Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Μέτοχοι της Market In ζητούν έκτακτο έλεγχο για παράνομες ενέργειες

Τη διενέργεια έκτακτου και διαχειριστικού ελέγχου στον όμιλο Market In Ακινήτων, ο οποίος εκτός από ακίνητα που ανήκουν στον όμιλο, ενοποιεί στα αποτελέσματά του και τη θυγατρική εταιρεία Market In Ανώνυμη Εμποροβιομηχανική Εταιρεία (Market In ΑΕΒΕ) που διαχειρίζεται το δίκτυο καταστημάτων σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Market In ζητάει σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr η πλευρά της μίας εκ των μετόχων της επιχείρησης, Μαργαρίτα Ράμμου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κυρία Ράμμου – μέτοχος μειοψηφίας – επικαλείται συγκεκριμένες ενέργειες της διοίκησης της μητρικής εταιρείας που είναι αντίθετες προς τον νόμο και δεν συνιστούν, κατά τους ισχυρισμούς της, χρηστή και συνετή διαχείριση, γι’ αυτό και ζητά να γίνει ο διαχειριστικός έλεγχος.

Το Capital.gr επικοινώνησε και με τη διοίκηση της Market In για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία ωστόσο δεν θέλησε να τοποθετηθεί.

Σημειώνεται ότι Μαργαρίτα Ράμμου κόρη του εκλιπόντος ιδρυτή της επιχείρησης, Θωμά Ράμμου, κατέχει το 29,54% της επιχείρησης και στην προκειμένη περίπτωση η προσφυγή της στη δικαιοσύνη αφορά σε χειρισμούς της διοίκησης της Market In, η οποία εκπροσωπείται από την αδερφή της, Ευλαμπία Ράμμου και τη μητέρα της Γιαννούλα Ράμμου που κατέχουν το υπόλοιπο 70,46% των μετοχών της επιχείρησης. Η αίτηση διαχειριστικού ελέγχου εκδικάστηκε σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχουμε στη διάθεσή στις 9 Ιανουαρίου και αναμένεται η έκδοση της απόφασης του αρμόδιου δικαστηρίου.

Με βάση το πλήρες κείμενο της αίτησης διαχειριστικού ελέγχου που βρίσκεται στη διάθεσή μας, η πλευρά της Μαργαρίτας Ράμμου υποστηρίζει ότι τόσο η Market In Ακινήτων όσο και η διοίκηση της εταιρείας “προέβησαν σε παράνομες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν τον νόμο και το καταστατικό και τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των μετόχων”. Στο ίδιο κείμενο μάλιστα αναφέρεται ότι η διοίκηση της εταιρείας δεν ασκείται όπως επιβάλλει η χρηστή και συνετή διαχείριση, με αποτέλεσμα η εταιρεία να εμφανίζει για πρώτη φορά ζημίες στα οικονομικά αποτελέσματα του 2021.

Tα βασικά σημεία στα οποία στηρίζεται η αίτηση για διαχειριστικό έλεγχο

Βασικά σημεία στα οποία στέκεται η αίτηση διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου είναι συγκεκριμένα ότι:

-Η διοίκηση και οι μέτοχοι πλειοψηφίας στα τέλη του 2018 “μεθόδευσαν την – πραγματική χρηματική μείωση – του μετοχικού κεφαλαίου της Market In Ακινήτων κατά 3,99 εκατομμύρια ευρώ […] χωρίς να προκύπτει ότι το ποσό της μείωσης επιστράφηκε σε μετρητά στους τότε μετόχους”.

Επιπλέον υποστηρίζεται ότι η διοίκηση και οι μέτοχοι πλειοψηφίας “μεθόδευσαν στις 31.12.2019 την έκδοση ομολογιακού δανείου 6,6 εκατομμυρίων ευρώ δήθεν για την χρηματοδότηση “της έντονης δραστηριοποίησης της εταιρείας και την εκτέλεση διαφόρων έργων” και την πλασματική του κάλυψη από τη θυγατρική εταιρεία Market In AEBE”. Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το ποσό του συγκεκριμένου δανείου δεν προκύπτει ότι εν τέλει δεν έχει μπει στα ταμεία της εταιρείας. Συμπληρώνεται μάλιστα ότι με βάση ισχυρισμούς της διοίκησης της Market Ιn Ακινήτων και της θυγατρικής Market In ΑΕΒΕ, μέρος του συγκεκριμένου ομολογιακού δανείου περί τα 4 εκατομμύρια ευρώ φέρεται να δόθηκε προς τους τότε μετόχους του ομίλου Market In Ακινήτων ως επιστροφή του ποσού της μείωσης μετοχικού κεφαλαίου που είχε προηγηθεί.

Η απαίτηση κατά του ομίλου Καρυπίδη

Στην ίδια αίτηση γίνεται αναφορά και στην εταιρεία σούπερ μάρκετ που διατηρούσε στη Βόρεια Ελλάδα ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του Άρη, Θεόδωρος Καρυπίδης, με την ονομασία “Αφοί Καρυπίδη ΑΕΕΕ”, καθώς σημειώνεται ότι από πλευράς της διοίκησης της επιχείρησης “μεθοδεύτηκε η διαγραφή και εξαφάνιση από τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Market In Ακινήτων” απαίτηση […] σημαντικού ύψους κατά εταιρείας του ομίλου Καρυπίδη, “χωρίς να έχει ποτέ εισπραχθεί το ποσό αυτό ή να έχει διαγραφεί με νόμιμο τρόπο”.

Θα θυμίσουμε ότι η Market In και ενώ ο ιδρυτής της, Θωμάς Ράμμος ήταν ακόμα εν ζωή, είχε αποκτήσει έναν μεγάλο αριθμό καταστημάτων της χειμαζόμενης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Καρυπίδης.

Στο κείμενο της αίτησης διαχειριστικού ελέγχου συμπληρώνεται ότι το ποσό της αναφερόμενης οφειλής της Αφοί Καρυπίδη “μετονομάστηκε μέσα από αδιαφανείς και μη νόμιμες λογιστικές εγγραφές και τεχνητές διευθετήσεις, σε μακροπρόθεσμα δάνεια σε συνδεδεμένα μέρη, αφού ενδύθηκε τον μανδύα του δανείου που δήθεν χορήγησε η θυγατρική Market In ΑΒΕΕ προς τον τότε μέτοχο Θωμά Ράμμο στις 31 Δεκεμβρίου του 2019”.

Έκδοση ομολογιακού δανείου που καλύφθηκε από την θυγατρική Market In και χρησιμοποιήθηκε για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της μητρικής

Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι η μητρική εταιρεία Market In Ακινήτων φαίνεται να προχώρησε στις 27 Δεκεμβρίου του 2018 σε μείωση μετοχικού κεφαλαίου – όπως προαναφέρθηκε – ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, “και να επιστρέφει το ποσό αυτό σε μετρητά στους τότε μετόχους της Θωμά Ράμμο και Ευλαμπία Ράμμου”.

Ωστόσο με βάση την αίτηση που κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο “στη συνέχεια, στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 αποφάσισε να εκδώσει ομολογιακό δάνειο ύψους 6,6 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό τη χρηματοδότηση ‘της έντονης δραστηριοποίησης της εταιρείας και της εκτέλεσης διαφόρων έργων της Market In Ακινήτων’, το οποίο φέρεται να καλύπτει η θυγατρική Market In ΑΕΒΕ, πλην όμως μέρος αυτού καταβλήθηκε προς τους μετόχους της Market In Ακινήτων προς επιστροφή μετοχικού κεφαλαίου”. Προστίθεται μεταξύ άλλων ότι ενώ η μητρική Market In Ακινήτων εμφανίζεται να έχει πλεονάζοντα κεφάλαια στα τέλη του 2018, τα οποία φέρεται να επιστρέφει σε μετρητά στους μετόχους – περίπου 4 εκατ. ευρώ – έναν χρόνο αργότερα στις 31.12.2019 “αναγκάζεται να ζητήσει από τη θυγατρική της Market IN ΑΕΒΕ ομολογιακό δάνειο ύψους 6,6 εκατομμυρίων ευρώ – χωρίς τήρηση των διατυπώσεων δημοσιότητας – το οποίο αναλώνει για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της, που είχε αποφασιστεί ήδη στις 27.12.2018.

Αναφέρεται επίσης ότι την ίδια χρονική περίοδο, δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, η μητρική Market In Ακινήτων οδήγησε τη θυγατρική Market In ΑΕΒΕ σε υπογραφή δανειακής σύμβασης 6,5 εκατ. ευρώ προς τον τότε μέτοχο Θωμά Ράμμο, ενώ παράλληλα στην ίδια χρονική συγκυρία φαίνεται ότι η αναφερόμενη σημαντική απαίτηση του ομίλου Market In κατά εταιρείας του ομίλου Καρυπίδη “μεταλλάσσεται με αδιαφανείς λογιστικές εγγραφές σε απαίτηση κατά συνδεδεμένου προσώπου, η οποία αργότερα αποκαλύπτεται ως απαίτηση κατά του Θωμά Ράμμου”.

Η πλευρά της Μαργαρίτας Ράμμου κάνει μάλιστα λόγο στο κείμενο για “αλλοπρόσαλλη, αντιφατική, ανορθολογική παράλογη και επιζήμια εικόνα που αναδεικνύουν τα ανωτέρω στοιχεία σε συνδυασμό με συγκεκριμένες ενέργειες που είναι αντίθετες προς το νόμο και καθιστούν επιβεβλημένη την ενέργεια έκτακτου και διαχειριστικού ελέγχου στη Market In Ακινήτων λόγω πιθανολόγησης παραβίασης νομοθετικών ή καταστατικών διατάξεων και αποφάσεων της γενικής συνέλευσης, όσο και λόγω μη χρηστής και συνετής διαχείρισης”.

Για τους παραπάνω λόγους και όπως αναφέρεται, η Market In Ακινήτων “έχει κακή οικονομική πορεία και έφτασε να έχει ζημίες αντί για κέρδη για τη χρήση 2021 ύψους 15,84 χιλιάδων ευρώ έναντι καθαρών κερδών ύψους 65,59 χιλιάδων ευρώ στη χρήση του 2020”.

Σημειώνεται ότι προ μερικών ημερών το Capital.gr αναφέρθηκε με άρθρο του σε μία ακόμα εξέλιξη που σχετίζεται με τις αντιθέσεις που υφίστανται στο επιχειρηματικό πεδίο της Market In μεταξύ των βασικών μετόχων.

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ