Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στο… απόσπασμα ο Τσακαλώτος

Η «αποκαθήλωση» του «τσάρου» της ελληνικής οικονοµίας, Ευ. Τσακαλώτου, ξεκίνησε εκ των έσω, καθώς η απήχηση και η επιρροή που είχε παλαιότερα ως επικεφαλής της οµάδας των «53» αποδυναµώνονται σηµαντικά στους κόλπους των µελών της συγκεκριµένης τάσης. Παρά τις απεγνωσµένες προσπάθειες που κατέβαλλε όλο το προηγούµενο διάστηµα να πείσει τους «συντρόφους» του ότι η διαπραγµατευτική τακτική που ακολούθησε είχε το µέγιστο δυνατό αριστερό πρόσηµο, εν τούτοις όχι µόνο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την οµόθυµη στήριξη της οµάδας των «53», αλλά έφτασε και στο σηµείο το αφήγηµά του περί «συνολικής συµφωνίας», που, εκτός από την ψήφιση των µέτρων και των αντιµέτρων, θα εξασφάλιζε ταυτόχρονα την ενσωµάτωση µιας γενναίας ρύθµισης για το δηµόσιο χρέος, να αµφισβητείται όχι µόνο από κυβερνητικά στελέχη, αλλά ακόµη και από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίµου. Το τελευταίο του «χρεώνει» ως ατυχή αυτή τη στρατηγική επιλογή, καθώς εγκλώβισε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο να καλλιεργεί υπέρµετρες προσδοκίες για την τελική έκβαση των διαπραγµατεύσεων στην υπόθεση του χρέους.

Οι διαβεβαιώσεις που έδινε ο πρωθυπουργός στη Βουλή ανήµερα της ψήφισης των µέτρων, ότι µε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα βάλει γραβάτα, επειδή θα δοθεί καθαρή λύση για το χρέος, ήταν αποτέλεσµα των σχετικών µηνυµάτων που είχε λάβει από τον Ευ. Τσακαλώτο, µε συνέπεια σήµερα οι στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα να τον «καρφώνουν» µε διαρροές, γιατί δεν επαληθεύτηκε στις εκτιµήσεις που αρχικώς είχε κάνει Στους κόλπους της οµάδας των «53» η πολιτική που ακολούθησε µέχρι σήµερα ο Ευ. Τσακαλώτος υφίσταται σοβαρή αµφισβήτηση από τις δυνάµεις της αριστερής πτέρυγας.

Ηδη τις προηγούµενες ηµέρες, ο Χάρης Γολέµης, ένα πρόσωπο που στήριζε τον «τσάρο» της ελληνικής οικονοµίας σε εσωκοµµατικό επίπεδο για µακρά χρονική περίοδο και «έδινε τόπο στην οργή», επειδή ακριβώς ο Ευ. Τσακαλώτος µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο κατάφερνε να κερδίζει πολιτικό χρόνο διά της µεθόδου της παροχής αισιόδοξων εγγυήσεων, υπέβαλε την παραίτησή του από µέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και διευθυντής του αριστερού ιδρύµατος «Ν. Πουλαντζάς». Ο Χάρης Γολέµης ανήκε στον στενό πυρήνα της οµάδας των «53», που είχε ως εναλλακτική λύση στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ τον Ευ. Τσακαλώτο, αλλά στο τέλος συνειδητοποίησε ότι ο «τσάρος» της ελληνικής οικονοµίας «απαξίωσε» ολοκληρωτικά την ιδεολογική σοβαρότητα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, επιλέγοντας να υποχωρήσει θεαµατικά σε όλες τις «κόκκινες γραµµές» που είχε προβάλει έναντι των δανειστών. Ωστόσο, η περίπτωση του Χ. Γολέµη, που «αποχαιρέτησε» τον Ευ. Τσακαλώτο και τους άλλους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ για λόγους ιδεολογικής τιµής και συνέπειας στις αρχές της ριζοσπαστικής Αριστεράς, δεν λογίζεται ως µεµονωµένη αντίδραση στο εσωτερικό του κόµµατος. Το παράδειγµά του είχαν ακολουθήσει και άλλα εξέχοντα στελέχη του χώρου, όπως ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, και ο πρώην γραµµατέας της Κ.Ε., Τ. Κορωνάκης, αλλά στην παρούσα συγκυρία πανοµοιότυπες αντιδράσεις, που δεν έχουν εκδηλωθεί µε αποχωρήσεις, καταγράφονται και στους «εναποµείναντες».

Ειδικά στην οµάδα των «53» η αριστερή πτέρυγα, που πλέον δεν επιδεικνύει αµέριστη εµπιστοσύνη στους χειρισµούς του Ευ. Τσακαλώτου, εκφράζεται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο από την αντιπρόεδρο της Βουλής, Τ. Χριστοδουλοπούλου, και τον πρώην υπουργό Θ. ∆ρίτσα και σε κοµµατικό από τα µέλη της Πολιτικής Γραµµατείας Π. Λάµπρου και Μ. Υδραίο. Εν τω µεταξύ, τη διαίρεση που παρατηρείται στους κόλπους των «53» και έχει ως αποτέλεσµα την αποδυνάµωση του Ευ. Τσακαλώτου σε επίπεδο αρχηγικής εκπροσώπησης την αξιοποιεί σε σηµαντικό βαθµό ο πρώην υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, ο οποίος, µετά την αποµάκρυνσή του από την κυβέρνηση, επιχειρεί να χτίσει συµµαχίες µε όλο το αριστερό τµήµα της. Το βέβαιο, επίσης, είναι πως οι «χρυσές» και εναλλακτικές εφεδρείες της συγκεκριµένης εσωκοµµατικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στην παρούσα φάση εκτός «µνηµονιακού κάδρου» και οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα επιστρατευτούν για να δώσουν ουσιαστική υπόσταση στην αριστερή φυσιογνωµία του ΣΥΡΙΖΑ την εποµένη των εθνικών εκλογών. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σακελλαρίδης.
parapolitika.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ