Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Έντι Ζεμενίδης: Η Ελλάδα πήρε το «πράσινο φως» στα F-35 πριν την επίσκεψη Μπλίνκεν στα Χανιά

Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ είχαν δώσει το «πράσινο φως» στην Ελλάδα για να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35, πριν ο Μπλίνκεν συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα Χανιά.
Μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι «τα F-35, όπως λέγαμε, πάντα θα τα έπαιρνε η Ελλάδα. Τώρα ήταν με… ποια μέρα και πότε».

Εξηγώντας τη θέση του, ο κ. Ζεμενίδης είπε πως στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δεν φαντάστηκαν ποτέ ότι αυτή η πολιτική που συνδέσανε (τα τουρκικά F-16 με τα F-35) θα είχε τραβήξει μέχρι τώρα και πιστεύω ότι δώσανε και σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι ό,τι και να κάνετε, μέσα σε αυτό το μήνα προχωράει η διαδικασία τα F-35 για την Ελλάδα».

Επίσης, κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί όταν λέει «μέσα σ’ αυτό το μήνα» και αν εννοεί ότι «τον Γενάρη θα λάβει η Ελλάδα το μήνυμα για τα F-35», ο κ. Ζεμενίδης απάντησε μονολεκτικά «Ναι».

«Άρα αποσυνδέονται πλήρως τα δύο ζητήματα, τα F-35 με το τουρκικό αίτημα για αναβάθμιση και αγορά F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες;», ήταν η επόμενη ερώτηση, για να έρθει και πάλι η μονολεκτική απάντηση του κ. Ζεμενίδη: «Ακριβώς». Πρόσθεσε δε πως «αν είναι έξυπνος ο Ερντογάν και θέλει να σώσει λίγο το όνομά του στην Ουάσινγκτον, θα εγκρίνει τη Σουηδία (την ένταξή της στο ΝΑΤΟ). Γιατί αν προχωρήσει η Ελλάδα με τα F-35, μετά ο κύριος Ερντογάν έχει άλλα προβλήματα. Έχει όχι μόνο τη Σουηδία, αλλά αυτό που μπορεί να είναι και το πιο σοβαρό του πρόβλημα, τώρα στην Ουάσιγκτον, η υποστήριξή του για τη Χαμάς».

Πηγή: newsbeast.gr

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ