Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Μάχη υπερ της…διαφθοράς! Επιστρέφουν με Κατρούγκαλο 903 επίορκοι του Δημοσίου

Εφοριακοί που καταδικάστηκαν για “σύσταση συμμορίας” , γιατροί που λαδώθηκαν, καθηγητές που παρενοχλήσαν σεξουαλικά μαθητές τους- Στις θέσεις τους όλοι, όπως αναφέρει το πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης εφημερίδας Πρώτο Θέμα.
Εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι που κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα από πειθαρχικές παραβάσεις, μέχρι βαριά εγκλήματα ευεργετούνται τώρα χάρη στο νόμο Κατρούγκαλο, ο οποίος τους επιτρέπει να επιστρέψουν και πάλι στις εργασίες τους.

Όπως διαβάζουμε στο Πρώτο Θέμα, η επάνοδός τους στο Δημόσιο συνεπάγεται αυτομάτως ότι μισθοδοτούνται ή συνταξιοδοτούνται κανονικά σαν να μην είχαν διαπράξει το παραμικρό αδίκημα.

Όμως τα αδικήματα για τα οποία οι άνθρωποι αυτοί είχαν εκδιωχθεί από τις θέσεις τους, κάθε άλλο παρά πταίσματα θεωρούνται, αφού ανάμεσά τους υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κατηγορηθεί για χρηματισμό, πλαστογραφία, εκβιασμό, ακόμα και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Τον Ιανουάριο του 2015 σύμφωνα με τα δεδομένα του αρμόδιου υπουργείου βρίσκονταν σε αργία 903 άτομα. Μεταξύ αυτών υπήρχαν κάποιοι που αντιμετώπιζαν βαριές κατηγορίες και για τις οποίες η Δικαιοσύνη είχε διατάξει την φυλάκισή τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν επιστρέφουν στη θέση τους, σε αντίθεση με εκείνους που εκμεταλλεύονται τις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου, αν και κατηγορούνται για εκβιασμό, υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος ή πλαστογραφία.

Ανάμεσα στις περιπτώσεις αυτές είναι Εφοριακός στη Χαλκιδική στον οποίο είχε υποβληθεί ποινή κάθειρξης 12 ετών για κατάχρηση από κοινού με τέσσερα ακόμα άτομα περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ από τη ΔΟΥ Χαλκιδικής.

Επίσης, δημοτική υπάλληλος, η οποία είχε τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία επειδή είχε παραπεμφθεί αμετάκλητα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση.

Στη θέση του αναμένεται να επιστρέψει γιατρός σε νοσοκομείο της Β. Ελλάδας που πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να παίρνει φακελάκι και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, όπως επίσης και γιατρός νοσοκομείου της Αθήνας που παραπέμφθηκε το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων γιατί εκβίαζε μαζί με άλλους επιχειρηματία, απειλώντας να προκαλέσει βλάβη στην επιχείρηση αν το θύμα δεν ενέδιδε στις απαιτήσεις του.

Πάντως υπάρχουν ακόμα πολλές περιπτώσεις που δεν είναι ακόμα σαφές αν οι επίορκοι επέστρεψαν στις θέσεις τους. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται υπάλληλοι υπουργείων που έλειπαν αδικαιολόγητα για μήνες,υπάλληλοι που βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους ναρκωτικά ή άλλοι που έπαιρναν χρήματα για να σβήσουν πρόστιμα από την εφορία και να επισπεύσουν την επιστροφή ΦΠΑ.

Άγνωστο επίσης παραμένει τι έχει συμβεί και με εκείνους που έχουν καταχραστεί τεράστια ποσά εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ – Spoiler: Ο Παύλος “κλεβει” τη Νεφέλη! Ράκος η Ηλέκτρα

Ανατρεπτικές εξελίξεις στα επόμενα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς  ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ. Ο Νικόλας και ο Σωτήρης συναντούν την Ελένη. Κι ένα τηλεφώνημα που κάνει...