Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Ηχηρό μήνυμα στη ΝΔ, έχασε 5 από τις 6 περιφέρειες – Ήττα έκπληξη Κ. Μπακογιάννη στην Αθήνα

Κάτω από τον πήχυ των προσδοκιών της πέρασε η Ν.Δ. στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, μετά την εικόνα της απόλυτης κυριαρχίας που έδωσαν τα αποτελέσματα του α’ γύρου της περασμένης Κυριακής.

Οι ήττες για τη Ν.Δ. στις 5 από τις έξι περιφέρειες που κρίθηκαν στον β’ γύρο, σηματοδοτούν ένα ηχηρό μήνυμα για τη Ν.Δ.

Με εξαίρεση την Πελοπόννησο, όπου ο εκλεκτός της Ν.Δ. κ. Πτωχός κέρδισε αφήνοντας πίσω τον Π. Τατούλη, οι τέσσερις περιφέρειες, πέρασαν σε αντάρτες του κυβερνώντος κόμματος, ενώ στη Θεσσαλία, την Περιφέρεια “απέσπασε” από τον κ. Αγοραστό, ο υποστηριζόμενος από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουρέτας.

Κ. Μητσοτάκης: Δεν ήταν καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία

“Σίγουρα δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία”, ανέφερε στην πρώτη δήλωσή του μετά τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ωστόσο ότι τα ουσιαστικά συμπεράσματα αυτών των εκλογών βγήκαν την πρώτη Κυριακή.

“Θέλω να συγχαρώ όλους τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους που εκλέγησαν και να τους διαβεβαιώσω ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί μαζί τους”, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι “προσβλέπει σε μια γόνιμη συνεργασία”.

Αναφορικά με τις ανατροπές που σημειώθηκαν στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι “σίγουρα δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία”.

Τόνισε όμως, ότι “τα ουσιαστικά συμπεράσματα αυτών των εκλογών βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή”.

Σημείωσε ακόμη ότι υπήρξε μια συσπείρωση απέναντι στους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας.

Ως προς τα πολιτικά μηνύματα, τόνισε ότι “υπήρξε μια αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων εναντίον της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια γειωμένα στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα. Αυτό θα κάνουμε”.

“Για όσους σπεύδουν να πανηγυρίσουν, να θυμίσω ότι είχαμε εθνικές εκλογές και σε αυτές έγινε καταγραφή της δύναμης των κομμάτων”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ηττα- έκπληξη για Κ. Μπακογιάννη

Την απόλυτη ανατροπή κατάφερε η συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αθηναίων, όπου ηττήθηκε ο νυν Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης (συγκέντρωσε 44,03%) από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Χαρη Δούκα (ο οποίος κέρδισε τον Δήμο με 55,97%).

Το ποσοστό της αποχής καίτοι τεράστιο σε ολόκληρη την Επικράτεια, ειδικά στην Αθήνα ήταν θηριώδες και βάσει του αποτελέσματος, λειτούργησε εναντίον του απερχόμενου Δημάρχου ο οποίος έκοψε πρώτος το νήμα στον α’ γύρο με πολύ μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό του ο οποίος κέρδισε τον Δήμο.

Η Ν.Δ έχασε και τον Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς ο κ. Ζέρβας, έχων το επίσημο χρίσμα της Ν.Δ ηττήθηκε με μεγάλη διαφορά από τον υποψήφιο κ. Αγγελούδη, υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κ. Μπακογιάννης: Αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας

“Φεύγω από το δημαρχείο όπως μπήκα, με το κεφάλι ψηλά” δήλωσε ο απερχόμενος δήμαρχος της Αθήνας Κωστας Μπακογιάννης.

Ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι επικοινώνησε με τον “νέο εκλεγμένο δήμαρχο της Αθήνας κ. Χάρη Δούκα και του έδωσα τα συγχαρητήριά μου”.

“Θα τον διαβεβαιώσω ότι είμαστε στην απόλυτη διάθεσή του για να οργανώσουμε μια σοβαρή μετάβαση” πρόσθεσε.

Ο απερχόμενος δήμαρχος της Αθήνας ευχαρίστησε την ομάδα του για τον αγώνα που έδωσε ενώ τόνισε ότι “η ευθύνη της ήττας βαραίνει αποκλειστικά εμένα.”

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας περνάει στον Δημήτρη Κουρέτα ο οποίος συγκέντρωσε 59,66% έναντι 40,35% του νυν περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, με την ενσωμάτωση στο 99,08%.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο Ιωάννης Τρεπεκλής απέσπασε το 65,25% των ψήφων, έναντι 34,75% της Ρόδης Κράτσα με την ενσωμάτωση στο 98,25%.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο “αντάρτης” της ΝΔ Κωνσταντίνος Μουτζούρης βρίσκεται στην πρώτη θέση με 54,68%, έναντι του 45,32% του Στεφανή Αλκιβιάδη, τον οποίο στήριξε επίσημα η Ν.Δ., με την ενσωμάτωση στο 99,27%.

Με την ενσωμάτωση στο 98,42% στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ο Χριστόδουλος Τοψίδης συγκεντρώνει 50,88%, έναντι 49,12% του Χρήστου Μέτιου.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο Γιώργος Αμανατίδης βρίσκεται στην πρώτη θέση με 56,73%, στο 98,52% της ενσωμάτωσης, με τον Γιώργο Κασαπίδη να ακολουθεί με 43,27%.

Τέλος, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Δημήτρης Πτωχός έχει συγκεντρώσει 52,77%, με την ενσωμάτωση στο 98,42%, έναντι του Πέτρου Τατούλη ο οποίος συγκέντρωσε 47,23%.

Στον Δήμο Αθηναίων η σκυτάλη περνάει στον Χάρη Δούκα ο οποίος συγκέντρωσε το 56% των ψήφων, έναντι 44% του Κ. Μπακογιάννη, με την ενσωμάτωση στο 99,24%.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο Κ. Ζέρβας έχασε από τον Στ. Αγγελούδη ο οποίος συγκέντρωσε 67,34% με την ενσωμάτωση στο 97,77%.

Στον τρίτο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, την Πάτρα, ο νυν δήμαρχος Κώστας Πελετίδης εξασφάλισε τρίτη θητεία καθώς στο 99,71% των εκλογικών τμημάτων λαμβάνει το 56,72% ενώ ο αντίπαλός του Κωνσταντίνος Σβόλης το 43,28%.

Πολύ μεγάλη η αποχή

Στους πρωταγωνιστές της ημέρας περιλαμβάνεται και η αποχή, καθώς σύμφωνα με την τελευταία επίσημη από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, έως τις 17.30 το ποσοστό συμμετοχής είχε φτάσει στο μόλις 31,3%. Την ίδια ώρα την περασμένη Κυριακή η συμμετοχή ήταν στο 42,6%.

Το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής εμφανίζεται στα Ιόνια Νησιά με 24,6%, έναντι 40,8% την προηγούμενη Κυριακή.

Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια είναι τα εξής (σε παρένθεση το αντίστοιχο ποσοστό του α’ γύρου):

– Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 30,1% (44,4%)

– Κεντρικής Μακεδονίας 34,1% (42,2%)

– Δυτικής Μακεδονίας 28,1% (43,4%)

– Ηπείρου 36,3% (49,2%)

– Θεσσαλίας 32,5% (48,7%)

– Ιονίων Νήσων 24,6% (40,8%)

– Δυτικής Ελλάδας 38,6% (48%)

– Στερεάς Ελλάδας 48,7%, (55,9%)

– Αττικής 29,5% (36,8%)

– Πελοποννήσου 27,2% (44,7%)

– Βορείου Αιγαίου 30,3% (39,2%)

– Νοτίου Αιγαίου 36,9% (44%)

– Κρήτης 46,3% (53,2%).

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ