Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Ανοιχτή η Αθήνα σε τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα

Ανοιχτή δηλώνει η Αθήνα σε μία συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα, εφόσον ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώξει ένα τέτοιο τετ α τετ.

“Εάν ο Τούρκος πρόεδρος που έχει δυναμιτίσει το κλίμα, επιδιώξει κάποια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση θα το εξετάσει και θα ανταποκριθεί θετικά…Ο πρωθυπουργός πάντα ενημερώνει εταίρους, συμμάχους και ομολόγους για ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, που έχουν λάβει εξωφρενικά χαρακτηριστικά…Θα αξιολογήσουμε με θετική διάθεση να γίνει η συνάντηση αυτή…”, τόνισε, στη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι οι κόκκινες γραμμές της χώρας μας είναι γνωστές.

Ερωτηθείς για την ατζέντα που θα είχε μια τέτοια συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως είναι πολύ πρόωρο να πούμε οτιδήποτε.

Σχετικά με τη συνάντηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ με τον κ. Καλίν στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πως παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και είμαστε σε εγρήγορση. “Αυτό που κρατάμε για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πως γνωρίζουμε τις δημόσιες παρεμβάσεις αμερικανών αξιωματούχων για την προκλητική στάση της Τουρκίας, για τη αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, για το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κογκρέσο”, συνέχισε.

“Θεωρούμε αυτονόητο ότι και οι σύμμαχοί μας και οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη και όλος ο κόσμος που σέβεται το διεθνές δίκαιο, στέκονται απέναντι σε οτιδήποτε έχει αναθεωρητική διάσταση και πρόκληση”, πρόσθεσε.

Με το βλέμμα στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα για να μην υπάρχουν διακοπές. “Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό, για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα…”, σημείωσε. “Το ενεργειακό θα συζητηθεί στην Πράγα και ο πρωθυπουργός θα αφιερώσει χρόνο…Είναι γνωστές οι θέσεις μας…Στις Βρυξέλλες είναι ανάγκη να υπάρξουν πρωτοβουλίες και μέτρα…”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο έρευνας από την europol για την υπόθεση των κακόβουλων λογισμικών, απάντησε πως όλες οι αρμόδιες αρχές στην Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούν και οι ελληνικές αρχές κινούνται στην κατεύθυνση. Παράλληλα επανέλαβε ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούν αυτά τα λογισμικά. “Καλοδεχούμενη κάθε πρωτοβουλία”, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την έρευνα που αφορά τα παράνομα λογισμικά είπε ότι έχει υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά, η δικαιοσύνη έχει κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση και στην πορεία της, ανάλογα και με τα ευρήματα, θα υπάρχει αντίστοιχη ενημέρωση.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ότι θα υπάρξει δελτίο ρεύματος, διακοπές και μπλακ άουτ, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως δεν βρισκόμαστε εκεί. “Έχουμε κάνει τα πάντα ώστε να μην υπάρξουν διακοπές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έχουμε κάνει ό,τι είναι εφικτό και δυνατόν για να μην αντιμετωπίσουμε τόσο μεγάλα προβλήματα”, τόνισε.

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ