Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Έφτασαν τους 143 οι νεκροί από το μακελειό στη Μόσχα – Σχεδόν 200 οι τραυματίες

Τραγωδία δίχως τέλος στη Μόσχα, με τους νεκρούς από την τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών να ανέρχονται πλέον σε 143, σύμφωνα με τη Μαργκαρίτα Σιμόνιαν, δημοσιογράφο της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης και επικεφαλής του Russia Today, χωρίς να δίνει κάποια πηγή για την πληροφορία αυτή.

Νωρίτερα, η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας έκανε λόγο για 115 νεκρούς, ενώ υπάρχουν αναφορές στους Times του Λονδίνου για σχεδόν 200 τραυματίες.

Τόσο η επιτροπή όσο και ο κυβερνήτης της Μόσχας είπαν ότι αναμένουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων καθώς οι διασώστες συνεχίζουν να απομακρύνουν ερείπια από το σημείο της επίθεσης.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία η αιτία θανάτου ήταν τραύματα από σφαίρες και δηλητηρίαση από προϊόντα καύσης». Η επιτροπή είπε επίσης ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν «εύφλεκτο υγρό» για να βάλουν φωτιά στην αίθουσα συναυλιών ενώ βρίσκονταν ακόμη μέσα άνθρωποι. «Αυτή τη στιγμή διεξάγονται βαλλιστικές, γενετικές και δακτυλικές εξετάσεις».

Σε χωριστή ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας ανέφερε ότι τουλάχιστον τέσσερα παιδιά νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, ενώ κρατικά ΜΜΕ επικαλούμενα αξιωματούχους υγείας ανέφεραν ότι μεταξύ των νεκρών είναι και τρία παιδιά. Το υπουργείο Υγείας της περιφέρειας της Μόσχας κατονόμασε τα 41 από τα τουλάχιστον 93 θύματα και στη λίστα αυτή το νεότερο είναι 33 ετών και το μεγαλύτερο σε ηλικία 71.

Οι έρευνες στα συντρίμμια και το «έμφλεκτο υγρό»

Οι έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων στα συντρίμμια της αίθουσας συναυλιών θα πάρουν αρκετές ημέρες, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής της Μόσχας.

«Οι διασώστες εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο στον χώρο (…) Άλλα 20 πτώματα βρέθηκαν κάτω από τα συντρίμμια. Οι έρευνες θα συνεχιστούν περαιτέρω, τουλάχιστον για κάποιες ημέρες», έγραψε στο Telegram ο κυβερνήτης Αντρέι Βορόμπιοφ.

Την ίδια ώρα, η Ερευνητική Επιτροπή έκανε σήμερα γνωστό πως οι δράστες της επίθεσης εναντίον της αίθουσας συναυλιών χρησιμοποίησαν «αυτόματα πυροβόλα όπλα» και έβαλαν φωτιά στο κτίριο με τη βοήθεια ενός «εύφλεκτου υγρού».

«Έχει καθοριστεί πως οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν ένα εύφλεκτο υγρό για να βάλουν φωτιά στην αίθουσα συναυλιών όπου βρίσκονταν θεατές», μεταξύ των οποίων υπάρχουν τραυματίες, ανέφερε οι ερευνητές στο Telegram, προσθέτοντας πως κατέσχεσαν «αυτόματα όπλα» τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν την επίθεση.

Οι «επαφές» στην Ουκρανία

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι ύποπτοι της τρομοκρατικής επίθεσης που διαπράχθηκε την Παρασκευή σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, είχαν «επαφές» στην Ουκρανία και σχεδίαζαν να διαφύγουν εκεί.

«Αφού διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση, οι εγκληματίες σχεδίαζαν να διασχίσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και είχαν κατάλληλες επαφές στην ουκρανική πλευρά», αναφέρει η FSB σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η FSB προσέθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο αυτό, ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί προσεκτικά.

Παράλληλα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε επικαλούμενο την ανακοίνωση της FSB ότι τέσσερις φερόμενοι ως δράστες της επίθεσης κατευθύνονταν στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία όταν συνελήφθησαν νωρίς σήμερα το πρωί και είχαν επαφές στην ουκρανική πλευρά.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ενώ η Ουκρανία έχει αρνηθεί ήδη από χθες οποιαδήποτε ανάμειξη.

Δεκάδες συλλήψεις

Ο επικεφαλής της FSB ενημέρωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι συνελήφθησαν 11 άτομα, μεταξύ των οποίων και τέσσερις τρομοκράτες που συμμετείχαν άμεσα στην επίθεση στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall.

Νωρίτερα, συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση, μετά την καταδίωξη οχήματος από την αστυνομία, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο βουλευτής Αλεξάντερ Κινστάιν.

Άλλοι ύποπτοι διέφυγαν σε κοντινό δάσος πεζή, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: newsbeast.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ