Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Ιδιωτικά πανεπιστήμια, φοιτητές δύο ταχυτήτων και ιατρική με 10.000 μόρια

Θύελλα αντιδράσεων σήκωσαν οι ανακοινώσεις Πιερρακάκη χτες το μεσημέρι για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή η εκπαιδευτική κοινότητα συνεχίζει τον αγώνα της ενάντια στο νομοσχέδιο που μετατρέπει την παιδεία σε μπίζνες για την κυβέρνηση.

Με πολιτικό ακροβατισμό στα όρια της αντισυνταγματικότητας η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα κριτήρια εισαγωγής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το αγαθό της Παιδείας γίνεται χώρος εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση και οι φοιτητές μετατρέπονται σε αγοραστές πτυχίων με τον πιο «φθηνό» τρόπο.

Ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ανακοίνωση του νομοσχεδίου θέλοντας να δώσει «αβάντα» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να «μετριάσει» τις αντιδράσεις, ανακοίνωσε ότι για την είσοδο σε αυτά θα αποτελούν οι πανελλήνιες εξετάσεις.

Όπως ανέφερε, οι υποψήφιοι θα έχουν πρόσβαση στα ιδιωτικά ΑΕΙ αποκλειστικά μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ισχυριζόμενος ότι η διαδικασία αυτή (δηλαδή των Πανελλαδικών) επιλέχθηκε για να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και μη κρατικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών στα μη κρατικά ΑΕΙ.

Εξήγησε ότι o κατώτατος Βαθμός Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) των αντίστοιχων σχολών των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων, θα αποτελεί ως προϋπόθεση εγγραφής των ενδιαφερομένων στα υπό ίδρυση ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Με τις ανακοινώσεις αυτές η κυβέρνηση δημιουργεί ξεκάθαρα φοιτητές δύο ταχυτήτων. Αυτούς που έστω, μέσω των παρωχυμένων παναλληνίων εξετάσεων, μοχθούν για να εισέλθουν στη σχολή της επιθυμίας τους και αυτούς που αρκεί να έχουν την οικονομική δυνατότητα να εισέλθουν σε απαιτητικές σχολές όπως η ιατρική.
Πώς θα μπείτε στην ιατρική με 10.000 μόρια και αρκετές χιλιάδες ευρώ

Εάν κάποιος υποψήφιος κυνηγά μία σχολή που απαιτεί πολύ υψηλά μόρια εισαγωγής (πχ ιατρική) δεν θα είναι αναγκασμένος να πιάσει σχεδόν απόλυτο άριστα στους βαθμούς (δηλαδή περίπου 19.000 μόρια που είναι η βάση εισαγωγής για την ιατρική του ΕΚΠΑ), αλλά αρκεί να ξεπεράσει μόνο τον χαμηλότερο μέσο όρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) του πεδίου (ούτε κάν η ΕΒΕ που έχει θέσει η ίδια η σχολή για την είσοδο σε αυτή), προκειμένου να εισαχθεί σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Αυτό σημαίνει πως για την ιατρική θα θέλει σχεδόν 10.000 ευρώ και έναν πακτωλό σε δίδακτρα για να εισέλθει κάποιος σε αυτή.
Μέσος όρος ΕΒΕ στο πεδίο

Ο όρος πρόσβασης των ενδιαφερομένων στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκης σημαίνει ότι θα ταυτίζεται με το χαμηλότερο μέσο όρο Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής των Επιστημονικών Πεδίων, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0.8.

Δηλαδή από τα ακόλουθα τέσσερα επιστημονικά πεδία θα ισχύσει για όλα τα πεδία η χαμηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Με βάση τους παρακάτω υπολογισμούς την χαμηλότερη ΕΒΕ την έχει το 4ο πεδίο με 8,34. Άρα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για όλα τα πεδία θα είναι 8,34.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, εάν κάνουμε τους υπολογισμούς, είναι η εξής ανά Επιστημονικό πεδίο

9,42 για το 1ο Πεδίο
9,87 για το 2ο Πεδίο
9,31 για το 3ο Πεδίο
8,34 για το 4ο Πεδίο

Πηγή: dikaiologitika.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ