Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Το μέλλον της Ελλάδας

Του Άγη Βερούτη

Έχω πάει σε πολλές εκδηλώσεις στο αμφιθέατρο της Σχολης Μωραΐτη, όμως η προχθεσινή κοσμοπλημμύρα δεν είχε προηγούμενο.

Δεν ήταν ούτε για πολιτικό ούτε για καλλιτέχνη αλλά για δυο κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες και τον θαυμαστό κόσμο της τεχνολογίας.

Ο ένας ήταν ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, απόφοιτος του ΕΜΠ με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, που έγινε διεθνώς γνωστός στα 24 του χρόνια όταν κατάφερε, μαζί με τους Γκόλντμπεργκ και Παπαδημητρίου, να λύσει ένα πρόβλημα της θεωρίας παιγνίων που παρέμενε άλυτο από τη δουλειά του νομπελίστα Τζον Φορμπς Νας επί 60 χρόνια.

Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα των 500 ατόμων, με τον κόσμο να έρχεται και 1 ώρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη έναρξη της ομιλίας.

Συμπολίτες μας γνωστοί επιχειρηματίες της πληροφορικής, καθηγητές πανεπιστημίων, δημοσιογράφοι δεν κατάφεραν να μπουν μέσα γιατί άργησαν δέκα λεπτά, με το πάρκινγκ σχεδόν αδύνατο στους στενούς δρόμους του Ψυχικού. Και να έμπαιναν δεν θα έβρισκαν να καθίσουν.

Φίλος μου, εισηγμένος επιχειρηματίας που μαζί με γνωστό μου CEO κορυφαίας πολυεθνικής της πληροφορικής έφτασαν ελάχιστα αργοπορημένοι λόγω κίνησης, τελικά δεν κατάφεραν να μπουν στην ομιλία.

Μου διηγήθηκαν όμως τις σκηνές που έλαβαν χώρα στην είσοδο του σχολείου με δεκάδες επιφανείς που δεν κατάφεραν να φτάσουν έγκαιρα να λογομαχούν με την ασφάλεια του σχολείου προσπαθώντας να μπουν.

Γνωστή δημοσιογράφος έφυγε απογοητευμένη που παρά την ιδιότητα της δεν της επετράπη η είσοδος αλλά προς τιμήν των απογοητευμένων θαυμαστών του Δασκαλάκη, όλοι μαζί με μια φωνή πίεσαν την υπεύθυνη της εισόδου να αφήσει να περάσουν 3 νεαροί μαθητές που είχαν φτάσει με τους γονείς τους από 3 διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Οι γονείς τους δέχτηκαν να μείνουν έξω από τη μεταλλική μπάρα μαζί με τους υπόλοιπους, ενώ οι 3 νεαροί έτρεξαν να προλάβουν να στριμωχτούν κάπου στα όρθια για να ακούσουν το ίνδαλμα τους.

Για μιάμιση ώρα ο Πέτρος Δελλαπόρτας, καθηγητής Στατιστικής στο University College London και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και fellow στο Alan Turing Institute, το Εθνικό ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης της Μεγάλης Βρετανίας, συζήτησε μαζί με τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη για τον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης και τα μαθηματικά της.

Για μιάμιση ώρα κανείς δεν σηκώθηκε από την καρέκλα του. Έφηβοι με ανακατεμένα μαλλιά, αγόρια-κορίτσια 10 και 12 ετών που γελούσαν με χαχανητά για τα τεχνικά αστεία που αντάλλασσαν μεταξύ τους οι διεθνώς αναγνωρισμένοι καθηγητές, μιλώντας για αλγόριθμους, για νευρωνικά δίκτυα και για τις πραγματικές ευκαιρίες που ανοίγονται στις νέες γενιές που θα ασχοληθούν με τη νοημοσύνη των μηχανών.

Επειδή είχα πάει με τον 12 ετών γιο μου, ένιωθα λιγότερες τύψεις που κατανάλωνα ένα κάθισμα στο ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο. Μπροστά μου όμως, 250 έφηβοι ήταν σε απόσταση αναπνοής δυο αναγνωρισμένων εκ των πιο επιφανών καθηγητών μαθηματικών της τεχνητής νοημοσύνης, και ρουφούσαν σαν σφουγγάρι όσα εκείνοι είχαν να πούνε.

Προς το τέλος ο Δασκαλάκης περιέγραψε το νέο Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης “Αρχιμήδης” που άνοιξε στην Ελλάδα, όπου θα συναντώνται καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων και επιφανείς καθηγητές ξένων κορυφαίων πανεπιστημίων (ομογενείς και μη) για να μεταδώσουν τη γνώση τους όλοι μαζί σε νέα παιδιά, διδακτορικούς φοιτητές και φοιτήτριες ελληνικών πανεπιστημίων. Οι 250 έφηβοι και τα 50 παιδιά κάτω των 13 ετών τους άκουγαν με προσοχή μοναχού.

Αυτοί οι νέοι είναι το μέλλον της Ελλάδας!

Αυτή η νέα γενιά που δεν έχει ινδάλματα Φύσσες, Κασιδιάρηδες, Γρηγορόπουλους, Ζακ, Μάο, Τσε και λοιπούς. Αυτοί που ήρθαν από την Κόρινθο και τις Σέρρες για να ακούσουν με ευλάβεια μια συζήτηση μιάμισης ώρας.

Ανάμεσα σε δυο καθηγητές που ήρθαν ο ένας από τη Βοστώνη των ΗΠΑ και ο άλλος από το Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας για να τους μιλήσουν.

Αυτή είναι η γενιά που ξέρει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αντικαταστήσει εκατοντάδες δουλειές και εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αλλά δεν τη νοιάζει γιατί εκείνοι θα δημιουργήσουν άλλες καλύτερες δουλειές, δημιουργικότερες, χρησιμότερες για την παγκόσμια κοινωνία, και πολύ-πολύ-πολύ πιο καλοπληρωμένες από τον βασικό των €713 μικτά.

Είναι η γενιά των νέων μεγάλων Ελλήνων που θα διαπρέψουν στα μαθηματικά, στις επιστήμες και στο επιχειρείν στα επόμενα χρόνια!

Απλά δεν έχουν ακόμα τελειώσει το σχολείο και έτσι δεν το ξέρουνε.

Εγώ τους είδα πάντως και πήρα μια βαθιά ανάσα…

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @agissilaos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

FAMAGUSTA ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς του MEGA Famagusta ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 Ο Μάικλ με αφορμή το ντοκιμαντέρ, έρχεται πιο κοντά με την Χριστίνα και τον Αντρέα....