Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Προμήθειες POS: Η προειδοποίηση της κυβέρνησης για νομοθετική παρέμβαση και οι επόμενες κινήσεις των τραπεζών

Τελεσίγραφο έστειλε από τους Δελφούς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προς τους παίκτες της αγοράς καρτών, προειδοποιώντας για νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλει πλαφόν στις προμήθειες για τις μικροσυναλλαγές μέσω POS.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον διευθυντή του Capital.gr, ο υπουργός παραδέχθηκε, πάντως, ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με όλη την αγορά, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών αποδοχής καρτών (acquirers), των σχημάτων καρτών (Visa, Mastercard) και των τραπεζών προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος.

“Βλέπουμε ότι υπάρχει μια καλή διάθεση, λιγότερο ή περισσότερο, και έχουν υπάρξει πρωτοβουλίες την τελευταία εβδομάδα προς την κατεύθυνση της μείωσης προς τις μικρές συναλλαγές με κάρτα”. Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι “αν δεν υπάρξουν το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις που όλοι ευχόμαστε, θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την μείωση των προμηθειών ιδίως στις συναλλαγές μικρού ύψος”.

Θυμίζεται ότι η χρέωση που επιβάλουν σήμερα οι acquirers στους εμπόρους κυμαίνεται μεταξύ 1% και 2% περίπου και περιλαμβάνει και την προμήθεια που εισπράττουν τα σχήματα καρτών Visa και Mastercard.

Τι λέει η αγορά

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται, πάντως, παίκτες της αγοράς στους οποίους απευθύνθηκε το Capital.gr, εκτιμώντας ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή με το ΥΠΕΘΟ όσον αφορά στις συναλλαγές με κάρτα.

“Υπάρχει θετική διάθεση για να προχωρήσουμε σε μείωση της προμήθειας για μικρό-συναλλαγές σε συγκεκριμένες κατηγορίες εμπόρων”, ανέφερε πηγή από τα σχήματα καρτών, εξηγώντας ότι στις γορίες αυτές περιλαμβάνονται κυρίως περίπτερα, λαϊκές αγορές και ταξί. Διευκρινίζει, πάντως, η ίδια πηγή ότι ο συνολικός μηχανισμός είναι υπό συζήτηση με το Υπουργείο.

Την ίδια εκτίμηση διατυπώνει πηγή και από τις εταιρείες αποδοχής καρτών. “Θα ανταποκριθούμε στις παραινέσεις του Υπουργείου, δεν θεωρούμε ότι θα χρειαστεί να προβεί σε νομοθετικές ενέργειες”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Θα προχωρήσουμε σε προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις”, αναφέρει, παραπέμποντας στο παράδειγμα της NBG Pay που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες μείωση των προμηθειών στο 0,5% για συναλλαγές με κάρτα αξίας έως 10 ευρώ.

Υπογραμμίζει, πάντως, η ίδια πηγή ότι μια τέτοια μεταβολή στις προμήθειες των συναλλαγών μικρής αξίας προϋποθέτει κάποιο χρόνο – τουλάχιστον ορισμένων εβδομάδων – προκειμένου να υλοποιηθεί μέσω των συστημάτων.

Φθηνή επιλογή το IRIS

Στα οφέλη του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS αναφέρθηκε, για ακόμη μία φορά, ο κ. Χατζηδάκης από τους Δελφούς. “Εκτός από τα κλασικά συστήματα, υπάρχουν και τα συστήματα άμεσων πληρωμών, όπως είναι το IRIS με μηδενικές προμήθειες για τους πολίτες και πολύ χαμηλές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες”, δήλωσε.

Σημειώνεται ότι, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τη Δευτέρα, ο ΥΠΕΘΟ εξήγγειλε ότι εντός του 2024 θα επιβληθεί σε όλους τους φορείς που συναλλάσσονται με το κοινό, κατά κύριο λόγο τους εμπόρους, να αποδέχονται πληρωμές με IRIS. Σε πρώτη φάση, έχει νομοθετηθεί η υποχρεωτικότητα μόνο για τους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες με προθεσμία τον προσεχή Ιούνιο.

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

FAMAGUSTA ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς του MEGA Famagusta ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 Ο Μάικλ με αφορμή το ντοκιμαντέρ, έρχεται πιο κοντά με την Χριστίνα και τον Αντρέα....