Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Συνέντευξη με το Γρηγόρη Λέων: Ονειρεύομαι έναν δήμο ευρωπαϊκών προδιαγραφών

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο logiastarata.gr και στον Ανδρέα Σταματόπουλο παραχώρησε ο υποψήφιος δήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης Γρηγόρης Λέων. Ο γνωστός ιατροδικαστής, λίγο πριν μπούμε στον τελευταίο μήνα της προεκλογικής περιόδου, εμφανίζεται αισίοδοξος τόσο για το αποτέλεσμα των εκλογών, όσο και για την επόμενη μέρα στο δήμο.

“Ονειρεύομαι ένα δήμο σαν αυτούς που έχω δει στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.Ανοιχτό στον κόσμο, γεμάτο με κόσμο, με μητέρες με παιδιά σε χώρους αναψυχής, με πολιτιστικές εκδηλώσεις, θέατρα, συναυλίες” αναφέρει χαρακτηριστικά για το όραμά του, ενώ αποκαλύπτει τα σχέδιά του “ο δήμος να αναβαθμίσει τις αθλητικές του εγκαταστάσεις και να προσφέρει ποιοτικές πολιτιστικές επιλογές που θα τον καταστήσουν σημείο αναφοράς σε όλη την Αττική.”

Στο δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης 7 συνδυασμοί διεκδικούν την ψήφο των πολιτών. Γιατί κάποιος να επιλέξει το δικό σας συνδυασμό;

Να σας απαντήσω ευθέως: Γιατί θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε το δήμο μας
καλύτερο. Γιατί σημασία ξέρετε δεν έχουν ούτε η καταγωγή, ούτε οι προθέσεις, θα σας έλεγα ότι ακόμα και τα προγράμματα έρχονται δεύτερα ως κριτήρια. Το βασικό κριτήριο για να επιτύχει μια δημοτική αρχή είναι η ικανότητα διοίκησης. Σχεδιασμού αλλά και διαχείρισης κρίσεων. Σύνθεσης απόψεων αλλά και δημιουργίας οράματος. Αντίληψης αλλά και γνώσης. Δείτε όσα συμβαίνουν γύρω μας: δραματικές αλλαγές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή αλλά και η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας. Διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον που δημιουργεί νέες ανάγκες αλλά και νέες ευκαιρίες. Σε αυτό το περιβάλλον ο δήμαρχος οφείλει να μπορεί να σταθεί σε κάθε επίπεδο. Διοικητικό αλλά και πολιτικό. Θα σας θυμίσω ότι στο δήμο της Αθήνας παρά τις δραματικές συνθήκες που δημιουργούσε η πανδημία κατάφερα -ως πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ να δημιουργήσω ένα πολυδύναμο κέντρο αστέγων, αλλά και το κέντρο τοξικοεξαρτημένων αστέγων, το κοινωνικό mall καθώς και τα κοινωνικά ιατρεία.

Αλλά και ως Διοικητής του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετέτρεψα έναν οργανισμό που βρίσκονταν σε πλήρη διάλυση και υπό διεθνή επιτροπεία, σε πρότυπο ευρωπαϊκό οργανισμό ο οποίος πλέον προσφέρει τεχνογνωσία σε οργανισμούς άλλων χωρών. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η προϋπηρεσία μου, σε συνδυασμό με τη γνωστή σε όλους επαγγελματική μου διαδρομή, αποτελούν εχέγγυα για όσα μπορώ να καταφέρω για το δήμο μας. Επιπλέον ο συνδυασμός μας έχει φέρει ΜΑΖΙ μια πολύ δυνατή και δεμένη ομάδα ανθρώπων που συνδυάζουν εμπειρία και γνώση με ενθουσιασμό και φρέσκες ιδέες – άνθρωποι που αγαπάνε την πόλη μας και μοιράζονται το όραμα για τη Λυκόβρυση Πεύκη.

 

Ποιο είναι αυτό το όραμα κ. Λέων; και γιατί πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να το υλοποιήσετε;

Ονειρεύομαι έναν δήμο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ονειρεύομαι ένα δήμο σαν αυτούς που
έχω δει στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ανοιχτό στον κόσμο, γεμάτο με κόσμο, με μητέρες με παιδιά σε χώρους αναψυχής, με πολιτιστικές εκδηλώσεις, θέατρα, συναυλίες. Μην ξεχνάτε ότι ο δήμος είμαστε εμείς. Η πόλη δεν είναι μόνο τα κτίρια, οι δρόμοι, οι πλατείες. Είναι πάνω από όλα οι κάτοικοι. Δεν είναι ώρα για πολύ μεγάλα λόγια. Είμαστε εμείς που θα δώσουμε λύσεις στις σημερινές δυσλειτουργίες και τα αδιέξοδα. Πρέπει οι λύσεις να αναζητηθούν στις ενεργές συλλογικότητες των κατοίκων που διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ορίζουν την καθημερινότητα και τη ζωή τους. Στους πολίτες και στις καθημερινές τους ανάγκες. Την ποιότητα ζωής σε κάθε απομακρυσμένη γειτονιά οφείλει να έχει ως οδηγό κάθε δήμαρχος. Αυτούς να αφουγκραστεί και μαζί τους να σχεδιάσει το μέλλον τους. Εάν εκλεγώ δήμαρχος λοιπόν, είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ με τα πάγια καθημερινά προβλήματα.

Το όραμά μας είναι να γίνει η Λυκόβρυση Πεύκη απόλυτα προσβάσιμη για κάθε πολίτη
(εγκύους, ηλικιωμένους, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα), να αναβαθμιστεί ενεργειακά
ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην κατανάλωση ενέργειας από τις δημοτικές υποδομές, να αναδείξει και να αξιοποιήσει τον μοναδικό φυσικό πλούτο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής κάθε πολίτη με την ανάπτυξη ηλεκτρονικών συναλλαγών και door to door εξυπηρέτηση για ηλικιωμένους και ανθρώπους χωρίς ψηφιακές ικανότητες. Θέλουμε ο δήμος μας να αναβαθμίσει τις αθλητικές του εγκαταστάσεις και να προσφέρει ποιοτικές πολιτιστικές επιλογές που θα τον καταστήσουν σημείο αναφοράς σε όλη την Αττική. Ξέρω ότι ακούγεται κάπως ουτοπικό όλο αυτό -και πολύ μακρινό αν το συγκρίνουμε με το σήμερα. Αλλά ξέρετε οι δικές μας προτάσεις -που θα τις παρουσιάσουμε αναλυτικά στις 7 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Πεύκης- δε γράφτηκαν με στόχο να χαϊδέψουν αυτιά και να τάξουν σε όλους. Φτιάχτηκαν μέσα από μια εξαντλητική διαβούλευση και με τη συνεργασία επιστημόνων και ειδικών ώστε να μας παράσχουν ένα ισχυρό, πλήρως κοστολογημένο και απόλυτα υλοποιήσιμο πλαίσιο προτεραιοτήτων και έργων που μπορούν να ξεκινήσουν να υλοποιούνται από την πρώτη ημέρα.

Πείτε μας λοιπόν. Αν εκλεγείτε τον Οκτώβριο, ποιες θα είναι οι πρώτες σας πρωτοβουλίες;

Αν οι δημότες μας επιλέξουν να διοικήσουμε το δήμο την επόμενη πενταετία ανάμεσα στις
πρώτες προτεραιότητες μου θα είναι η αξιοποίηση και η ενίσχυση της προστασίας των δασών
και των πάρκων μας. Έχουμε τη τύχη εντός των ορίων του Δήμου μας να βρίσκονται μεγάλοι πνεύμονες αστικού πρασίνου, όπως το δάσος Κάσδαγλη, έκτασης 133 στρεμμάτων, το δάσος Μορέλλα, το Δάσος Αργύρη, το άλσος Βαρβαρέσου, καθώς και το ρέμα της Πύρνας ή Κοκκιναρά. Σε μεγάλο βαθμό όμως είναι αφημένα στην τύχη τους με ό,τι αυτό μπορεί να
σημαίνει για την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και για τη δυνατότητά τους να απολαύσουν
δραστηριότητες μέσα σε αυτό το μοναδικό πράσινο.

Εξίσου άμεση θα είναι η παρέμβασή μας για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των παιδικών χαρών – ασφάλεια και ποιότητα παιχνιδιού για τους μικρούς συνδημότες μας. Και φυσικά η αναδιάρθρωση της καθαριότητας. Ξέρετε, λένε ότι καλός δήμαρχος είναι αυτός που μαζεύει καλά τα σκουπίδια. Και έχουν δίκιο. Όπως στο σπίτι μας, έτσι και στο δήμο η νοικοκυροσύνη ξεκινά από την καθαριότητα.

Την ίδια στιγμή θα βάλουμε μπροστά όλες εκείνες τις κοινωνικές δράσεις – κοινωνικά ιατρεία, δραστηριότητες για κάθε ηλικία, πολιτιστικές δράσεις και συνεργασίες- που θα δώσουν διεξόδους αλλά και δυνατότητες συμμετοχής στους πολίτες. Και θα ξεκινήσουμε την αναβάθμιση υποδομών, τον εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, την βελτίωση των πεζοδρομίων, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις, την αναβάθμιση και επέκταση των ΚΑΠΗ κτλ.

Όμως πριν από όλα αυτά θα ξεκινήσουμε με δύο κινήσεις: Συναντήσεις με τις υπηρεσίες ώστε να τις καταστήσουμε κοινωνούς και συμμέτοχες στην αλλαγή. Το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου είναι η μηχανή που θα υλοποιήσει όσα οραματιζόμαστε και βασιζόμαστε σε αυτό. Και άνοιγμα του δήμου στους πολίτες. Ενίσχυση της λογοδοσίας από την πρώτη μέρα με διαφανείς διαδικασίες και δυνατότητα να παρακολουθούν τις δράσεις μας και να συμμετέχουν δυναμικά στο σχεδιασμό του προγράμματος. Τους θέλουμε ΜΑΖΙ μας από την πρώτη μέρα.

Ποιο νομίζετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Πεύκης και της Λυκόβρυσης αντίστοιχα;

Δύσκολη ερώτηση. Ξέρετε υπάρχουν προβλήματα που είναι μεν ορατά και δημιουργούν μεγάλη όχληση, αλλά υπάρχουν προβλήματα που δε φαίνονται ίσως με την πρώτη ματιά, υπονομεύουν ωστόσο την καθημερινότητα των πολιτών. Αν έπρεπε ωστόσο να διαλέξω θα έλεγα ότι για την Πεύκη η πλατεία αποτελεί ένα πάγιο αίτημα που ακόμα σήμερα παραμένει άλυτο -καθώς ούτε καν οι μελέτες δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Για τη Λυκόβρυση η αξιοποίηση των πολλών δημοσίων χώρων που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι ενώ θα μπορούσαν να είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για ολόκληρο το δήμο με γήπεδο, διαμόρφωση πάρκων, παιδικών χαρών.

Φαίνεστε καλά διαβασμένος. Τι απαντάτε σε εκείνους που σας χαρακτηρίζουν ξένο και ουρανοκατέβατο;

Να σας πω την αλήθεια δε δίνω ιδιαίτερη σημασία σε σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη
δουλειά και τις προτάσεις μας. Δεν ξέρω γιατί πρέπει να απολογηθώ για τη ζωή μου, γιατί
πρέπει να πω ότι μένω 13 χρόνια στη Λυκόβρυση ή ότι ο γιος μου έχει φοιτήσει σε δημόσιο
σχολείο εδώ. Οι μόνες απαντήσεις που θέλω να δώσω είναι στους πολίτες του δήμου μας που ζητάνε να μάθουν πώς θα κάνουμε την καθημερινότητά τους καλύτερη. Αυτό τους ενδιαφέρει και σε αυτό τόσο εγώ όσο και συνολικά ο συνδυασμός μας έχει απαντήσεις -πειστικές, κοστολογημένες, και υλοποιήσιμες. Τώρα αν κάποιοι έχουν στεναχωρηθεί που ανεβάσαμε τον πήχη ψηλά και δυσκολεύονται να ακολουθήσουν, αυτό δεν είναι δικό μου ζήτημα.

Τελικά κ. Λέων, είστε αισιόδοξος για την έκβαση των εκλογών; Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους δημότες της Λυκόβρυσης Πεύκης;

Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος αλλά πιστεύω στο “συν Αθηνά και χείρα κίνει”. Όλα τα
στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι πάμε πολύ καλά και ότι έχουμε την
πρωτοβουλία των κινήσεων. Καταθέσαμε και επίσημα τον συνδυασμό μας με 73 υποψηφίους, το μέγιστο δυνατό αριθμό, και σας διαβεβαιώ θα μπορούσαμε να καλύψουμε και ακόμα περισσότερες θέσεις καθώς βλέπουμε κάθε μέρα τον κόσμο να αγκαλιάζει την προσπάθειά μας και να μας στηρίζει ενεργά και ιδιαίτερα θερμά.

Το μήνυμά μου θα ήταν παρόμοιο με αυτό που λέω σε όλες τις καθημερινές συναντήσεις μου με ανθρώπους στην αγορά, στα εκλογικά μας κέντρα, στις συναντήσεις με φορείς και συλλόγους: Στις εκλογές δεν ψηφίζουμε για να στείλουμε μήνυμα, δεν ψηφίζουμε τους φίλους μας. Ψηφίζουμε για το αύριο και για αυτόν που θα επηρεάζει και θα καθορίσει ίσως την καθημερινότητά μας τα επόμενα 5 χρόνια. Σκεφτείτε, συγκρίνετε και ψηφίστε αυτόν που θα σας κάνει υπερήφανους. Και πιστεύω πραγματικά ότι εμείς θα κάνουμε τους πολίτες της Λυκόβρυσης Πεύκης υπερήφανους.

Σας ευχαριστώ πολύ

Κι εγώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ