Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: SOS για την Candida Auris που εξαπλώνεται στην Ευρώπη – Προειδοποιούν οι επιστήμονες για τα μικρόβια των ΜΕΘ

Μια νέα “απειλή” στο πεδίο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων έγινε γνωστή τον περασμένο Μάιο στην έναρξη του Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων όταν ο καθηγητής Νίκος Σύψας είχε εκπέμψει για αυτή σήμα κινδύνου. Η Candida Auris έως τότε ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις του γνωστού καθηγητή φαίνεται πως επιβεβαιώνονται καθώς δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) δείχνουν πως η επίπτωση του συγκεκριμένου ζυμομύκητα στα νοσοκομεία έχει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, οι περιπτώσεις candida auris που καταγράφηκαν από το 2020 στο 2021 σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου του ECDC με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών (σήμερα, 18 Νοεμβρίου), το 2020 αναφέρθηκαν 335 περιπτώσεις του μύκητα από οκτώ χώρες ενώ το 2021 αναφέρθηκαν 655 περιπτώσεις από 13 χώρες. Οι αριθμοί σύμφωνα με το ECDC είναι σημαντικά υψηλότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η Ελλάδα κατέγραψε, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, 13 περιστατικά candida auris το 2020, ενώ το 2021 … 58. Για να φανεί η αυξανόμενη πορεία του ζυμομύκητα στα ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 η χώρα μας είχε αναφέρει τρία περιστατικά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, από το 2013 έως το 2018, κανένα.

Οι ειδικοί του ECDC τόνισαν ότι σε κάποια πολυανθεκτικά μικρόβια παρατηρείται βελτίωση με το πέρας των ετών, σε κάποια άλλα όμως επιδείνωση. Ανάμεσα σε αυτά είναι και ο candida auris. Ετσι, οι λοιμώξεις που οφείλονται στα πολυανθεκτικά μικρόβια συνεχίζουν να είναι ανάμεσα στις κορυφαίες απειλές για τη δημόσια Υγεία, με τους επιστήμονες να προβλέπουν ότι το 2050 δεν αποκλείεται να αποτελούν ακόμη και την πρώτη αιτία θανάτου. Μάλιστα, εκτιμάται πως έως το 2050 το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους από όσους θα προκαλέσουν ο καρκίνος και ο σακχαρώδης διαβήτης μαζί.

10% ο επιπολασμός των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα

Ο επιπολασμός των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας ανέρχεται στο 10%, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO. Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει το CLEO, ότι 1821 νοσηλευόμενοι ασθενείς ταλαιπωρούνται από κάποιο ενδονοσοκομειακό μικρόβιο.

Αναφορικά με τη κατανάλωση των αντιβιοτικών στη κοινότητα, η αλόγιστη χρήση των οποίων οδηγεί σε μικροβιακή αντοχή, η χώρα μας φαίνεται πως κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Κύπρο, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του 2020. Συγκεκριμένα, ο δείκτης DDD (Defined Daily Doses) ανά 1000 κατοίκους στη κοινότητα βρέθηκε να είναι 32,4 έναντι 18,0 που ήταν ο μέσος όρος για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα μεταξύ 2010-2013 και η οποία περιγράφει τις συνταγογραφήσεις στη κοινότητα σε ενήλικες, βρέθηκε ότι το 33,5% των αντιβιοτικών που συνταγογραφήθηκαν ήταν για διαγνώσεις στις οποίες τα αντιβιοτικά συνήθως δεν ενδείκνυνται.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης – Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιμικροβιακά, σύμφωνα με εκτιμήσεις που παρουσιάζονται στην τελευταία έκθεση του ECDC. Ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων εξετάζει τα έτη 2016-2020 και δείχνει αύξηση σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις. Ο αντίκτυπος της μικροβιακής αντοχής στην υγεία είναι συγκρίσιμος με αυτόν της γρίπης, της φυματίωσης και του HIV/AIDS μαζί, αναφέρει το ECDC.

Πηγή: eleftherostypos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ