Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Ιλαρά: Έρχονται μέτρα από τον ΕΟΔΥ – Έξαρση κρουσμάτων στην Ευρώπη

Μέτρα θα ανακοινωθούν από τον ΕΟΔΥ για την αποφυγή κινδύνου έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και εντός της ημέρας, ενδέχεται να ανακοινωθεί αύξηση των εμβολιασμών από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Την κινητοποίηση των υγειονομικών Αρχών προκάλεσε ο εντοπισμός δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ιλαράς στην Κρήτη και ενός ακόμη στη Βόρεια Ελλάδα σε περιοχές στις οποίες υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ ερευνώνται και «ύποπτα» κρούσματα.

Μάλιστα τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε ενήλικες και όχι σε παιδιά και συγκεκριμένα σε ταξιδιώτες από τη Ρωσία και τη Ρουμανία, περιοχές στις οποίες υπάρχει έντονη εξάπλωση του ιού της ιλαράς.

Να σημειωθεί πως εντός του 2023 έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη 30.000 κρούσματα ιλαράς, σε σύγκριση με τους σχεδόν 1.000 ανθρώπους που μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια του 2022 δείχνοντας έντονη ανοδική πορεία.

Ιλαρά: Σε κατ’ οίκον απομόνωση τα κρούσματα

Όλοι οι ασθενείς καθώς και οι άνθρωποι με τους οποίους ήρθαν σε επαφή, απομονώθηκαν με εντολή των Αρχών, ενώ στους ανεμβολίαστους συγγενείς χορηγήθηκε προληπτικά το εμβόλιο της ιλαράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπύρετη εξανθηματική νόσος της ιλαράς είναι υπερμεταδοτική και κάνει πολύ εύκολα επιδημίες, ιδιαίτερα ανάμεσα σε επίνοσα άτομα (που δεν έχουν ανοσοποιηθεί μέσω νόσησης ή εμβολιασμού).

Αυτός είναι και ο λόγος που στον ΕΟΔΥ έχει σημάνει συναγερμός. Εάν τα παραπάνω κρούσματα δεν είχαν εντοπιστεί εγκαίρως θα μπορούσαν να κάνουν τοπική διασπορά στις δύο αυτές περιοχές.

ΕΟΔΥ: Εντατικοποίηση των εμβολιασμών κατά της ιλαράς

Παρότι στο σύνολό της η χώρα μας παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ανοσίας στον ιό της ιλαράς, τρεις περιοχές της Ελλάδας, δύο στη Βόρεια Ελλάδα και μία στη Δυτική Ελλάδα έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά και βρίσκονται στο επίκεντρο για την πραγματοποίηση εμβολιασμών με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης του ιού.

Το αμέσως επόμενο διάστημα ο ΕΟΔΥ αναμένεται να αποστείλει τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) στις παραπάνω τρεις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του για αύξηση των εμβολιασμών στους Ρομά και τους μετανάστες παιδιά αλλά και σε ενήλικες.

Τέλος, προσπάθεια θα γίνει και για την αύξηση των εμβολιαστικών ποσοστών ανάμεσα στους υγειονομικούς.

Πηγή: newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ