Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Μαρουσάκης: Ο «ωμέγα εμποδιστής» φέρνει την άνοιξη – Άνοδος θερμοκρασίας την άλλη εβδομάδα

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ενημερώνει για το κύμα καλοκαιρίας που θα επικρατήσει στη χώρα την επόμενη εβδομάδα, δίνοντας εικόνα άνοιξης.

«Με το κύμα κακοκαιρίας που απασχόλησε τμήματα της χώρας μας τα τελευταία 24ωρα να περιορίζεται προς την Κρήτη και σταδιακά να υποχωρεί, υποδεχόμαστε το νέο μήνα στη χώρα μας, ένας μήνας που όπως λέει η παροιμία μπορεί να μυρίσει και καλοκαίρι (όχι ότι έχουμε δει και βαρυχειμωνιά μέχρι στιγμής), μπορεί όμως και να αγριέψει φέρνοντας τον βαρύ χειμώνα» επεσήμανε ο κ. Μαρουσάκης σε ανάρτησή του στο Facebook.

Μετά από ένα σύντομο ψυχρό κύμα το Σαββατοκύριακο «οδηγούμαστε ολοταχώς προς ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες».

Ο «ωμέγα εμποδιστής» φέρνει την άνοιξη

Αιτία για την εξέλιξη αυτή, όπως εξηγεί, είναι «ένα ατμοσφαιρικό βουνό που καθώς το κοιτάμε στους χάρτες καιρού μοιάζει με το κεφαλαίο γράμμα ωμέγα, δίνοντας έναν τύπο εμποδισμού στη μετεωρολογία γνωστός σαν ωμέγα εμποδιστής».

Το φαινόμενο αυτό θα κινηθεί ανατολικότερα και θα χαρίσει μερικές μέρες με αυξημένες θερμοκρασίες.

Ο κ, Μαρουσάκης δημοσίευσε και χάρτες με την πορεία του ατμοσφαιρικού βουνού και επεσήμανε πως οι καλές συνθήκες μπορεί να διαρκέσουν έως και τις 8 – 9 Φεβρουαρίου, με τη θερμοκρασία να είναι «αρκετά πάνω από τα κανονικά επίπεδα».

«Στη συνέχεια και μέχρι τις 12 με 13 περίπου του μήνα φαίνεται το ατμοσφαιρικό αυτό βουνό να εξασθενεί ανοίγοντας τον δρόμο σε κακοκαιρίες από τα δυτικά και βόρεια να κινηθούν προς τη χώρα μας ρίχνοντας και τη θερμοκρασία που και πάλι όμως θα είναι σε υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή τιμές.

Πηγή: reader.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ