Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κολούμπια, Γέιλ και Χάρβαρντ «σηκώνουν γροθιά» – Αντιπολεμικές διαδηλώσεις, καταλήψεις, συλλήψεις

Οι διαδηλώσεις, που έχουν οργανωθεί από φοιτητικές ομάδες οδήγησαν σε συγκρούσεις και συλλήψεις

Διαδηλώσεις και καταλήψεις φοιτητών σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, προκαλούν πονοκεφάλους στις διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και την αμερικανική κυβέρνηση. Η ατμόσφαιρα έγινε εκρηκτική μετά τις σωρηδόν συλλήψεις διαδηλωτών στις οποίες προχώρησαν οι Αρχές στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και οι οποίες ενέπνευσαν και ΄άλλους φοιτητές.

Οι φοιτητές ζητούν από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων όπου φοιτούν να κόψουν τους δεσμούς τους με κάθε εταιρεία που συμβάλλει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα – και σε ορισμένες περιπτώσεις από το ίδιο το Ισραήλ.

Οι διαδηλώσεις οδήγησαν σε συγκρούσεις – σε τουλάχιστον δύο πανεπιστήμια – με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ένα πανεπιστήμιο… κατέβασε ρολά για το υπόλοιπο της εβδομάδας.

Οι διαμαρτυρίες σε πολλά πανεπιστήμια έχουν ενορχηστρωθεί από συνασπισμούς φοιτητικών ομάδων, σύμφωνα με το AP.

Μπούμερανγκ οι συλλήψεις

Φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές την περασμένη εβδομαδα έστησαν σκηνές στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει την κατάληψη, συλλαμβάνοντας περισσότερους από 100 διαδηλωτές. Ωστόσο, αυτή η κίνηση γύρισε μπούμερανγκ, καθώς ενέπνευσε και άλλους φοιτητές σε όλη τη χώρα να διαμαρτυρηθούν.
Η διοίκηση του πανεπιστημίου δήλωσε χθες Τετάρτη ότι παρατείνει την προθεσμία για την απομάκρυνση των διαδηλωτών.

Επίσκεψη Τζόνσον στο Κολούμπια

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον, επισκέφθηκε την Τετάρτη το Κολούμπια για να συναντηθεί με Εβραίους φοιτητές λόγω των ανησυχιών για έξαρση του αντισημιτισμού στις πανεπιστημιουπόλεις. Ο Τζόνσον δήλωσε ότι το Ισραήλ και οι Εβραίοι φοιτητές δεν θα μείνουν μόνοι τους. Διαδηλωτές που βρίσκονταν κοντά του φώναξαν ότι δεν μπορούν να τον ακούσουν, με τον ίδιο να απαντά: «Απολαύστε την ελευθερία του λόγου σας».

Τέξας: «Οι διαδηλωτές ανήκουν στη φυλακή», λέει ο κυβερνήτης

Αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και έφιπποι που κρατούσαν γκλομπ, συνέλαβαν με τη βία δεκάδες φοιτητές που διαδήλωναν και έναν φωτορεπόρτερ στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν την Τετάρτη, έπειτα από κλήση της διοίκησης και του κυβερνήτη στις Αρχές.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι είχαν προγραμματίσει πορεία εντός της πανεπιστημιούπολης, όπου οι φοιτητές θα έκαναν κατάληψη του χώρου και θα πραγματοποιούσαν κάποιες εκδηλώσεις το απόγευμα. Ωστόσο, το πανεπιστήμιο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «δεν θα ανεχθεί διαταραχές» όπως αυτές σε άλλα πανεπιστήμια.

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, 34 άτομα είχαν συλληφθεί, καθώς η αστυνομία ανταποκρίθηκε σε αίτημα της διοίκησης του πανεπιστημίου και του κυβερνήτη Γκρεγκ Αμποτ.
Ο κυβερνήτης δήλωσε στο X ότι οι «διαδηλωτές ανήκουν στη φυλακή» και ότι κάθε φοιτητής που συμμετέχει σε διαδηλώσεις γεμάτες μίσος και αντισημιτισμό, όπως είπε, σε οποιοδήποτε δημόσιο κολέγιο ή πανεπιστήμιο της πολιτείας, θα πρέπει να αποβληθεί.

Ένας φωτογράφος που κάλυπτε τη διαδήλωση για τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Fox, Fox 7 Austin, ήταν μεταξύ των συλληφθέντων, αφού ήταν παρών σε μία συμπλοκή μεταξύ των αστυνομικών και των φοιτητών.Ο σταθμός επιβεβαίωσε τη σύλληψή του. Ένας άλλος δημοσιογράφος μέσα στο χάος των συγκρούσεων έπεσε στο έδαφος και εθεάθη αιμόφυρτος πριν η αστυνομία τον πάει στο ιατρικό προσωπικό των επειγόντων περιστατικών, για τις πρώτες βοήθειες.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Jay Hartzell, «Οι κανόνες μας έχουν σημασία και θα εφαρμοστούν. Το Πανεπιστήμιό μας δεν θα καταληφθεί».

Καλιφόρνια

Η αστυνομία του Λος Άντζελες άρχισε να συλλαμβάνει διαδηλωτές το βράδυ της Τετάρτης στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, σε μια προσπάθεια να «καθαρίσει» το κέντρο της κεντρικής πανεπιστημιούπολης.

Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε μέσω του Χ ότι έκλεισε την πανεπιστημιούπολη και πως η αστυνομία θα συλλάβει όσους δεν αποχωρήσουν.
Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας η αστυνομία αφαίρεσε αρκετές σκηνές από τον χώρο και ακολούθησαν συγκρούσεις.

Οχάιο

Δύο φιλοπαλαιστινιακοί φοιτητές που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία στην πανεπιστημιούπολη συνελήφθησαν την Τρίτη, έπειτα από «επανειλημμένες προειδοποιήσεις να ησυχάσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Μπεν Τζόνσον.
Πριν από την πορεία περίπου 50 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί σε αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης για πουν ιστορίες για τον παλαιστινιακό λαό. Οταν σταμάτησαν σε ένα κτίριο του πανεπιστημίου, δύο άτομα έγιναν «ενοχλητικά», δήλωσε ο Τζόνσον.

Χάρβαρντ

Το πανεπιστήμιο του Harvard στη Μασαχουσέτη προκειμένου να προλάβει τις διαμαρτυρίες, κλείδωσε τις περισσότερες πύλες του και περιόρισε την πρόσβαση σε όσους έχουν φοιτητική ταυτότητα. Επίσης, έχει αναρτήσει πινακίδες που προειδοποιούν να μην τοποθετηθούν σκηνές ή τραπέζια στην πανεπιστημιούπολη χωρίς άδεια.
Οι απαγορεύσεις αυτές ωστόσο, δεν εμπόδισαν τους διαδηλωτές να στήσουν 14 σκηνές.

Τηλεκπαίδευση στην Καλιφόρνια

Φοιτητές του πανεπιστημίου Humboldt χρησιμοποίησαν έπιπλα, σκηνές και αλυσίδες για να αποκλείσουν τις εισόδους ενός κτιρίου, φωνάζοντας «Δεν σας φοβόμαστε!». Αστυνομικοί τους έσπρωξαν προς την είσοδο του κτιρίου και διοίκηση του πανεπιστήμιου κατέβασε ρολά μέχρι το Σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι η διδασκαλία θα συνεχιστεί με… τηλεκπαίδευση.
Την Τρίτη ανακοίνωσαν ότι οι φοιτητές είχαν καταλάβει ένα δεύτερο κτίριο και άλλοι τρεις είχαν συλληφθεί. Χθες η διοίκηση δήλωσε ότι άγνωστα άτομα που δεν είναι φοιτητές βρίσκονταν επίσης μέσα σε ένα από τα κτίρια που έχουν καταληφθεί.

Κολλέγιο Emerson

Περίπου 80 φοιτητές στο Emerson College και άλλοι υποστηρικτές κατέλαβαν την Τρίτη μια πολυσύχναστη αυλή της πανεπιστημιούπολης στο κέντρο της Βοστώνης.
Το κολέγιο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η αστυνομία της πανεπιστημιούπολης προσέφερε «υπηρεσίες συνοδείας» για τους φοιτητές, καθώς η διοίκησηέλαβε «αξιόπιστες αναφορές» ότι ορισμένοι διαδηλωτές επιδίδονται σε «στοχευμένη παρενόχληση και εκφοβισμό Εβραίων υποστηρικτών του Ισραήλ».

Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης

Στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ένας καταυλισμός που στήθηκε από λίγους φοιτητές προσέλκυσε εκατοντάδες διαδηλωτές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η αστυνομία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι 133 διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση. Ανέφεραν ωστόσο ότι όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά θα κληθούν να εμφανιστούν στο δικαστήριο με την κατηγορία της διατάραξης της δημόσιας τάξης.

Μίσιγκαν

Την Τρίτη περίπου 40 σκηνές βρίσκονταν στην υπό κατάληψη πανεπιστημιούπολη, με τους διαδηλωτές να φορούν μάσκες.

Μινεσότα

Η Αμερικανίδα βουλευτής Ilhan Omar συμμετείχε σε διαμαρτυρία στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα την Τρίτη, λίγες ώρες μετά τη σύλληψη εννέα διαδηλωτών όταν η αστυνομία διέλυσε μία κατάληψη μπροστά από τη βιβλιοθήκη. Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν ζητώντας να αφεθούν ελέυθεροι οι συλληφθέντες.

Η κόρη της Omar ήταν μεταξύ των διαδηλωτών που συνελήφθησαν στο πανεπιστήμιο Κολούμπια την περασμένη εβδομάδα.

Την Τετάρτη, περισσότεροι από 80 καθηγητές και επίκουροι καθηγητές υπέγραψαν επιστολή με την οποία καλούσαν τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Μινεσότα να αποσύρει τις όποιες κατηγορίες, να άρει κάθε απαγόρευση της παρουσίας των συλληφθέντων στην πανεπιστημιούπολη και να επιτρέψει μελλοντικές καταλήψεις.

Yale

Η αστυνομία συνέλαβε 48 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων τέσσερις που δεν ήταν φοιτητές, καθώς ρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την πλατεία στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης, όπου έχουν στήσει σκηνές.

Μπέρκλεϊ

Οι διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ, είχαν στήσει περίπου 30 σκηνές μέχρι την Τρίτη.

Πηγή: dikaiologitika.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πάρις Καρβουνόπουλος: Υπέστη εγκεφαλικό ο δημοσιογράφος – Θα μεταφερθεί με C-27 από την Πάρο

Σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του έχει ο δημοσιογράφος, Πάρις Καρβουνόπουλος, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό. Ο δημοσιογράφος υπέστη εγκεφαλικό και κρίθηκε απαραίτητη από τους γιατρούς...