Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τουρισμός: Άνοδος 20% των προκρατήσεων, αλλά και αύξηση τιμών κατά 15% – Βρετανοί και Σκανδιναβοί προτιμούν Ελλάδα

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι επιχειρηματικές προσδοκίες στους κλάδους, που σχετίζονται με τον τουρισμό, αφού έχει σημειωθεί αύξηση προκρατήσεων έως 20% σε σχέση με πέρυσι, τροφοδοτώντας προσδοκίες για νέα ρεκόρ το 2024.

Μάλιστα εκτιμήσεις των φορέων του κλάδου κάνουν λόγο ότι τα θετικά μηνύματα φάνηκαν από την αρχή κιόλας του έτους για τη νέα τουριστική σεζόν. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Χατζής, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος στη διεθνή τουριστική αγορά, είμαστε χαρούμενοι επισημαίνει που οι επισκέπτες ψηφίζουν τόσο δυναμικά Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι με διψήφια ποσοστά ανόδου, που προσεγγίζουν ακόμη και το 30%, κινούνται οι προκρατήσεις από τη βρετανική αγορά. Σε ρυθμούς ανάκαμψης κινείται και η σκανδιναβική αγορά ενώ οι διεθνείς τάσεις που καταγράφονται θέλουν Αμερικανούς και Κινέζους, κυρίως τους δεύτερους, να επανακάμπτουν δυναμικά σε όλη την παγκόσμια τουριστική αγορά.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις αυξήσεις στις τιμές στον τομέα του τουρισμού οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων επισημαίνουν ότι ο κλάδος στην Ελλάδα ευθύνεται για σχεδόν το ήμισυ του πληθωρισμού της οικονομίας, καθώς οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία παρά την πτώση του κόστους της ενέργειας το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Με λίγα λόγια οι ανατιμήσεις καλά κρατούν, αφού έπειτα από αυξήσεις της τάξης του 11%-12% που έγιναν πέρυσι και τις πολύ υψηλότερες αυξήσεις που έχουν καταγραφεί στο κομμάτι του υπερπολυτελούς τουρισμού, φέτος καταγράφεται νέα άνοδος σε όλα τα επίπεδα των υπηρεσιών – από τις διαμονές έως και την εστίαση και αλλού.

Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα φέτος θα έχει την υψηλότερη αύξηση τιμών 15% σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες σε σχέση με το 2019.

Πηγή: topontiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σπαρτιάτες: Στις 19 Ιουνίου η δίκη Κασιδιάρη και των 11 βουλευτών για εξαπάτηση εκλογέων

Στις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου η δίκη των 11 εκλεγμένων με τους «Σπαρτιάτες» βουλευτών, του Ηλία Κασιδιάρη καθώς και ενός δικηγόρου,...