Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Αναζητούνται κατασκευαστικές για μεγάλα ιδιωτικά έργα – Ο ρόλος των εταιρειών 6ης τάξης

Με την οικοδομική δραστηριότητα να ανεβάζει ρυθμούς, τα μεγάλα έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη και μία σειρά από επενδύσεις να προγραμματίζονται μέσα στο επόμενο διάστημα, η εξεύρεση τεχνικής εταιρείας για την κατασκευή μεγάλων ιδιωτικών έργων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε προσφάτως και ο επικεφαλής της Premia Properties, K. Μαρκάζος, τονίζοντας τη δυσκολία να βρεθούν σήμερα συνεργεία για τις κατασκευαστικές εργασίες λόγω του μεγάλου όγκου των έργων που είναι σε εξέλιξη.

Από την άλλη πλευρά, μεγάλοι κατασκευαστικοί Όμιλοι λόγω του υψηλού ανεκτέλεστου και των πολλών έργων που έχουν σε εξέλιξη, πολλές φορές αποφεύγουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ένα ιδιωτικό έργο, με αποτέλεσμα το πρόβλημα στην αγορά να γίνεται ολοένα και πιο έντονο.

Το κενό αυτό ετοιμάζονται να καλύψουν οι τεχνικές εταιρείες 6ης τάξης (όπως Εκτέρ, Δομική Κρήτης κλπ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλοι Όμιλοι, οι οποίοι δεν έχουν κατασκευαστικό βραχίονα και με μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα μπροστά τους, βρίσκονται σε συζητήσεις με τις εταιρείες αυτές προκειμένου να αποκτήσουν στρατηγική σχέση, ως partner στην κατασκευή των project τους.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να δούμε μεγάλος Όμιλος να κατεβαίνει μαζί με τη Δομική Κρήτης και την ΕΚΤΕΡ στη διεκδίκηση έργων ΣΔΙΤ.

Οι εταιρείες 6ης τάξης διεκδικούν μερίδιο και από την κατασκευή των έργων υποδομής στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία στη Θεσσαλία, ενώ προσφάτως πέτυχαν ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το έργο “Οδικός Άξονας Λαμία-Καρπενήσι, τμήμα Σύνδεση πέρατος παράκαμψης Μακρακώμης με ανατολικό μέτωπο Σήραγγας Τυμφρηστού”, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 200 εκατ.

Ειδικότερα, η ένωση των εταιρειών Δομική Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, ΕΡΕΤΒΟ και ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ (όλες τους 6ης τάξης) ζητούσε με την προσφυγή της την ακύρωση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καταγγέλλοντας ότι σε αυτήν υπήρχαν όροι απρόσφοροι και δυσανάλογοι, που προσέδιδαν αθέμιτο πλεονέκτημα σε μεμονωμένους υποψηφίους, κατά των ενώσεων εταιρειών. Το έργο επαναπροκυρήχθηκε το περασμένο Οκτώβριο.

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ