Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Εκλογές στην Τουρκία: Η απειλή Ερντογάν για κλείσιμο στέλνει τους Κούρδους υπό την ομπρέλα άλλου κόμματος

Όλα δείχνουν έτοιμα για τις εκλογές στην Τουρκία, στις 14 Μαΐου, όπου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Εξελίσσονται όμως δύο μεταβλητές στην εξίσωση των εκλογών, οι οποίος θα μπορούσαν εν δυνάμει να παίξουν καταλυτικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Το ένα φυσικά είναι οι Κούρδοι.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ώρες, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) της Τουρκίας έλαβε την απόφαση να κατέλθει στις εκλογές υπό την ομπρέλα του Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς, καθώς αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να κλείσει με λίγες μέρες να απομένουν για τις εκλογές. Το κόμμα θα οριστικοποιήσει την απόφασή του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής (MYK) που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου. Τα στελέχη του κόμματος είναι της άποψης ότι ακόμη και 1% κίνδυνος κλεισίματος “δεν μπορεί να αναληφθεί”, γι’ αυτό τάσσονται υπέρ της μετάβασης στις εκλογές υπό άλλο κόμμα.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) κατέταξε πρόσφατα το Πράσινο Αριστερό Κόμμα μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που μπορούν να εισέλθουν στις εκλογές στις 14 Μαΐου. Όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να υποβάλουν τους καταλόγους υποψηφίων βουλευτών στο YSK έως τις 10 Απριλίου.

Μόλις μια ημέρα μετά από αυτήν την προθεσμία, στις 11 Απριλίου, οι συμπροεδρεύοντες του HDP Μιτχάτ Σαντζάρ και Περβίν Μπουλντάν θα υποβάλουν προφορική υπεράσπιση στο Συνταγματικό Δικαστήριο σχετικά με την υπόθεση κλεισίματος. Μετά από αυτή την υπεράσπιση, ο εισηγητής του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα οριστικοποιήσει και θα υποβάλει την έκθεσή του στα ανώτατα μέλη του δικαστηρίου. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του δικαστηρίου θα καθορίσει ημερομηνία για να συζητηθεί η υπόθεση κλεισίματος και να αποφανθεί.

Πριν από τη συνάντηση του MYK στις 15 Μαρτίου, ο φυλακισμένος πρώην αρχηγός του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς μοιράστηκε το λογότυπο του Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας: “Παρακαλώ, πάρτε μια έγχρωμη εκτύπωση αυτής της εικόνας και κολλήστε την στην πόρτα του ψυγείου σας και στις πόρτες του δωματίου στο σπίτι. Κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς να ξέρει τι είναι. Θα είναι απαραίτητο. Ελάτε φίλοι, χέρι με χέρι”.

Ένας κρατικός εισαγγελέας κατέθεσε δικογραφία κατά του HDP τον Μάρτιο του 2021, ζητώντας την απαγόρευση του κόμματος για φερόμενους δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το HDP αρνείται τέτοιους δεσμούς.Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποδέχθηκε το κατηγορητήριο κατά του HDP τον Ιούνιο του 2021 μετά από μια πολυετή καταστολή υπό την εξουσία του Ερντογάν, κατά την οποία χιλιάδες μέλη του HDP έχουν δικαστεί με κατηγορίες που σχετίζονται κυρίως με την τρομοκρατία. Παρ’ όλα αυτά, προσφάτως ήρθη η απαγόρευση κρατικής επιχορήγησης που είχε επιβληθεί στο φιλοκουρδικό κόμμα.

Το κλείσιμο του HDP θα μπορούσε να είναι ακόμα ένα βήμα στην προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να αποστερήσει ψήφους από την Εθνική Συμμαχία της αντιπολίτευσης. Τον τελευταίο καιρό όλα έδειχναν ότι το φιλοκουρδικό κόμμα συντάσσεται με την αντιπολίτευση, όμως αναζητούνταν η σωστή φόρμουλα για την επόμενη μέρα των εκλογών ώστε τα κόμματα να συμφωνήσουν σε συμπόρευση.

Αν και δεν φαίνεται να έχει χαλάσει… η δουλειά, παρά τη φυσική απέχθεια που αισθάνονται Ακσενέρ και Κούρδοι ο ένας προς τον άλλο, η απειλή Ερντογάν είναι μεγάλη και υπαρκτή. Οι ψήφοι του HDP που κυμαίνονται γύρω στο 10-12% θα μπορούσαν να χρίσουν πρόεδρο. Αποστερώντας λοιπόν αυτές τις ψήφους, ο Ερντογάν πηγαίνει το παιχνίδι των εκλογών σε ποσοστά γύρω στο 42 και για τις δύο συμμαχίες, όπου και θα μπορούσε να καταφύγει σε μέτρα όπως αυτά των προηγούμενων εκλογών, όταν και έκλεισε το πρακτορείο Anadolu για όλη τη νύχτα, χωρίς να ανακοινώνει αποτελέσματα, μέχρι που πήρε τον Κιλιτσντάρογλου και του ζήτησε να βγει να αποδεχθεί την ήττα, ή το περιστατικό με τα όπλα που μοιράζονταν σε μέλη ισλαμιστικών ταγμάτων.

Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι προσφάτως έκλεισε εκλογική συμφωνία με τη Χεζμπολάχ.
Προωθείται ο Ιντζέ ως τρίτος πόλος

Την τιμητική τους έχουν οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία από τη στιγμή που ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανακοινώθηκε ως ο μεγάλος αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου 2023.

Η εταιρεία ερευνών AR-G ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησής της, σύμφωνα με την οποία ο εκπρόσωπος της ενωμένης αντιποολίτευσης κερδίζει τον πρώτο γύρο των εκλογών με τρεις μονάδες διαφορά αλλά χρειάζεται και δεύτερο γύρο για να εξασφαλίσει τη νίκη. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι όλα θα κριθούν από το ποιον θα στηρίξουν οι δύο “μικρότεροι” υποψήφιοι πρόεδροι.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

• Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας: 46,2%
• Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποψήφιος της Λαϊκής Συμμαχίας: 43,1%
• Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψήφιος του Κόμματος της Πατρίδας: 7,6%
• Σινάν Ογκάν, υποψήφιος της συμμαχίας Άτα: 3,1%

Αν και αντίθετοι σε πεποιθήσεις τους, οι “μικροί” είχαν συνάψει συμμαχία. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ προέρχεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και μάλιστα στις προηγούμενες εκλογές ήταν ο εκλεκτός του κόμματος για την προεδρία της Τουρκίας ως αντίπαλος του Ερντογάν. Από την άλλη, ο ηγέτης του Κόμματος της Νίκης (Zafer Partisi) είναι γιος του Μουζαφέρ Οζντάγ, μέλους της Επιτροπής Εθνικής Ενότητας, που συμμετείχε στο Πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960, που εκτέλεσε τον Αντνάν Μεντερές, έδρασε υπό τον πατέρα των Γκρίζων Λύκων και δημιουργό του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) Αλπαρσλάν Τουρκές.

Οι δύο τους είχαν συνάψει συμμαχία εν όψει των εκλογών. Στις 4 Μαρτίου, ο Μανσούρ Γιαβάς συναντήθηκε με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και απέστειλε δύο μηνύματα. Ένα δημόσιο που έλεγε ότι “δεν είμαι ο έφεδρος πρόεδρος κανενός” και ένα προς τον Οζντάγ που τον ενημέρωσε ότι “αποσύρομαι από αυτή τη συμμαχία”.

Λίγες μέρες μετά ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει για πρόεδρος της Τουρκίας, ενώ ο Οζντάγ με την υπόλοιπη συμμαχία Ατά, στις 11 Μαρτίου, ανακήρυξαν ως υποψήφιό τους τον Σινάν Ογκάν, πρώην βουλευτή του ΜΗΡ, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Η δημοσκόπηση της AR-G είχε και την ερώτηση “Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;”, στην οποία οι απαντήσεις πήραν τα εξής ποσοστά:

• Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ): 31,4%
• Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 27,6%
• Καλό Κόμμα (İyi): 12,9%
• Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP): 12,1%
• Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP): 6,6%
• Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA): 1,6%
• Κόμμα του Έθνους (Millet): 1,3%
• Κόμμα Ευδαιμονίας (Saadet): 1,3%
• Κόμμα Νίκης (Zafer): 1,1%
• Κόμμα Μέλλοντος (Gelecek): 0,9%
• Κόμμα Δημοκρατών (Demokrat): 0,4%
• Άλλο: 2,8%

Το θέμα με αυτή τη δημοσκόπηση, όπως και με όλες τις δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, είναι πως δεν γίνεται καν προσπάθεια να συγκαλυφθεί το γεγονός ότι έχει γίνει για λογαριασμό του Μουχαρέμ Ιντζέ ή του ΑΚΡ.

Φαίνεται ότι στις ψήφους για τον πρόεδρο της Τουρκίας, οι πολίτες που ψηφίζουν για το HDP δεν υπάρχουν πουθενά ή τουλάχιστον το 60-70% αυτών ρίχνει την ψήφο του υπέρ του Ιντζέ. Ο Ιντζέ γενικώς αναμένεται να πάρει ποσοστά από τη νεολαία, καθώς είναι λαϊκιστής με τρόπο που έχει απήχηση, ενώ η χρήση των social media είναι κάτι που ξέρει και κάνει με πολύ εύστοχο τρόπο.

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ