Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Τέσσερις χώρες της ΕΕ αναμένεται ν’ αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος στις 21 Μαΐου

Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Μάλτα πιστεύεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με την ιρλανδική δημόσια τηλεόραση «RTE News».

Η ιρλανδική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ότι οι επαφές μεταξύ Μαδρίτης και Δουβλίνου, καθώς και μεταξύ Μάλτας και Σλοβενίας, έχουν ενταθεί με σκοπό την κοινή αναγνώριση.

«Η Τρίτη 21 Μαΐου είναι η πιο πιθανή ημερομηνία που εξετάζεται για να αναγνωρίσουν η Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Παλαιστινιακό Κράτος, καθώς εκείνη την ημέρα θα διεξαχθεί το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών και 48 ώρες αργότερα θα ξεκινήσει επίσημα η εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν από τις 6 ως τις 9 Ιουνίου», αναφέρει και η ισπανική El Pais .«Η απόφαση θα ληφθεί 48 ώρες πριν από την επίσημη έναρξη της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, προκειμένου να μην εμπλακεί η υπόθεση στην εκλογική μάχη», προσθέτει η ισπανική εφημερίδα.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες απέφυγε να επιβεβαιώσει αν η Μαδρίτη θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης στις 21 Μαΐου, αλλά υποστηρίζει ότι η απόφαση έχει ληφθεί. «Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό δεν είναι τόσο η ακριβής ημέρα, αλλά η απόφαση, και η απόφαση έχει ληφθεί », τόνισε ο Αλμπάρες, ως απόδειξη της υποστήριξης της Ισπανίας για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος μέλος.

«Ο παλαιστινιακός λαός δεν χρειάζεται να καταδικαστεί να μείνει είναι αιώνια ένας λαός προσφύγων. Ο πόλεμος δεν χρειάζεται να είναι ο τρόπος της σχέσης των λαών στη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών. «Οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα για ένα κράτος και γι’ αυτό η Ισπανία πρόκειται να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος και γι’ αυτό θα ψηφίσει στη Γενική Συνέλευση υπέρ της ένταξής του στα Ηνωμένα Έθνη».

Αξίζει σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία ​​εξέδωσαν κοινή δήλωση αναφέροντας ότι συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης- ένα σχέδιο που το Ισραήλ χαρακτήρισε «βραβείο για την τρομοκρατία» της Χαμάς. .

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ πραγματοποίησε ξεκίνησε ευρωπαϊκή περιοδεία τον περασμένο Απρίλιο για να προωθήσει την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, επισκεπτόμενος την Ιρλανδία, στη Νορβηγία, τη Σλοβενία ​​και το Βέλγιο.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η μάχη ανάμεσα στην άγνοια και τη γνώση!

Τι είναι η αρχή της επικουρικότητας, της αναλογικότητας, τι είναι ο Τρίλογος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τι είναι η διαφοροποιημένη ολοκλήρωση (ευελιξία), ποιες είναι οι αποκλειστικές...