Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Γάζα: Αποχώρησε η Χαμάς από τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο – Καμία συμφωνία για εκεχειρία

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς που βρισκόταν στο Κάιρο για τις διαπραγματευτικές συνομιλίες σχετικά με τη συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα αναχώρησε για τη Ντόχα, σύμφωνα με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Izzat al-Risheq.

«Ο σκοπός της εισόδου στη Ράφα και της κατάληψης του περάσματος είναι να ματαιωθούν οι προσπάθειες διαμεσολάβησης. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη θέση μας σχετικά με την τελευταία αιγυπτιακή πρόταση», δήλωσε ο al-Risheq.

80.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ράφα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, από τις 6 Μαΐου, όταν το Ισραήλ διέταξε τους Παλαιστίνιους που ζούσαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης να απομακρυνθούν.

«Από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις τους στις 6 Μαΐου, περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα, αναζητώντας καταφύγιο αλλού, το τίμημα που πληρώνουν αυτές οι οικογένειες είναι αφόρητο», αναφέρει η UNRWA στο X, διευκρινίζοντας ότι «κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές» στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπ. Άμυνας Ισραήλ: Θα πετύχουμε τους στόχους μας

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ παραμένει αμετακίνητο ως προς τις επιθέσεις στη Ράφα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Γιόβ Γκάλαντ να διαμηνύει σε «εχθρούς και φίλους» ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επιτύχουν τους πολεμικούς τους στόχους στη Γάζα, απαντώντας στις πιέσεις των ΗΠΑ να σταματήσουν την επιχείρησή τους στη Ράφα.

«Στρέφομαι στους εχθρούς του Ισραήλ καθώς και στους καλύτερους φίλους μας και σας λέω ότι το κράτος του Ισραήλ δεν πρόκειται να υποταχθεί», είπε.

«Θα πετύχουμε τους στόχους μας. Θα χτυπήσουμε τη Χαμάς. Θα χτυπήσουμε τη Χεζμπολάχ και θα εγγυηθούμε την ασφάλεια», πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο και επαναλαμβάνω –ό,τι είναι απαραίτητο– προκειμένου να υπερασπιστούμε τους πολίτες του Ισραήλ, να απομακρύνουμε τις απειλές εναντίον μας και να σταθούμε απέναντι σε αυτούς που επιχειρούν να μας καταστρέψουν», κατέληξε.

Νετανιάχου: Αν χρειαστεί θα μείνουμε και μόνοι μας

Την ίδια ώρα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανέστειλε ορισμένες παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου δημοσίευσε ένα βίντεο από μια ομιλία που έκανε την περασμένη Κυριακή (5/5), στην οποία τονίζει πως: «Καμία πίεση δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να αμυνθεί» και να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους.

«Δεσμεύομαι εδώ σήμερα από την Ιερουσαλήμ ότι: Εάν το Ισραήλ αναγκαστεί να μείνει μόνο του, το Ισραήλ θα σταθεί και στα «πόδια» του μόνο του. Αλλά ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι γιατί αμέτρητοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τον δίκαιο σκοπό μας» συνέχισε ο Νετανιάχου.

Πηγή: ieidiseis.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ