Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Συνωστισμός υποψηφίων Προέδρων στη ΝΔ

Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να εγκαταλείψει την προεδρία της ΝΔ, μετά το ηχηρότατο «Όχι» στις κάλπες της περασμένης Κυριακής, ανοίγει στη ΝΔ την κούρσα του εσωκομματικού ανταγωνισμού για την διαδοχή του.

Η κεντροδεξιά παράταξη έχει εισέλθει πλησίστια στα νερά της οδυνηρής μετάβασης σε μια νέα ηγεσία η οποία, όπως σημειώνουν όλα τα «μέτωπα», είναι υποχρεωμένη να επαναπροσδιορίσει την πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος, η οποία κατά τους ίδιους αποδεικνύεται αδιάφορη, έως ελάχιστα ελκυστική στην πλειοψηφία των πολιτών.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται, δείχνουν υπερπροσφορά υποψηφιοτήτων καθώς οι διαθέσεις και οι προσωπικές φιλοδοξίες πολλών, έχουν απελευθερωθεί στην κομματική αρένα, ενόψει της επόμενης μέρας.

Ο πρώτος που δήλωσε παρών στη μάχη για την ηγεσία, είναι ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στέλνοντας μήνυμα ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Κάνοντας την έκπληξη, συνοδευόμενη από ειρωνικά σχόλια σε αρκετές περιπτώσεις, τον ακολούθησε η βουλευτής Ιωαννίνων Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, στέλεχος της νεότερης γενιάς, χωρίς, όμως, επαρκείς κομματικές περγαμηνές.

Όπως αναμενόταν, ο Νίκος Δένδιας ο οποίος συναντήθηκε προηγουμένως και με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο ειδικός ρόλος του οποίου θα βαρύνει αποφασιστικά στο τελικό αποτέλεσμα, έσπευσε να πάρει θέση. Τα παράπονα των «Σαμαρικών» στο πρόσωπό του πάντως, είναι πυκνά, καθώς του καταλογίζουν «αχαριστία», με το επιχείρημα ότι ο απερχόμενος πρόεδρος τον βοήθησε να διασωθεί στο σφαγείο της Β΄ Αθηνών, όπου μετακόμισε από την Κέρκυρα κι εκείνος το εξαργύρωσε, αμφισβητώντας πρώτος μετά τις εκλογές τον πολιτικό ευεργέτη του…

Στον συνωστισμό υποψηφίων προέδρων, διακριτή θέση ανήκει στον Μάκη Βορίδη που χτίζει μεθοδικά εδώ και πολύν καιρό το ακροατήριό του, ενώ και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τοποθετώντας τον εαυτό του στο κάδρο, αναφέρθηκε στην ανάγκη μετάβασης στη νέα γενιά.

Ειδικά η τελευταία, υπεραντιπροσωπεύεται καθώς στις τάξεις της, περιλαμβάνονται η ευειδής Όλγα Κεφαλογιάννη και ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, ενώ, στο κλίμα αυτό, δικαίωμα διεκδικεί και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νυν δήμαρχος ΑμαρουσίουΓιώργος Πατούλης.

Ποια είναι τα δυνατά «χαρτιά» που λείπουν από το τραπέζι; Η Ντόρα Μπακογιάννη που θέλει να ρίξει την τελευταία της ζαριά και είναι η πρώτη που άνοιξε το παιχνίδι της αμφισβήτησης Σαμαρά, όπως και ο αδελφός της Κυριάκος με τον οποίον βρίσκονται από καιρό σε αποκλίνουσες πορείες.

Στο στρατόπεδο των «Καραμανλικών» εξάλλου, υπάρχει η επιλογή του βουλευτή Έβρου και πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος είναι από τα «λογικά» φαβορί της αναμέτρησης.

Και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης; Στη ΝΔ, λένε ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είναι υποχρεωμένος να εγγυηθεί τις διαδικασίες και να κινηθεί στα όρια που προδιαγράφει ο μεταβατικός του ρόλος. Ο ίδιος πάντως, που βρίσκεται σε επαφή με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, φαίνεται να θεωρεί πως αυτό που συμβαίνει σήμερα στο κόμμα του, αφήνει ασυγκίνητους τους πολίτες…

Το παιχνίδι, μόλις άρχισε. Και ο πόλεμος που υφέρπει εδώ και μήνες στη ΝΔ, μετά τη σαφή εκλογική ήττα, όπως λένε αυτοί που ξέρουν τα εσωκομματικά παρασκήνια και την καμαρίλα, έχει πολλούς γύρους ακόμα…

reporter.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ