Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ξάνθη: “Πνιγμένη” στο νέφος η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο της Sunlight

Η μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών Sunlight στο Όλβιο Ξάνθης έχει περιοριστεί στο κεντρικό τμήμα της παραγωγής της μονάδας.

Πλέον, οι 50 πυροσβέστες που παραμένουν στο εργοστάσιο με 24 οχήματα προχωρούν σε κατάσβεση μικρών εστιών. Πάντως, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, έχει ήδη καταρρεύσει μέρος της οροφής στο σημείο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Αν και ακόμα δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό το αίτιο της φωτιάς, το ανακριτικό της Πυροσβεστικής εξετάζει ως βασικότερο σενάριο αυτό του βραχυκυκλώματος.

Τώρα, η ανησυχία επικεντρώνεται στο κατά πόσο οι καπνοί από τη φωτιά που έχουν καλύψει τις περιοχές γύρω από το εργοστάσιο είναι τοξικοί. Τρεις σταθμοί μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας βρίσκονται ήδη στο Όλβιο και στα γύρω μέρη, με τον πρώτο σταθμό να δείχνει ότι δεν υπήρχαν ίχνη τοξικότητας.

Σήμερα, Τετάρτη θα λειτουργήσουν και οι άλλοι δύο τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται την Παρασκευή.

Πάντως, για προληπτικούς λόγους σε έκτακτη σύσκεψη το απόγευμα της Δευτέρας στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης αποφασίστηκε να στηθεί ένα «δίχτυ προστασίας» σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων για τις επόμενες 48 ώρες.

Οι αρμόδιοι φορείς συνέστησαν στους κατοίκους των οικισμών κοντά στο εργοστάσιο να μην έχουν επαφή με το φυσικό περιβάλλον και να λάβουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα προστασίας, τονίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή πρόκλησης πανικού.

Επίσης, συστήνεται από τις τοπικές αρχές η μη επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον στις περιοχές βορειοανατολικά του εργοστασίου στο Όλβιο, δηλαδή στις περιοχές:

Ν. Όλβιο,
Κρεμαστή,
Θαλασσιά,
Αγ. Αθανάσιος,
Τοξότες, Τύμπανο,
Πετροχώρι,
Εύμοιρο,
Εξοχή

Παράλληλα, τα σχολεία των περιοχών αυτών θα παραμείνουν κλειστά για δύο ημέρες.

Τα μέτρα, τα οποία όπως υπογραμμίζει η περιφέρεια προτείνονται μόνο για προληπτικούς λόγους και για 48 ώρες είναι:

Πλύσιμο του περιβάλλοντος χώρου και του εξωτερικού των σπιτιών με άφθονο νερό.
Το εσωτερικό των σπιτιών να μείνει όσο το δυνατόν απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον (πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά).
Ο κόσμος και τα παιδιά να παραμένουν, ει δυνατόν τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικό χώρο.
Όχι αγροτικές (βόσκηση και συγκομιδή κηπευτικών, κ.λ.π.) και λοιπές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

Πάντως, ο καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ανέφερε ότι σε απόλυτα ασφαλή συμπεράσματα θα καταλήξουμε τις επόμενες ημέρες κι αφού ολοκληρωθούν οι μετρήσεις, ενώ τόνισε ότι η εταιρεία διαβεβαίωσε τους ειδικούς πως δεν υπήρχαν τοξικά στοιχεία όπως ο μόλυβος σε μεγάλες ποσότητες.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ζημιά μπορεί να γίνει από την καύση των πλαστικών.

thetoc.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ