Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Πολιτική Ανάλυση (Πομφόλυγα )

Η ανάγνωση του κυριακάτικου τύπου αποτέλεσε σημείο αναφοράς για μια γενιά,  και κατέστη μέσο διαπαιδαγώγησης και καλλιέργειας κριτικού πνεύματος.  Με ένα ιδιότυπο τρόπο η στήλη επικοινωνούσε με το κοινό στο οποίο ενέπνεε το βαθύτερο νόημα των γεγονότων.

Στην καθιερωμένη αυτή όμορφη  συνήθεια  συναντήσαμε   μια έρευνα για το αν επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες να αλλάξει  η στάση της χώρας απέναντι στην Τουρκία και τις ενέργειες που κατά καιρούς πράττει , αν   δηλαδή διατίθενται σε  μια πιο επιθετική στάση από την εκάστοτε  κυβέρνηση της χώρας  .

Θεωρούμε ότι θα προσφέρουμε  πολύτιμες υπηρεσίες στο ενδιαφέρον ερώτημα της εφημερίδος  επεκτείνοντας το  και ουσιαστικά  συνδέοντας   με την προσπάθεια αξιολόγησης  δηλαδή το  νόημα και την  σημασία της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα , και το πολυδιαφημισμένο σύμφωνο των Αθηνών, η σύμφωνο αποτροπής επιθετικών ενεργειών μεταξύ των δύο χωρών  που υπογράφηκε .

Ο Έλληνας διαχρονικά ως πνεύμα στο πέρασμα των χρόνων,   ως κυρίαρχα χαρακτηριστικά , δεν ενσωμάτωνε ποτέ  την λογική του ιμπεριαλισμού και της βίαιης προσάρτησης ξένου   εδάφους.  Ταυτίστηκε με τον  πολιτισμό, την δημοκρατία,  την προσήλωση στην υπεράσπιση της ειρήνης, και τον  σεβασμό  ανθρώπινα δικαιώματα. Ας μην λησμονούμε ότι ευρωπαϊκός σύγχρονος-δυτικός πολισμός  καθόσον και το ίδιο το   δημοκρατικό πολίτευμα έχουν   ως μήτρα τους  την Ελλάδα.

Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν   σχετικά με την υιοθέτηση μιας  διαφορετικής   της στάσης(επιπλέον επιθετικής) απέναντι στον Τουρκικό δηλωθέντα  επεκτατισμό,  ίσως να συνδεόταν καλύτερα με την ανάγκη υπεράσπιση της ελληνικής κυριαρχίας , την διατήρηση  ακεραιότητας του   εδάφους της χώρας , και την μη  απεμπόληση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ζήτημα το οποίο αυτοπροσδιορίζει ενίοτε και  σε υπαρξιακό βαθμό   τον Έλληνα,  είναι η  διαχρονική του προσήλωση στην  υπεράσπισης της πατρίδος του. Ο κάτοικος αυτής της χώρας  ιστορικά δεν άφησε ποτέ  κανένα αυτόκλητο  εισβολέα να ιδιοποιηθεί την πατρίδα του , τις αξίες  και τα ιδανικά που  στο πέρασμα  των χρόνων  αυτή ενσωμάτωνε,    αψηφώντας ακόμη και  την ίδια την ζωή. Κέρδισε πολέμους και  επικράτησε σε   μάχες τις περισσότερες φορές  κάτω από  αντίξοες συνθήκες , έχοντας ως απόλυτη  υποχρέωση την υπεράσπισης της  πατρίδας, εφαρμόζοντας  το δόγμα της υψηλής στρατηγικής.

Αν εξαιρέσουμε ευτυχώς  μεμονωμένες,  περιθωριακές φωνές,  όλο το πολιτικό φάσμα ενσωματώνει διαχρονικά τα αναγκαία   πατριωτικά χαρακτηριστικά, και αυτό έχει επιδειχθεί  και σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας.  Στιγμές  τις οποίες η πατρίδα  όρθωσε ανάστημα και γέμισε με  υπερηφάνεια τους Έλληνες.

Η υπεύθυνη πατριωτική στάση  όταν αυτή είχε επιδειχθεί διαμόρφωσε ένα νέο- διαφορετικό περιβάλλον για την χώρα , μια   δέσμη από αξίες  οι οποίες κατεδείκνυαν τον απαραίτητο   σεβασμό, την ουσιαστική    αναγνώρισή που το κρίσιμο των στιγμών επέτασσαν   , αλλά και τον αναγκαίο «φόβο»,την  την συστολή  απέναντι σε μια χώρα με τεράστια ιστορία.

Οπότε για το λόγο αυτό  θεωρούμε ότι το ερώτημα το οποίο δύναται ουσιαστικά να  απευθυνθεί  με κάποια διαφορετική  μορφή είναι αν οι κάτοικοι της χώρας   υιοθετούν το  δόγμα « αν εισέλθει πλοίο στα χωρικά μας ύδατα θα βυθιστεί  του Ανδρέα Παπανδρέου», η αν  αρέσκονται στο « ευχαριστούμε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών  για την μεσολάβηση της στην αποτροπή ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο» ,του κυρίου Σημίτη όπως αυτό κατατέθηκε επίσημα στην Βουλή των ΕΛΛΉΝΩΝ .    Ο πόνος για την τραγική απώλεια των τριών ηρώων  στα Ίμια δυστυχώς θα στοιχειώνει για πολλά έτη την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Η απάντηση η οποία αναμένεται  να  ληφθεί από το σύνολο της κοινής γνώμης θα  προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό και την  πιθανότητα  μετατόπισης της κοινωνίας από αρχές και αξίες οι οποίες συνέδεαν τους πολίτες  της με τις προηγούμενες γενιές.

Η ανάλυση  στα γεγονότα όταν πραγματοποιείται  έχει βασικό στόχο  την εξαγωγή κρίσιμων συμπερασμάτων,  τα οποία δύναται  να να οδηγήσουν  την κοινή γνώμη στην αποκάλυψη της αλήθειας δίχως καμίας μορφής  παρωπίδας   ή στην ενθάρρυνση της σκέψης στην προσπάθεια  διαλεύκανσης της αλήθειας από τον ίδιο..

Με τρόπο εμφατικό και  κάπως υπερβολικό,  τέθηκε αναλυθηκε το θέμα  και χύθηκε αρκετό στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα και την συμφωνία της «Αθήνας», όπως έγινε γνωστή αυτή η  συμφωνία, και  την  έναρξη μιας νέας περιόδου ήρεμων νερών Στο ΑΙΓΑΙΟ  ,    την   υιοθέτηση δηλαδή του  «πρωτοκόλλου»   ενσωμάτωσης των φιλικών ενεργειών  μεταξύ των δύο χωρών .   .

Είναι αναγκαίο να θυμίσουμε ότι η Τουρκία εξακολουθεί ως εισβολέας και διακρατεί   ξένα εδάφη με την  παρουσία  στρατού   στην Κύπρο.

Συναισθανόμενοι την ανάγκη και σεβόμενοι απόλυτα  τον πόνο των συγγενών  και την μνήμη των θυμάτων δεν θεωρούμε  αναγκαίο να υπενθυμίσουμε τις  βίαιες  πράξεις αλλά  και πρωτοφανείς  συμπεριφορές οι οποίες προκάλεσαν την οργή ,αλλά δυστυχώς και την σιωπηρή  στάση σύσσωμης της διεθνούς κοινότητας.  Πράξεις και βίαιες ενέργειες  οι οποίες έμειναν ατιμώρητες.

Η ίδια χώρα με την υιοθέτηση του δόγματος   Casus  belli  παρανόμως απαγορεύει  το  θεσμικά αναφαίρετο  δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα( δώδεκα μίλια). Η αιτία του  πολέμου όπως έχει γίνει γνωστή αυτή η άρνηση έλαβε χαρακτηριστικά επίσημης εθνικής στάσης της γείτονας χώρας καθόσον ψηφίστηκε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα ως η χώρα με την  μεγάλη  παράκτια ζώνη δεν αφήνεται να καθορίζει τις θαλάσσιες  ζώνες έρευνας και  επιρροής ( ΑΟΖ) παρανόμως ,  και αδικαιολόγητα από την ίδια χώρα(Τουρκία)

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την διάρκεια συζητήσεων στην Βουλή αλλά και σε διεθνή φόρα,  επισημαίνει  ότι για τη  διαφορά αυτήν(ΑΟΖ) με την γείτονα χώρα καθόσον και για το θέμα της  υφαλοκρηπίδας  θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δικαστήριο  του οποίου την δικαιοπρακτική ικανότητα δεν αναγνωρίζει  ο ίδιος  ο αντίδικος, η Τουρκία.

Το δίκαιο της «θάλασσας «η νομολογία  οι κανόνες   που το διέπουν ,   η ερμηνεία που αυτό συστήνει στην οριοθέτηση των θαλασσίων Ζωνών  έχει υιοθετηθεί από το  σύνολο των κρατών ,  ενώ  η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί αυτήν την   αυτονόητη  συνθήκη.

Οι ανωτέρω παραδοχές «κατοχυρώνουν» τον χαρακτηρισμό μιας χώρας,  η οποία με  επαχθείς ενέργειες    και ατεκμηρίωτες  επιδιώξεις επιθυμεί να  επιβουλεύεται και ταυτόχρονα  να καταστρατηγήσει    παρανόμως   εθνικά δικαιώματα ,   αίροντας κεκτημένα με σκοπό να δημιουργήσει νέα  επώδυνα τετελεσμένα .

. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να γίνεται λόγος ότι  κατά την επίσκεψή του Τούρκου προέδρου  ότι εγκαινιάστηκαν   νέες σχέσεις  οι οποίες  θα  εδράζονται  στην ειρήνη και στην Καλή γειτονία  όταν η Τουρκία σε κομβικά  για  τον Ελληνισμό ζητήματα διατηρεί στάση απαράλλαχτη  και επιδεικνύει συμπεριφορές οι οποίες καταστρατηγούν  το διεθνές δίκαιο.

Ο δρόμος για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών  περνά αποκλειστικά  από την άρση   επώδυνων γεγονότων και  προκλητικών   παρατατικών πράξεων,   μιας  ακατανόητης   και της  ιμπεριαλιστικής  συμπεριφοράς  κατά της Ελλάδος, χώρα μέλους της κοινής  στρατιωτικής  συμμαχίας  του ΝΑΤΟ .

Η διατήρηση της ελληνικής κυριαρχίας και η απεμπόληση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν διαπραγματεύεται από οποιοδήποτε επικοινωνιακό περιτύλιγμα, ακόμη και ιδιαίτερα  επιμελές..

Μόνο υπό αυτήν την αίρεση , την υπεράσπιση και την ικανοποίηση των εθνικών ιδεωδών  το Αιγαίο ρεαλιστικά  θα καταστεί θάλασσας  της ειρήνης.

Σε διαφορετική περίπτωση το Σύμφωνο των Αθηνών θα αποτελέσει μια ακόμη  πομφόλυγα  στην προσπάθεια επικάλυψης του αυθεντικού προσώπου  της γείτονας χώρας, δυστυχώς με πρωταγωνιστή την ίδια την χώρα.

Μπλάτζος Π. Ευάγγελος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ