Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Ποιος χάνει και ποιος κερδίζει

Του Άγη Βερούτη

Δυστυχώς αυτό που διαφαίνεται είναι πως από τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, το βασικό (οικονομικό) θύμα θα είναι η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Cui bono (ποιος κερδίζει) όμως;

Το συγκεκριμένο σημείωμα είναι αυστηρά οικονομικού περιεχομένου: Η Ρωσία κακώς εισέβαλε στην Ουκρανία, κακώς σκοτώνει αμάχους και κακώς ισοπεδώνει πόλεις με βομβαρδισμούς και πυραύλους. Προφανώς είναι αποτρόπαιο να σκοτώνονται παιδιά αλλά και ενήλικες άνθρωποι που ζουν την κανονική τους ζωή, άμαχοι και ένστολοι, για τις επεκτατικές βλέψεις ενός δικτάτορα. Πέρα από αυτό όμως υπάρχουν οικονομικο-πολιτικές επεκτάσεις τις οποίες εξετάζω εδώ.

Εξηγώ λοιπόν γιατί το βασικό (οικονομικό) θύμα του πολέμου θα είναι η ευρωπαϊκή οικονομία και οι 500 εκατομμύρια κάτοικοί της:

– Η Ρωσία αυξάνει τα έσοδά της, πουλώντας λιγότερο φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ευρώπη και περισσότερο στην Κίνα και τις υπόλοιπες χώρες που ΔΕΝ συμμετέχουν στις κυρώσεις και στο εμπάργκο, σε υψηλότερη τιμή. Είναι πολλές.

– Οι ΗΠΑ ανοίγουν μια αγορά για το υγροποιημένο αέριό τους, με υψηλότερη τιμή από όποια θα μπορούσαν να ονειρευτούν.

– Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Αραβικής Χερσονήσου βρίσκουν εκ νέου αυξημένη κερδοφορία στην υψηλότερη τιμή του πετρελαίου που θα παραμείνει ψηλά στο προβλέψιμο μέλλον. Το Ιράν βλέπει τις πιθανότητες να ξαναμπεί στο διεθνές εμπόριο ΑΝ οι ΗΠΑ αποφασίσουν την άρση του εμπάργκο που μετράει δεκαετίες.

– Η Κίνα και εσχάτως η Ινδία με ιδιαίτερη ζέση (Ασία) αποκτούν πρόσβαση σε περισσότερα ορυκτά καύσιμα και ρωσικές πρώτες ύλες, καθώς ο κύριος πελάτης της Ρωσίας, η Ευρώπη, μειώνει τις αγορές της και σχεδιάζει την απεξάρτηση από τον κύριο προμηθευτή της.

– Η Ευρώπη ακολουθεί τις συμμαχικές ΗΠΑ (που εισάγουν 1% του πετρελαίου τους από τη Ρωσία) σε μέτρα που θα βλάψουν την ίδια την Ευρώπη παραπάνω από ό,τι την Ρωσία.

– Η Νότια Αμερική και ειδικότερα η Βενεζουέλα τρίβει τα χέρια της.

– Τα ευρωπαϊκά προϊόντα λόγω ακριβής ενέργειας θα φτάσουν στο θεό. Τα κινέζικα θα πέσουν. Η Κίνα και η Τουρκία θα πουλάνε περισσότερα προϊόντα με φτηνότερο κόστος και σταθερές τιμές.

Το σημαντικότερο: ΚΑΜΙΑ δέσμευση δεν έχω ακούσει από τις ΗΠΑ ότι θα διατιμήσει το υγροποιημένο αέριο προς την Ευρώπη ώστε να μη γονατίσει από το ενεργειακό κόστος, ή έστω ότι θα κάνει κλειστά συμβόλαια σε σταθερή προκαθορισμένη τιμή. Business-as-usual. (Να βγάλουμε και κανένα ντόλαρ από τον σαματά!)

Μη ξεχνάμε και την αναμενόμενη αύξηση του τζίρου των αμερικανικών εταιρειών αμυντικού εξοπλισμού με την απόφαση των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών να εντατικοποιήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους.

Αντιθέτως ΚΑΝΕΝΑΝ δεν άκουσα να μιλάει για δασμούς και αντικίνητρα προς χώρες που ΔΕΝ επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία, όπως την Κίνα, την Τουρκία και την Ινδία!

Υπενθυμίζω ότι το εμπάργκο στο Ιράκ είχε τεράστια αντικίνητρα για οποιαδήποτε συμμαχική των ΗΠΑ χώρα τολμούσε να το σπάσει. Κρυφά ή φανερά.

Από αυτό τον πόλεμο όλοι οι υπόλοιποι μοιάζει ότι θα κερδίσουν και η Ευρώπη θα χάσει!

Επίσης μοιάζει ότι η Γερμανία θα κοντύνει αφού εκτός από την πανάκριβη και βεβιασμένη απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, θα πληρώσει αρκετά ακριβά και τον επανεξοπλισμό της με €100 δισ.

Δεν ξέρω αν είναι η ώρα ενός πραγματικού ενιαίου ευρωπαϊκού στρατού. Ίσως και να είναι.

Ετοιμαστείτε πάντως για ευρωπαϊκή πρόσκρουση στον τοίχο του στασιμοπληθωρισμού όπως της δεκαετίας του 1970!

Θα (ξανα)πούμε το ψωμί-ψωμάκι…

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @agissilaos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ