Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

«Σειρήνες πολέμου» από Νετανιάχου για Ράφα: Θα επιτεθούμε, με ή χωρίς συμφωνία

Εν αναμονή της απάντησης της Χαμάς στην πρόταση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, ο Νετανιάχου μιλά για «ολοκληρωτική νίκη» του Ισρα΄ήλ

Βέβαιη είναι η εισβολή στο καταφύγιο χιλιάδων Παλαιστινίων, τη Ράφα – στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας – διαμηνύει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανεξάρτητα από το αν θα επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων.

Σύμφωνα με το AFP, o Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα εισέλθει στη Ράφα για να καταστρέψει τα τάγματα της Χαμάς που βρίσκονται στην περιοχή, «με ή χωρίς συμφωνία».

Το Ισραήλ και η Χαμάς διαπραγματεύονται μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με σκοπό να απελευθερωθούν οι όμηροι.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουμε τον πόλεμο πριν επιτύχουμε όλους τους στόχους μας. Θα μπούμε στη Ράφα και θα εξοντώσουμε τα τάγματα της Χαμάς εκεί – με συμφωνία ή χωρίς συμφωνία, για να πετύχουμε τη συνολική νίκη», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνάντηση με οικογένειες ομήρων που κρατούνται όμηροι στη Γάζα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο Νετανιάχου έχει ορκιστεί να πετύχει την «ολοκληρωτική νίκη» στον πόλεμο και αντιμετωπίζει πιέσεις από τους εθνικιστές κυβερνητικούς εταίρους του να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, η οποία σύμφωνα με το Ισραήλ είναι το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι ελπίδες ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια συμφωνία που θα απέτρεπε την ισραηλινή εισβολή στη Ράφα, όπου καταφεύγουν περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Γάζας.

Η διεθνής κοινότητα – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ – έχει σημάνει συναγερμό για την τύχη των αμάχων στη Ράφα σε περίπτωση εισβολής του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένως απορρίψει τη διακοπή του πολέμου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων και λέει ότι μια επίθεση στη Ράφα είναι ζωτικής σημασίας για την καταστροφή των μαχητών της Χαμάς, μετά τις επιθέσεις τους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησαν τη σύγκρουση.

Εν αναμονή της απάντησης της Χαμάς

Οι δηλώσεις Νετανιάχου έρχονται εν αναμονή της απάντησης της Χαμάς στην πρόταση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για μερικές εβδομάδες στη Λωρίδα της Γάζας, που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς συναντήθηκε χθες στο Κάιρο με αντιπροσώπους των κυβερνήσεων της Αιγύπτου και του Κατάρ και αναμένεται να δώσει απάντηση το ταχύτερο δυνατόν.

ΗΠΑ: «Καίγεται» ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται αντιμέτωπος με κύμα διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων στα πανεπιστήμια, ζήτησε από τους ηγέτες του Κατάρ και της Αιγύπτου να κάνουν «το παν εντός των δυνάμεών τους για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς», καθώς σε αυτό βλέπει «το μοναδικό εμπόδιο στην άμεση κατάπαυση του πυρός».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε «γενναιόδωρη» την πρόταση του Ισραήλ και είπε πως «ελπίζει» ότι η Χαμάς θα δώσει θετική απάντηση.

Η πρόταση προβλέπει «κατάπαυση του πυρός 40 ημερών» και την «απελευθέρωση χιλιάδων παλαιστίνιων φυλακισμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση αυτών των ομήρων», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, επίσης στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Πηγή: dikaiologitika.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ