Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Αποχή και μαχητές των σαλονιών

Του Άγη Βερούτη

Παρότι σε προηγούμενο άρθρο μου είχα γράψει ότι πιθανόν να μην υπάρξουν δεύτερες εκλογές, ώστε να έχουμε ως ψηφοφόροι την πολυτέλεια να “στείλουμε μήνυμα” στο Μητσοτάκη για όσα αξιολογούμε ότι δεν έκανε σωστά, βλέπω με ανησυχία ότι σημαντικός αριθμός ανθρώπων που διεκδικούν την ψήφο των Ελλήνων για το κυβερνών κόμμα δεν έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της περίστασης.

Μιλώντας σε μεγάλο αριθμό καθημερινών ανθρώπων που αυτοχαρακτηρίζονται κεντρώοι, φιλελεύθεροι ή δημοκράτες, διαπιστώνω ότι πολλοί προτίθενται να απέχουν από τις πρώτες εκλογές και να ψηφίσουν στις δεύτερες, ώστε να εκφράσουν το θυμό τους για όλα όσα κρίνουν ότι έγιναν λάθος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή έπρεπε να είχαν γίνει αλλά δεν έγιναν, όπως το ξεκαθάρισμα του δημοσίου από την κόπρο του Αυγεία.

Συζητώντας με φίλους που έχουν διαφορετικό από τον δικό μου κύκλο, ανακαλύπτω ότι διαπιστώνουν το ίδιο με εμένα.

Ακόμα και αν αυτές οι διαπιστώσεις δεν είναι χαρακτηριστικές του συνόλου του εκλογικού σώματος, δεν δικαιολογείται ότι με εξαίρεση τον Κυριάκο και λίγους μαχητικούς υποψηφίους της ΝΔ, η προσέγγιση των ψηφοφόρων στους δρόμους, στις πλατείες και πόρτα-πόρτα όπως κάνουν οι Άγγλοι, έχει αφεθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι τηλεοπτικές παρουσίες και οι υψηλού νοήματος ομιλίες και παρουσιάσεις κανενός τον θυμό δεν κατευνάζουν, κανέναν δεν ξαναφέρνουν πίσω, κανέναν δεν πείθουν.

Η εκλογική μάχη αυτή μου μοιάζει με εκείνη του Μαΐου του 2012 όπου για δικούς τους λόγους οι υποψήφιοι της ΝΔ δεν ήθελαν να βγουν στο δρόμο. Οι προσωπικοί υπολογισμοί για το αν στην απλή αναλογική θα εκλεγούν λιγότεροι από τους σημερινούς βουλευτές, ενώ σε πιθανές δεύτερες εκλογές η εκλογή θα γίνει με λίστα, δεν μπορεί να δώσει λύση στην παρούσα συγκυρία.

Πολύς κόσμος έχει άγνοια για το έργο της κυβέρνησης ή το κρίνει λίγο συγκριτικά με τη συγκυρία των πληθωριστικών αυξήσεων του κόστους ζωής, της ενεργειακής κρίσης, των αυξήσεων των τιμών των καυσίμων και του εγκληματικού δυστυχήματος στα Τέμπη (που εύχομαι να μην αποδειχθεί δολιοφθορά, καθώς ο ίδιος ο κατηγορούμενος φαίνεται ότι πάνω από 80 φορές στο παρελθόν είχε χρησιμοποιήσει ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ το σύστημα αυτόματης δρομολόγησης που παρέκαμψε και έγινε το δυστύχημα).

Είναι ένα τεράστιο λάθος αν οι υποψήφιοι επιλέξουν να δώσουν τη μάχη στις οθόνες ή αν η επιλογή των ψηφοδελτίων γίνει με βάση του ποιος είναι Ίνσταγκραμ Ινφλουένσερ. Η μάχη αυτή θα είναι πόρτα-πόρτα και στα τηλέφωνα.

Δυστυχώς δε γίνεται ο Μητσοτάκης να μιλήσει σε όλους τους θυμωμένους μόνος του, ούτε μπορεί να τους πείσει όλους.

Δεν είναι βλάκες οι Άγγλοι που βγαίνουν πόρτα-πόρτα από μήνες προ των εκλογών και μιλάνε με τους ψηφοφόρους τους. Ούτε είναι μαζοχιστές να τους αρέσει να εισπράττουν τα παράπονα του κόσμου και να δίνουν εξηγήσεις, όσες μπορούν. Απλά ξέρουν ότι είναι ο μόνος τρόπος να πείσεις κάποιον που ψηφίζει συνειδητά ή να κατευνάσεις τον θυμό του.

Ας το λάβουν υπ’ όψιν όσοι σχεδιάζουν την εκλογική τους κάθοδο, ότι κατά πάσα βεβαιότητα οι φόλοερς του Ίνσταγκραμ την Κυριακή των εκλογών θα πάνε για μπάνιο παρά στα εκλογικά κέντρα. Ειδικά στις μονοεδρικές.

Αλλιώς προμηνύεται βαρύς χειμώνας, όχι μόνο για τους μαχητές των σαλονιώνε και του Ίνσταγκραμ, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες…

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @agissilaos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 20/5/2024

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 20/5/2024 Διανύουμε μία Δευτέρα γεμάτη όνειρα, ιδανικά, ευαισθησία, ανάγκη για προσφορά, αλληλεγγύη αλλά και ενεργοποίηση νέων ιδεών και νέων σχεδίων! Τα κερδισμένα...