Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Νέα δημοσκόπηση: Πόσο μπροστά είναι η ΝΔ, πόσο πέφτει το Κίνημα Αλλαγής

Ενδιαφέροντα στοιχεία και από τη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα “Τα Νέα”.

Σύμφωνα με τη μέτρηση η ΝΔ διατηρεί σημαντικό προβάδισμα από το ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου με τη διαφορά να είναι στις 10,5 μονάδες , μειωμένη πάντως σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (Δείτε Εδώ) που έδειχνε τη διαφορά στις 11.5 μονάδες.
Προβληματισμό πρέπει να προκαλεί ωστόσο στο Κίνημα Αλλαγής και η νέα δημοσκόπηση που δείχνει το νέο κόμμα να ξεφουσκώνει μετά τον αρχικό ενθουσιασμό και να γυρνά σε μονοψήφια ποσοστά καθώς από (12,5% +1,5 ) πέφτει στο 9,8% σε λιγότερο από 2 μήνες.

Σε πολιτικό επίπεδο, η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με 35,4% στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος έναντι 24,9% για το κυβερνητικό κόμμα, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για «Τα Νέα». .

Κοντά σε διψήφιο ποσοστό το Κίνημα Αλλαγής (9,8%) ωστόσο στην προγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας η ΔΗ.ΣΥ είχε 12,5% και το Ποτάμι 1,5%, ενώ οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, όπως και ο κύκλος κινητοποιήσεων που άνοιξε για τους πλειστηριασμούς, τις διατάξεις για τις απεργίες κ.ά., προσφέρουν ζωτικό χώρο σε μικρότερα κόμματα (όπως η Ενωση Κεντρώων) ή εξωκοινοβουλευτικούς σχηματισμούς (όπως η Πλεύση Ελευθερίας και η Ελληνική Λύση).
Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων, ως προς την εκτίμηση ψήφου:

ΝΔ: 35,4%

ΣΥΡΙΖΑ: 24,9%

Κίνημα Αλλαγής: 9,8%

ΚΚΕ: 6,9%

Χρυσή Αυγή: 6,6%

Ένωση Κεντρώων: 3,2%

ΑΝΕΛ: 2,7%

Πλεύση Ελευθερίας: 2,7%

Ελληνική Λύση: 1,9%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,3%

Άλλο: 4,6%


Το 61% υπέρ δημοψηφίσματος για Σκοπιανό

Δημοψήφισμα για το Σκοπιανό θέλει το 61% των Ελλήνων πολιτών, αν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις

Το 50% εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια για συμβιβαστική λύση. Αντίθετη άποψη έχει το 44%.

Όσον αφορά στην ονοματολογία, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, άνω του 77% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι απορρίπτουν έναν συμβιβασμό που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

Τονίζουν ότι δε θεωρούν αποδεκτό κανένα από τα τρία ονόματα που έχουν ακουστεί και περιλαμβάνουν, όπως Άνω Μακεδονία (οχι 78%), Νόβα Ματσεντόνιγια (όχι 77%) και Νέα Μακεδονία (όχι 82%).

Με πληροφορίες από .thetoc.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ