Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Η πολιτική Μητσοτάκη πίσω από την επίθεση σε καλλιτέχνες και πρώτη κατοικία

Την απελευθέρωση των πλειστηριασμών με τις πολιτικές που ασκούνται στον χώρο του πολιτισμού συνέδεσε χθες στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας

Την νεοφιλελεύθερη πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης σε συμφέροντα είναι το στοιχείο που αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ ως «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στα δύο κορυφαία κοινωνικά ζητήματα της επικαιρότητας: Τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών τους αλλά και τους πλειστηριασμούς που απειλούν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Το στίγμα έδωσε με σαφήνεια στην ομιλία του χθες στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας και αναμένεται να είναι η «αιχμή του δόρατος» για την αξιωματική αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα.

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας χθες στο κοινοβούλιο και στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την αλλαγή διοικητικού μοντέλου στα μουσεία της χώρας. Μια κίνηση που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως στοχεύει στον να γίνουν «οι αρχαίοι θησαυροί της πατρίδας μας, δηλαδή η ιστορία μας, δηλαδή η ψυχή μας, αντικείμενο εμπορίας και εκμετάλλευσης». Συνδέοντας τους αγώνες των ανθρώπων του πολιτισμού με τους πλειστηριασμούς είπε πως πραγματοποιούνται «για λογαριασμό μιας ολόκληρης κοινωνίας, που βλέπει πια τη βαρβαρότητα να γίνεται κανονικότητα και μέσα από το σύνδρομο του μιθριδατισμού αρχίζει και να τη συνηθίζει αυτή τη βαρβαρότητα». Συνέχισε τονίζοντας ότι «αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον και όχι οι Πάτσηδες που είχατε στα κοινοβουλευτικά σας έδρανα. Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον και όχι τα παιδιά των αρχιδικαστών, που σιτίζονται στο καθεστωτικό πρυτανείο και συνεργάζονται με τα funds που απεργάζονται τη μεγαλύτερη ληστεία της ιστορίας εναντίον της κοινωνίας και δεν έχουν την ελάχιστη τσίπα τουλάχιστον να παραιτηθούν όταν ο Άρειος Πάγος δικάζει και καταδικάζει το μέλλον 700 χιλιάδων ιδιοκτησιών σε πλειστηριασμούς».

Συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνοντας πως τόσο στο «πεδίο» της τέχνης και του πολιτισμού όσο και στο θέμα των πλειστηριασμών «συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι». Συνολικά και για τα δύο αυτά θέματα σημείωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη προεξοφλεί τα τελευταία ανεξόφλητα γραμμάτια στα οικονομικά συμφέροντα με τα οποία είναι δεμένη». Εξήγησε πως «από τη μία έχουμε τους Πάτσηδες, τα funds και όσους εξυβρίζουν τους εργαζόμενους στον πολιτισμό. Και από την άλλη την νεολαία, τα παραγωγικά και δημιουργικά στρώματα της κοινωνίας, που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και να υπάρξει δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα». Τόνισε μάλιστα ότι «οι άνθρωποι του πολιτισμού δίνουν το παράδειγμα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Τα ζητήματα αυτά θα αποτελέσουν και το επίδικο των επόμενων εκλογών επισήμανε παρεμβαίνοντας στο κοινοβούλιο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε πως «έχουμε μπει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές θα κριθείτε και για τα πεπραγμένα σας στον πολιτισμό αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τα ζητήματα των εισοδημάτων και της ακρίβειας αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίζετε την περιουσία του ελληνικού λαού μέσα από αυτή την απίστευτη επίθεση, που έχετε βάλει αυτή τη στιγμή μπρος, αναδιανομής της περιουσίας των πολιτών μέσα από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών».

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζονται και για τα δύο ζητήματα αυτά οι κυβερνητικές προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι η ρύθμιση του ζητήματος της προστασίας της πρώτης κατοικίας θα είναι από τους πρώτος αν όχι ο πρώτος νόμος που θα φέρει η προοδευτική διακυβέρνηση. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος «πρέπει να υπάρξει συνολική ρύθμιση χρεών που να περιλαμβάνει και τα χρέη τη πανδημίας, με κούρεμα οφειλών και προσαυξήσεων, 120 δόσεις και διασφάλιση της πρώτη κατοικίας». Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για την κατάργηση του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος που υποβαθμίζει τις σπουδές των καλλιτεχνών όπως και για την άμεση κατάργηση του νόμοσχεδίου της Λίνας Μενδώνη, που ψηφίστηκε χθες στην Βουλή, για τα μουσεία.

Πηγή: news247.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ