Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

“Όταν γίνω ξανά πρωθυπουργός” ως απειλή

Του Άγη Βερούτη

Ας δούμε μερικά στοιχεία για τους δείκτες εμπιστοσύνης των πολιτών για την οικονομία, που αποτελούν προάγγελο των οικονομικών εξελίξεων της επόμενης χρονιάς.

Πριν μια εβδομάδα ανακοίνωσε βελτίωση του οικονομικού κλίματος για τον Νοέμβριο του 2022 το ΙΟΒΕ, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έφτασε τον Νοέμβριο στις 101,4 μονάδες αντί 98,3 μονάδων τον Οκτώβριο και 113,6 μονάδων πέρυσι τον Νοέμβριο.

Επίσης ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε τον Νοέμβριο στις -51,9 μονάδες (από -57,9 τον Οκτώβριο) όμως χαμηλότερα από τις -38,5 μονάδες ένα χρόνο νωρίτερα.

Όμως ο δείκτης προσδοκιών στη βιομηχανία έπεσε στις 95,5 μονάδες από τις περσινές 110,2 μονάδες. Κατά το δελτίο εξελίξεων της βιομηχανίας που δημοσιεύει το ΙΟΒΕ, καταγράφεται αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,5% τον Οκτώβριο ως προς τον Σεπτέμβριο, μείωση 2,6% (σε ετήσια βάση) στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 3,1% στην ΕΕ 27, αλλά και άνοδος για την εγχώρια μεταποίηση 1,8% ετησίως.

Επίσης καινούρια αύξηση βιομηχανικών εξαγωγών 30,3% σημειώθηκε τον Σεπτέμβρη (ετησίως) αλλά δυστυχώς και αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 4,1 δισ. ευρώ, από 2,9 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Χωρίς να έχω πρωτογενή στοιχεία για την αύξηση αυτήν, δεν θα εντυπωσιαζόμουν αν αυτή προκύπτει από εισαγωγή επιπρόσθετων πρώτων υλών για τη δημιουργία αποθεμάτων για την αυξημένη βιομηχανική παραγωγή, οι οποίες ακόμη δεν έχουν βρει τον δρόμο τους για εξαγωγή μεταποιημένων βιομηχανικών προϊόντων, όμως θα τον βρουν. Μπορεί όμως να είναι και κατανάλωση, δεν είμαι βέβαιος.

Η ανάλυση του ΙΟΒΕ καταγράφει ενίσχυση του μεριδίου της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) της εγχώριας Βιομηχανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2021, σε 10,7% από 10,4% του 2020, συγκριτικά με άνοδο στο 15,6% από το 15,3% ένα χρόνο πριν, στην ευρωζώνη. Ποσοστιαία μεγαλύτερη η αύξηση για την Ελλάδα αλλά σε απόλυτους αριθμούς ίδια με την υπόλοιπη ευρωζώνη (0,3% αύξηση στο 10,7% στην Ελλάδα και 0,3% αύξηση στο 15,6% στην ευρωζώνη.)

Οι παραπάνω αριθμοί επιβεβαιώνουν ένα πράγμα: τα πράγματα είναι αντικειμενικά καλύτερα από ό,τι ήταν πριν ένα χρόνο, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η προσδοκία των Ελλήνων είναι πως αυτά θα συνεχίσουν να βελτιώνονται.

Η συνεχής βελτίωση είναι αναμενόμενη μόνον εφόσον η πορεία της χώρας δεν διαταραχθεί από κάποιο τραυματικό γεγονός όπως μια πολεμική αναμέτρηση με την ολοένα και πιο επιθετική γειτονική Τουρκία, ή Θεός φυλάξοι τον σχηματισμό “κυβέρνησης συμμαχίας προοδευτικών δυνάμεων” όπως οραματίζονται να κάνουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜΕΡΑ25 αν τους βγαίνουν τα κουκιά την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής, έστω και με την ανοχή του ΚΚΕ.

Με αυτή την στοχοθέτηση, “προοδευτικής” αριστερής κυβέρνησης συνεργασίας, όπως ονειρεύονται ομοίως Τσίπρας και Ερντογάν για (να ξηλώσουν στις ραφές) την Ελλάδα, έχει αρχίσει μια ακατάσχετη μπουρδολογία και virtual πλειοδοτικός διαγωνισμός της αντιπολίτευσης, όπου ο αδιάβαστος Τσίπρας εκτίθεται κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση πως “δεν φορολόγησε τα υπερβάλλοντα κέρδη των διυλιστηρίων επαρκώς” όπως έκανε η αγαπημένη του σοσιαλιστική Πορτογαλία, η οποία φορολογεί (προσωρινά) με 33% τα υπερβάλλοντα κατά 20% του μέσου όρου των κερδών της προηγούμενης τετραετίας έναντι 90% των υπερβάλλοντων στην Ελλάδα.

Υπό κανονικές συνθήκες κανείς φιλελεύθερος ή έστω δεξιός δεν θα επικροτούσε την αναδιανομή μέσω κουπονιών τροφίμων στο 80% των πολιτών. Πλην όμως οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες είναι αυτές της τέλειας καταιγίδας πληθωρισμού στα τρόφιμα, καύσιμα και ενοίκια, όπου θα περίμενε κανείς ότι η ρηχή Ελληνική οικονομία θα αντιμετώπιζε πολύ μεγαλύτερους κλυδωνισμούς, αν δεν ήταν για την διαχείριση έκτακτης ανάγκης που επέτυχε η σημερινή κυβέρνηση.

Νομίζω, η μεγαλύτερη ευθεία απειλή που μπορεί κάποιος να ξεστομίσει σήμερα προς Έλληνα πολίτη είναι ευχολόγιο “όταν γίνω ξανά πρωθυπουργός” από οποιονδήποτε άλλον πλην του ήδη υπάρχοντος.

Βέβαια ή χώρα δεν έχει καλό πρόσφατο παρελθόν υλοποίησης αυτοκτονικών τάσεων, αλλά ευτυχώς οι περισσότεροι θυμόμαστε πως εκείνοι που παραπονιούνται σήμερα ότι τα κουπόνια-pass δεν είναι αρκετά, είναι οι ίδιοι που έκλεισαν τις τράπεζες με όριο τα €60, ενώ τα ΑΤΜ της Βουλής δεν είχαν το όριο αυτό και αφού είπαν στις μάνες και ερωμένες τους να βγάλουν τα λεφτά εγκαίρως εκτός χώρας δυο μέρες πριν τις κλείσουν.

Ερχόμενη από αυτούς, όμως, μια τέτοια απειλή δεν είναι να την παίρνει ελαφρά κανείς.

Καλά Χριστούγεννα!

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @agissilaos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

FAMAGUSTA ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς του MEGA Famagusta ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 Ο Μάικλ με αφορμή το ντοκιμαντέρ, έρχεται πιο κοντά με την Χριστίνα και τον Αντρέα....