξοδέψει ή χρωστούν για δουλειές που έχουν πιστοποιηθεί αρμοδίως ότι έγιναν.

Δυστυχώς όμως το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας τους λέει ότι δεν έχουν ακόμα πάρει την αρμοδιότητα πληρωμής των αποζημιώσεων φυσικών καταστροφών, και για αυτό δεν πληρώνουν την τελευταία δόση στα γερόντια εδώ και πάνω από ένα χρόνο! Το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν ξέρει πότε θα πάρουν την αρμοδιότητα και μετά από πόσο καιρό θα αποζημιώσουν τους υπερογδοντάχρονους γέροντες…

4- Πριν λίγο καιρό, γνωστός μου χρειάστηκε ληξιαρχική πράξη γέννησης. Όταν την πήρε ανακάλυψε ότι ήταν γεννημένος 1/1/1900, το μικρό του όνομα είχε αναγραμματισμό, το μικρό όνομα της μητέρας του ήταν λειψό και επίσης το επώνυμο της μάνας του είχε λάθος το πρώτο γράμμα!

Κατόπιν επικοινωνίας με μια ευγενέστατη ληξίαρχο έμαθε ότι η ληξίαρχος ΔΕΝ μπορεί να αλλάξει τα λανθασμένα στοιχεία, παρότι προφανώς ΔΕΝ ήταν 124 ετών, και παρά το γεγονός ότι η ληξιαρχική πράξη γέννησης της μάνας του ήταν σωστή, και παρά το γεγονός ότι είχε πιστοποιητικό βάφτισης με τη σωστή ορθογραφία του ονόματός του…

Πρότεινε όμως να στείλει email με όλα τα δικαιολογητικά ώστε να του απαντήσουν άμεσα ΑΡΝΗΤΙΚΑ και να πάει με την αρνητική απάντηση σε εισαγγελέα, ο οποίος μετά μερικούς μήνες θα δώσει εντολή να διορθώσει τα στοιχεία το ληξιαρχείο!

Καταπληκτικά επιτεύγματα για μια χώρα που παλεύει να μπει στον 21ο αιώνα ψηφιοποιώντας τη γραφειοκρατία.

Φυσικά δεν θα γράψω για εξιστορήσεις άλλων γνωστών οι οποίοι έλυσαν μαγικά το γραφειοκρατικό τους πρόβλημα με ένα “κατοσταρικάκι” γιατί θα μου ανεβεί η πίεση Πασχαλιάτικα…!

Κάποιος πρέπει επιτέλους να δει σοβαρά πόσα και ποια από όλα όσα είναι αρμόδιο το Δημόσιο και οι υπηρεσίες του θα πρέπει να καταργηθούν άμεσα και οριστικά για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του ο Έλληνας!

Δεν μπορεί να έχουμε το χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα στην Ευρωζώνη και δεύτερο χαμηλότερο εισόδημα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτός Ευρωζώνης, και να πρέπει να απασχολούμε ένα εισαγγελέα για το αν κάποιος ηλίθιος αναλφάβητος ληξίαρχος πριν από 55 χρόνια διάβαζε Μικιμάους ταυτόχρονα με τη συμπλήρωση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης ενός κακότυχου που γεννήθηκε Έλληνας!

Δεν μπορεί να έχουμε επιτύχει να γνωρίζει η εφορία για την έκδοση κάθε τιμολογίου και απόδειξης λιανικής ΠΡΙΝ το μάθει ο παραλήπτης των, και να θέλει τρία χρόνια ταλαιπώριας για να αποδεχθεί ότι κάποιος ελληνικής καταγωγής που γεννήθηκε στη Γερμανία, ζει στη Γερμανία και δουλεύει και πληρώνεται με μισθό στη Γερμανία, είναι Έλληνας του εξωτερικού και όχι κάποιος Έλληνας απατεώνας του εσωτερικού που παριστάνει τον Έλληνα εξωτερικού για άγνωστο ποιο πιθανό όφελος!

Δυστυχώς κάνουμε άλματα σε όσα βοηθούν το κράτος να καταπιέζει και να ταλαιπωρεί τους πολίτες και βουτιές στην άβυσσο σε όσα θα διευκόλυναν τους πολίτες!

Πώς ακριβώς περιμένουμε να δελεάσουμε πίσω τους Έλληνες που ξενιτεύτηκαν με την κρίση και είδαν πως δουλεύουν οι δημόσιες υπηρεσίες στις πολιτισμένες χώρες;

Πώς περιμένουμε από τα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά;

Σε μια Ελλάδα όπου το κράτος το οποίο θα έπρεπε να είναι ασπίδα προστασίας των πολιτών και αρωγός των αδυνάμων, τους αντιμετωπίζει ως σκουπίδια, τους απομυζεί αδιάντροπα με 44% φόρο από τα €40.000 (όταν η σοσιαλιστική Γαλλία παίρνει 45% ΜΕΤΑ τα €178.000) και αδιαφορεί για τα προβλήματα που τους δημιουργεί η ηλιθιότητά του, η κρατική ηλιθιότητα των θεσπισμένων κανόνων και η ηλιθιότητα των δημοσίων υπαλλήλων που εφαρμόζουν τους ηλίθιους κανόνες στο γράμμα και όχι στην ουσία;

Πώς;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ