Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Η υψηλή τεχνολογία στην Ελλάδα, το debate και ο Κυρανάκης

Του Άγη Βερούτη

Διαχρονικά οι κρατικές οντότητες αναπτύσσουν εκείνους τους τομείς της οικονομίας τους, για τους οποίους δημιουργούν ελαφρύ φορολογικό καθεστώς.

Στην Ελλάδα π.χ. η διεθνής ποντοπόρος ναυτιλιακή δραστηριότητα είναι αφορολόγητη και έχουμε καταλήξει με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον πλανήτη. Επίσης η εκκλησιαστική περιουσία δεν φορολογείται και σχεδόν το 1/3 της ακίνητης περιουσίας της χώρας ανήκει στην Εκκλησία.

Στον τρέχοντα αιώνα η ανάπτυξη τεχνολογίας θα είναι καθοριστική για την ισχύ των χωρών.

Οι σοβαρές ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ συνεισφέρουν τις ιδιωτικές επενδύσεις με μυθώδη κεφαλαία $50 δισεκατομμυρίων, στην ανάπτυξη εργοστασίων microprocessor fabrication, ώστε να μην εξαρτώνται από την Ταϊβαν στο μέλλον.

Η Κύπρος ήδη εδώ και λίγα χρόνια έχει ορίσει συντελεστή φορολόγησης κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα στην Τεχνητή Νοημοσύνη στο 1,5% ή 2%.

Η Κίνα έχει σε λειτουργία πρόγραμμα $100 δισεκατομμυρίων για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης για την επόμενη 5ετια.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε 22% φορολογία στην τυχόν κερδοφορία, συν 100% προκαταβολή φόρου, συν 40% εισφορές στους μισθούς των μηχανικών, συν 24% ΦΠΑ στα προϊόντα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το πρόγραμμα Αθηνά προβλέπει επένδυση €150 εκατ. στη δημιουργία δημοσίου ερευνητικού κέντρου για την ΤΝ στην επόμενη πενταετία, για να μαζέψει τα μυαλά της Ελλάδας (με γνώσεις ΤΝ) στο δημόσιο.

Εσείς τι πιστεύετε ότι θα γίνει στην επόμενη δεκαετία; Θα βρεθούμε μπροστά ή πίσω από τους υπόλοιπους;

Ως χώρα, την επόμενη σχηματισμού κυβέρνησης θα πρέπει να βρεθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και να συμφωνήσουν στις βασικές αρχές ενός εθνικού προγράμματος για την ανάπτυξη της Τεχνολογίας στην πραγματική οικονομία, όχι με επιδοτήσεις και φιλοδωρήματα προς τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης, αλλά με ένα γόνιμο φορολογικό καθεστώς για την ανάπτυξη της δραστηριότητας στο βάθος του χρόνου. Στη χθεσινή DEFEA γνώρισα Έλληνες (νέα παιδιά) που χτίζουν εξειδικευμένα νευρωνικά δίκτυα από το μηδέν, τα εκπαιδεύουν με κανονικά και συνθετικά data που μόνοι τους αναπτύσσουν, και φτιάχνουν μέχρι και εφαρμογές για Ενισχυμένη Πραγματικότητα με ΤΝ που δείχνουν στα ειδικά γυαλιά ενός στρατιώτη ποιες απειλές βρίσκονται στο οπτικό πεδίο του, ποια όπλα, ποιοι πεσμένοι στο έδαφος (πιθανόν τραυματίες) και ποιοι πιθανοί εχθρικοί στρατιώτες. Οι εφαρμογές είναι ατέλειωτες, ανάλογα με τα data που θα χρησιμοποιήσεις για την εκπαίδευση.

Δεν μπορώ να φανταστώ πώς συμφωνήσαμε όλοι να έχουν απαλλαγή ΦΠΑ οι αγορές κινητών τηλεφώνων από επιχειρήσεις, απαλλαγή ΦΠΑ οι υπηρεσίες διαμεσολάβησης τραπεζικών προϊόντων, αλλά τα προϊόντα Τεχνητής Νοημοσύνης να έχουν 24% ΦΠΑ και 26% φόρο συν 100% προκαταβολή φόρου επόμενης χρήσεως. Κάτι δεν πάει καλά!

Οι Κύπριοι (αδελφοί Έλληνες της μεγαλονήσου) το έλυσαν αυτό πριν χρόνια…

Debate
Κοιτώντας απλά προς την επόμενη μέρα, το προχθεσινό debate δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το ελληνικό πολιτικό στερέωμα όχι μόνο δεν θέλει, αλλά και δεν μπορεί να συνεργαστεί.

Επίσης, πέρα από κάθε αμφιβολία, φάνηκε ότι η Απλή και άδολη Αναλογική, σε ένα πολιτικό περιβάλλον όπως το δικό μας, μόνο ως σαμποτάζ της Δημοκρατίας μπορεί να εκληφθεί:

– Οι διοργανωτές και θιασώτες της Απλής Αναλογικής σκόπευσαν να βάλουν τη χώρα σε σπιράλ ακυβερνησίας, διότι “αν δεν κυβερνούν αυτοί, φωτιά να τα κάψει όλα!” και φαίνεται ότι θα τα καταφέρουν.

Τα παραπάνω κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την έκκληση της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδυναμία, η οποία φευ είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να επιτευχθεί στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο Κυριάκος επικαλείται τα αμυντικά αντανακλαστικά των όσων λίγων κανονικών ανθρώπων θέλουν η εκλογική αναμέτρηση αυτή να μην τραυματίσει τη χώρα οικονομικά και γεωπολιτικά, για να δημιουργήσει νόημα στην ψήφο της Κυριακής 21/5.

Δυστυχώς, δοθείσης της ευκαιρίας να συγκεράσει κυβέρνηση ειδικού σκοπού για την άμεση οριστικοποίηση της Απλής Αναλογικής και της ακυβερνησίας από το αντιπολιτευτικό μπουλούκι που είδαμε χθες, είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι που είδαμε χθες θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν διαρκή ανατροπή με 200 ψήφους ώστε να μπούμε σε δεκαετία – και ίσως και παραπάνω – πολιτικής αστάθειας.

Ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η ακυβερνησία και πολιτική αστάθεια είναι να πάρει 100+1 έδρες με απλή αναλογική, ή σχεδόν 34% η ΝΔ από την Κυριακή 21/5, ώστε να υπάρξουν επόμενες εκλογές που θα παραγάγουν κυβέρνηση.

Οι πιθανότητες να βρεθούν πάνω από 34% συνετοί ψηφοφόροι στις 21/5, που να αντιλήφθηκαν από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών των αντιπολιτευτικών κομμάτων στο προχθεσινο debate ότι μας πάνε για σύγκρουση με τοίχο με 300 χλμ. την ώρα, είναι στην κρίση σας.

Εγώ πάντως τελείως αισιόδοξος δεν είμαι…

Δικαιοσύνη
Σε κουβέντα που είχα με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη (βουλευτή της ΝΔ στο Νότιο τομέα της Β´Αθηνών) μετά από το προηγούμενο άρθρο μου “Η τελευταία Σοβιετία”, για τη δυσχέρεια λειτουργίας της Δικαιοσύνης, μου επισήμανε ένα σημαντικό σημείο που μου είχε διαφύγει και μπορεί πολύ γρήγορα να αλλάξει τα δεδομένα: τη συρραφή και κωδικοποίηση των διατάξεων των νόμων που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτοι και την κατάργηση των μη εφαρμόσιμων παλαιότερων νόμων.

Όπως μου εξήγησε, μεγάλο μέρος της καθυστέρησης απόδοσης της δικαιοσύνης στην Ελλάδα οφείλεται στην ακαταστασία των ελληνικών νόμων, που θα μπορούσε με μια διαδικασία λίγων μηνών να διορθώσει μια πρωτοβουλία συμμαζέματος και κωδικοποίησης όλου του νομικού corpus της χώρας.

Μπορώ να πω ότι με έπεισε μετά από αρκετές εξηγήσεις, αν και το καθοριστικό στην κουβεντα μας ήταν η σκέψη του ότι ίσως θα ήταν αποδοτικότερο να υπάρχει εξειδίκευση στους δικαστές ώστε να μην έχουν τη μια να δικάσουν οικογενειακό την άλλη εμπορικές διαφορές και την επόμενη ποινικό. Είναι αρκετά πιο αισιόδοξος από μένα για το μέλλον της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ελπίζω να έχει δίκιο.

Πάντως το έχει ψάξει.

Θα παρακολουθήσω με ενδιαφέρον τυχόν πρωτοβουλία του για το θέμα στην επόμενη Βουλή, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @agissilaos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ