Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Το «νέο αίμα» στη Νέα Δημοκρατία – Όλα τα ονόματα ανά την επικράτεια

Σε φάση διαρκούς μετασχηματισμού βρίσκεται η ΝΔ, η οποία από τη ΔΕΘ και μετά έχει «φορτσάρει τις μηχανές». Κομμάτια αυτού του ψηφιδωτού είναι, χωρίς αμφιβολία, η πορεία προς το Συνέδριο και οι καινοτόμες προσυνεδριακές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα ανά την επικράτεια (το επόμενο Σάββατο θα γίνει η επόμενη στην Πάτρα), η διαβούλευση για το πρόγραμμα του κόμματος, ώστε στο Συνέδριο να αποκρυσταλλωθούν και άλλες πολιτικές θέσεις, αλλά και τα νέα πρόσωπα στο «γαλάζιο» οικοσύστημα.

Όσον αφορά τα πρόσωπα, ενδεικτική για τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη ήταν χωρίς αμφιβολία οι αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες μέρες. Την ίδια ώρα, όμως, στη ΝΔ συνεχίζουν το πρότζεκτ του Μητρώου Στελεχών και προσβλέπουν στην αξιοποίηση ικανού αριθμού πολιτικών στελεχών από αυτήν τη δεξαμενή. Κατά τις πληροφορίες του «Π», η διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού της ΝΔ Ρεβέκκα Πιτσίκα, που επιβλέπει τη διαδικασία, έχει καταλήξει και σε έναν τρίτο κύκλο προσώπων, οι οποίοι έχουν περάσει με επιτυχία όλα τα στάδια της αξιολόγησης, αλλά εκκρεμεί ακόμα η έγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πάντως, ενδεικτικό του ότι το πρότζεκτ δεν εγκαταλείπεται ήταν το σεμινάριο που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, υπό τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Κώστα Τσιάρα, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος με στελέχη από το Μητρώο που είχαν –κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης– δηλώσει ότι ενδιαφέρονται να πολιτευθούν. Αρμόδια στελέχη της ΝΔ, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι καμία υποψηφιότητα δεν «έχει κλειδώσει» και ότι το σεμινάριο ήταν επεξηγηματικό για το πώς θα κινηθούν τα εν λόγω πολιτικά στελέχη, σε περίπτωση που περιληφθούν στα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανά την επικράτεια. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η διενέργεια του σεμιναρίου προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, καθώς πολλά τοπικά στελέχη, αλλά και ΝΟΔΕ, το ερμήνευσαν ως προανάκρουσμα υποψηφιοτήτων, κάτι που από την οδό Πειραιώς διαψεύδουν.

Η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, είναι σαφής και διακηρυγμένος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι, με εξαίρεση τους βουλευτές του κόμματος, κανείς δεν έχει διασφαλισμένη θέση στα ψηφοδέλτια, ενώ ο ίδιος είναι θιασώτης του «νέου αίματος».

Νέα στελέχη από όλη την Ελλάδα
Συνεπώς, πέρα από τα πρώτα 15 ονόματα στελεχών που είχαν ανακοινωθεί τον Ιανουάριο, εδώ και μερικούς μήνες και μετά την εκδήλωση του κόμματος στην «Αθηναΐδα», έχει αποκρυσταλλωθεί και ο δεύτερος κύκλος στελεχών από το μητρώο, με 50 ονόματα ανά την επικράτεια να συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν. Επί παραδείγματι, σε αυτήν τη λίστα περιλαμβάνονται η δικηγόρος και περιφερειακή σύμβουλος στην Καστοριά, Αγνή Κανδύλη, η Αναστασία Σακκαρέλη από την Αιτωλοακαρνανία, ο μαέστρος Αντώνης Γιαμβριάς, ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Τριανταφυλλίδης από τη Θεσσαλονίκη, ο επιχειρηματίας Νίκος Κοροβέσης από την Ηλεία, η γιατρός Ειρήνη Χατζοπούλου από την Πέλλα, ο μοριακός βιολόγος-γενετιστής και άλλοτε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Δράσης Γιώργος Καραβάνας από τη Λάρισα, η πολιτική μηχανικός και κορυφαίο στέλεχος μεγάλης τεχνικής εταιρείας Σοφία Αναγνωσταρά από την Κόρινθο, ο νεαρός οικονομολόγος και επιχειρηματίας Γιάννης Παπαγεωργίου από τη Θεσσαλονίκη και η δικηγόρος Ελένη Μαυρόγαλου από τα Δωδεκάνησα.

Άλλα ονόματα που έχουν προκύψει από τη «γαλάζια» αξιολόγηση και θέτουν υποψηφιότητα προς αξιοποίηση, είτε στα ψηφοδέλτια είτε σε θέσεις στο κράτος και στη διοίκηση είτε απλώς στον κομματικό οργανισμό της ΝΔ, είναι: ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Ντίνος Παπαδημητρίου, ο οικονομολόγος από την Πρέβεζα Κωνσταντίνος Δαρδαμάνης, η δικηγόρος Κατερίνα Ζιούτα από το Κιλκίς, ο γιατρός από την Καρδίτσα Ηλίας Τσιαούσης, ο γιατρός Γιώργος Παππάς από τα Ιωάννινα, ο γιατρός Κωνσταντίνος Μαραβέγιας από τον Βόλο, το στέλεχος επιχειρήσεων Αντώνης Χονδρονίκος από την Αθήνα, ο δικηγόρος Ανδρέας Παλευρατζής από τη Β΄ Πειραιά, ο οποίος μάλιστα έκανε και παρέμβαση στο προσυνέδριο του κόμματος στη Νίκαια, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο ΠΑΜΑΚ Σπύρος Λίτσας από τη Θεσσαλονίκη, ο γιατρός Γιάννης Μανώλης από την Εύβοια, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Αλέξανδρος Λαγάκος από τη Θεσσαλονίκη, η καρδιολόγος και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Ινέτζη Δημητρακάκη, η διεθνολόγος-οικονομολόγος Μαρία Καλπουζάνη από την Αιτωλοακαρνανία, ο τοπογράφος και στέλεχος επιχειρήσεων Νίκος Τσονάκας, ο αντιπρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Θανάσης Πηλιούνης, η λειτουργική διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης Τόνια Αράχωβα, ο οδοντίατρος Γιάννης Δεληγιάννης από την Καβάλα, ο δικηγόρος Βασίλης Τσιφλικιώτης από την Καστοριά, ο δικηγόρος Μιχάλης Τάσσου από τη Δράμα, ο προερχόμενος από τον κλάδο της Υγείας Χρήστος Κούνδουρος από την Αρκαδία, ο φαρμακοποιός Ρουσλάν Μπουτζάν από την Αττική, ο διευθυντής σχολείου στη Γλυφάδα και πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Αιμιλιανός Ευαγγελινός από τη Χίο, ο μηχανολόγος Δημήτρης Λαθούρης από τη Φθιώτιδα, ο ιδιοκτήτης του πολυχώρου «Φιλόνεικος» Βαγγέλης Θεολόγης από την Καρδίτσα, ο δικηγόρος Μιχάλης Καντίδενος από τη Ρόδο, ο αρχιπλοίαρχος ε.α. Χαράλαμπος Μπουρνιάς από τη Χίο, ο γιατρός Κωνσταντίνος Τρομπούκης επίσης από τη Χίο, ο πρόεδρος της Β΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Γιώργος Λεούσης από τον Πειραιά.
Ακόμα, από τον δεύτερο κύκλο του Μητρώου Στελεχών προέρχονται και τα ονόματα του Σπύρου Βουγά, του Γιώργου Κοκκά, του καθηγητή στο ΔΠΘ Σπύρου Ραψομανίκη, της δικηγόρου Βαλάντως Τσέπη από τα Ιωάννινα, του Γιώργου Κριμπά, του χειρουργού-ορθοπαιδικού Κωνσταντίνου Δρεττάκη, του γιατρού στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» Θανάση Χαλαζωνίτη, του Βασίλη Μπορμπότη, του καθηγητή Βασίλη Στουραϊτη, του μεταφραστή Σωτήρη Κοπατσάρη, της φυσιοθεραπεύτριας Κατερίνας Μαχαίρα, του στελέχους επιχειρήσεων Πάνου Λώλου και του Γιάννη Σαμαρά.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το «κράμα» των στελεχών που προκύπτουν από το Μητρώο Στελεχών είναι ανομοιογενές και ως προς την πολιτική συμμετοχή: Με κοινή συνισταμένη τη σοβαρή επαγγελματική σταδιοδρομία, άλλα νέα στελέχη συμμετέχουν για πρώτη φορά οργανωμένα στις διαδικασίες ενός κόμματος, ενώ άλλα πρόσωπα έχουν περάσει και από άλλα κόμματα, όπως από το Ποτάμι, τη Δράση ή τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Παρ’ όλα αυτά, επέλεξαν, όπως σημειώνουν αρμόδιες κομματικές πηγές στο «Π», να ενταχθούν στη ΝΔ μέσα από τη διαδικασία του Μητρώου, ανταποκρινόμενοι ουσιαστικά στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενισχύσουν τις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έτσι να συμβάλουν διά της συμμετοχής τους στη διαδικασία της ανανέωσης που συνεχίζεται σε όλα τα κομματικά επίπεδα.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο στις 14/10

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Huawei ανακοίνωσε την Ευφυή Λύση Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας

Η Huawei παρουσίασε την καινοτόμα Ευφυή Λύση Διανομής (IDS) Ηλεκτρικής Ενέργειας στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας στο Ρότερνταμ. Η IDS αναπτύχθηκε σε συνεργασία με...