Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τι διάβασε στις διακοπές ο Κυριάκος

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης διαβάζει πολύ στον ελεύθερό του χρόνο βιβλία από όλο το φάσμα και μάλιστα διαβάζει περισσότερα από ένα βιβλία την ίδια περίοδο. Φυσικά, στις καλοκαιρινές διακοπές, είναι η ευκαιρία να διαβάσει κανείς πολύ περισσότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο.

Έτσι, ο πρόεδρος της ΝΔ πήρε τα βιβλία του την προηγούμενη εβδομάδα και ξεκίνησε τις σύντομες διακοπές του στην Κρήτη. Πλην όμως, δεν πήρε μόνο τα βιβλία του, αλλά και ένα έτερο… ανάγνωσμα παραλίας, ένα αναλυτικό υπόμνημα, από τομεάρχες της ΝΔ και συμβούλους του, για μια σειρά θεματικών αξόνων, προκειμένου αμέσως μετά την επιστροφή στη «γαλάζια» καθημερινότητα (από τη Δευτέρα) να τρέξουν για την ομιλία του στη ΔΕΘ στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το μακροσκελές υπόμνημα

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε ζητήσει από τομεάρχες του κόμματος, αλλά και συμβούλους για νευραλγικούς τομείς, να του στείλουν ένα αναλυτικό υπόμνημα με την εξέλιξη των πραγμάτων στους τομείς ευθύνης τους, τις προοπτικές εξέλιξης των πραγμάτων, τις δυνατότητες παρεμβάσεων και τις προτάσεις που ήδη έχουν καταρτιστεί από τους τομείς προγράμματος του κόμματος.

Το συνολικό υπόμνημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», αριθμεί πάνω από 50 σελίδες και εκτείνεται σε όλο το θεματικό φάσμα: από τα δημοσιονομικά, τις αποκρατικοποιήσεις και τις επενδύσεις, έως την παιδεία, την υγεία, την ασφάλεια και τη φυγή των νέων ανθρώπων από τη χώρα. Τα κεντρικά «γαλάζια» στελέχη φρόντισαν να καταγράψουν αναλυτικά την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και τα περιθώρια παρέμβασης, μια και ο κ. Μητσοτάκης θέλει να έχει μια αναλυτική εικόνα, ώστε να μπορεί να σχηματοποιήσει αναλόγως και τις εξαγγελίες του από το βήμα της ΔΕΘ.

Συμφωνία Αλήθειας plus
Πέραν του υπομνήματος, όμως, που καταγράφονται όλα όσα προαναφέρθηκαν, οριστικές αποφάσεις για την παρουσία του κόμματος στη ΔΕΘ θα ληφθούν στις συσκέψεις που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει «ντιρεκτίβα» στους συνεργάτες του να ξεκουραστούν μεν, πλην όμως να είναι στο γραφείο τη Δευτέρα, καθώς τα χρονικά περιθώρια ως την παρουσία του προέδρου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη είναι ασφυκτικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», αυτές τις μέρες θα οριστικοποιηθεί και το «σλόγκαν» ουσιαστικά που θα χρησιμοποιήσει η ΝΔ, καθώς η περυσινή «Συμφωνία Αλήθειας» έμεινε ως πολιτικός όρος και μάλιστα αποτέλεσε μια ομπρέλα, υπό την οποία τέθηκαν οι επιμέρους προτάσεις για διάφορα θέματα.

Έτσι, στη ΝΔ προσανατολίζονται σε μια «Συμφωνία Αλήθειας Plus», με περαιτέρω εξειδίκευση και παραμετροποίηση σε αρκετά σημεία, προκειμένου να ενισχυθεί το οπλοστάσιο προτάσεων του κόμματος και να υπάρχει σαφής απάντηση στην ερώτηση που κάνουν πολλοί πολίτες «Και εσείς τι προτείνετε;». Οριστικές αποφάσεις, πάντως, για το περιεχόμενο της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη θα ληφθούν αυτές τις ημέρες, φυσικά έχοντας ως background και το υπόμνημα που έλαβε στα χέρια του ο πρόεδρος του κόμματος.

Θετικός λόγος

Όπως έχει ξαναγράψει το «Π», προτεραιότητα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το βάρος το αμέσως επόμενο διάστημα το κέντρο βάρους του «γαλάζιου» πολιτικού λόγου να μετατοπιστεί και το επίκεντρο να βρίσκεται στον θετικό λόγο. Να πείθει, δηλαδή, η ΝΔ μέσω των προτάσεων και των θέσεών της, πέρα από τη δομική αντιπολίτευση που ασκεί σε όλο το φάσμα της κυβερνητικής πρακτικής.

Άλλωστε, όπως αναγνωρίζουν αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές, η ΝΔ θα μπορέσει να κάνει το άλμα προς την αυτοδυναμία, τόσο δημοσκοπικά όσο και στις εκλογές, μόνο εφόσον πείσει ότι προτείνει κάτι απτό και διαφορετικό και δεν αντιπαρατίθεται απλά στα λόγια με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάνει κατά πάγιο τρόπο η αξιωματική αντιπολίτευση.

Γι’ αυτόν το λόγο, σε υψηλό επίπεδο έχει αποφασιστεί ότι η ΝΔ θα αποδώσει μεγάλη σημασία στον θετικό λόγο, ο οποίος σχετίζεται κυρίως με την περαιτέρω εξειδίκευση πτυχών του προγράμματος της ΝΔ και υπογράμμισης, εκ μέρους των στελεχών του κόμματος, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση διαθέτει εναλλακτική πρόταση, η οποία δεν είναι… στον αέρα.

Η ζημιά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αναφερθεί στον «λογαριασμό» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, μια και πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τη μέρα της ψήφισης του τρίτου Μνημονίου.

Μάλιστα, ο μηχανισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο του κόμματος (ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Στέλιος Πέτσας), πέρα από την παρακολούθηση της έκτακτης κατάστασης με τις δεκάδες πυρκαγιές στη χώρα, ενεργοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας και για να αποτιμήσει τη διετή πορεία της χώρας από την ημερομηνία ψήφισης του Μνημονίου.

«Δύο χρόνια χάθηκαν. Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση. Το οικονομικό κλίμα κατέρρευσε. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη συρρικνώθηκαν. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας επιδεινώθηκε. Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώθηκε και το βιοτικό τους επίπεδο μειώθηκε. Πλούτος εξανεμίσθηκε. Νέα μέτρα, ύψους 14,5 δισ. ευρώ, παράλληλα με κεφαλαιακούς περιορισμούς, επιβλήθηκαν. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν. Τα «κόκκινα δάνεια» διογκώθηκαν. Οι τράπεζες χρειάστηκαν νέα ανακεφαλαιοποίηση, με την οποία το Δημόσιο έχασε ιδιοκτησία και κεφάλαια. Ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου «σκουπίστηκαν». Τα λουκέτα στην αγορά πολλαπλασιάστηκαν. Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αυξήθηκε. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου και ιδιωτών εκτοξεύτηκαν. Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους επιδεινώθηκε. Η χώρα παραμένει «απούσα», δύο και πλέον χρόνια μετά την έναρξή του, από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ταπεινωτικές δεσμεύσεις, όπως ο «κόφτης», αναλήφθηκαν. Με λίγα λόγια, καμία «κόκκινη γραμμή», υποχωρήσεις συνεχώς και παντού. Διαπραγματευτικές ήττες, αυταπάτες και ψέματα αποτελούν το τρίπτυχο της κυβερνητικής αποτυχίας. Ψέματα που συνεχίζονται, καθώς η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι βγαίνουμε από τα Μνημόνια. Μόνο που η ίδια πρόσφατα ψήφισε ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό είναι το οδυνηρό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», σημειωνόταν στην «επετειακή» ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, στο υπόμνημα που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επεξεργάστηκε στις διακοπές του, ο «λογαριασμός» της συγκυβέρνησης αποτυπώνεται με πολύ συγκεκριμένα νούμερα και επιδίωξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να υπενθυμίζει διαρκώς τη ζημιά που έχει προκαλέσει στη χώρα η κυβέρνηση, αλλά και το γεγονός ότι παρά τη ρητορική για έξοδο από την επιτροπεία το 2018, η κυβέρνηση έχει συνομολογήσει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο δεσμεύσεων, το οποίο ενέχει μέτρα για το 2019 και για το 2020, αλλά και στόχους για τα πλεονάσματα έως το 2060.

Επενδύσεις, φορολογικό, όραμα για τους νέους

Πέραν των άλλων, σαφής πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι από το βήμα της ΔΕΘ να μιλήσει αναλυτικά για τον επενδυτικό οδικό χάρτη επί ημερών κυβέρνησης ΝΔ. Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να εξηγήσει πώς θα τρέχουν οι επενδύσεις με τη ΝΔ στο τιμόνι της χώρας. Φυσικά, αυτές οι εξαγγελίες αφορούν πέρα από τους φορολογικούς συντελεστές -τη μείωση των οποίων για την επιχειρηματική δραστηριότητα έχει εξαγγείλει ήδη από την περυσινή ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης- και άλλες πτυχές της επενδυτικής δραστηριότητας, επί παραδείγματι αυτές που σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη, καθώς στο «γαλάζιο» επιτελείο έχουν επεξεργαστεί προτάσεις για την επιτάχυνση των ρυθμών της.
Έτσι, είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει το μήνυμα ότι εφόσον η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να έρθουν τόσο ξένες, όσο και να γίνουν εσωτερικές επενδύσεις στη χώρα. Άλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη εδώ και μήνες απευθύνει προσκλητήριο σε επενδυτές να έρθουν και να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, ποντάροντας στη δυναμική της, αλλά και στην πολιτική αλλαγή.

Ακόμα, σαφές είναι ότι αρκετός κόσμος θέλει να ακούσει κάτι περαιτέρω για το φορολογικό και ιδίως για ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα. Γι’ αυτά τα θέματα, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη μιλήσει, αν και με τον αστερίσκο του επιπλέον δημοσιονομικού χώρου μετά από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, καθώς τα δεδομένα, με βάση το πρόγραμμα, είναι πολύ συγκεκριμένα.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ δέχεται εισηγήσεις για να συγκεκριμενοποιήσει περαιτέρω τόσο ορισμένες μειώσεις συντελεστών, όσο και παρεμβάσεις στις δημόσιες δαπάνες, μια και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος έχει εντοπίσει αρκετούς «κωδικούς» που επιδέχονται περιστολής.

Ακόμα, όπως εξηγούσε πηγή από το «γαλάζιο» επιτελείο στο «Π», ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για την ανάγκη να δημιουργηθούν στη χώρα καλοπληρωμένες και βιώσιμες θέσεις εργασίας, μέσω της στήριξης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, θα μιλήσει και «οραματικά», απευθυνόμενος στους νέους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ανησυχητικό φαινόμενο του brain drain, το οποίο συνδυαστικά με τα ανησυχητικά στοιχεία για το δημογραφικό, αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της χώρας.
Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης έχει ως βασική επιδίωξη να εκφράσει όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους, ένα ηλιακό κοινό, το οποίο πολιτικά αντιμετωπίζει με δυσπιστία στα χρόνια των Μνημονίων τη ΝΔ και να πείσει ότι η πολιτική πρόταση που κομίζει η ΝΔ δεν είναι «μια από τα ίδια».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη δεν θα αφορά μόνο την οικονομία, αλλά και ζητήματα καθημερινότητας, όπως η παιδεία, η υγεία, η ασφάλεια κ.ά.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 19/8

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ