Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κορονοϊός: Πώς θα κάνουμε Πάσχα – Τι μέτρα θα ισχύουν – Που θα φοράμε μάσκα

Σε επίπεδο που ήταν περί τα μέσα Δεκεμβρίου, πριν δηλαδή ξεκινήσει η μεγάλη διασπορά από την παραλλαγή Ομικρον, έχει “κατέβει” η επιδημία στην Ελλάδα , γεγονός πολύ ελπιδοφόρο παρόλο που οι θάνατοι αυξάνονται.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε λιγότερα από 4000 κρούσματα (3953 μαζί με τις πιθανές επαναλοιμώξεις του 24ωρου) που βέβαια αντιστοιχούν σε μικρό αριθμό τεστ (περίπου 55.000), ωστόσο ακολουθείται μια συνεχόμενα πτωτική πορεία επιβεβαιώνοντας τους ειδικούς που έχουν προβλέψει περαιτέρω συρρίκνωση των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2021 καταγράφηκαν 3689 κρούσματα κορονοϊού, ενώ στις 26/12 σημειώθηκαν 4036 περιστατικά. Στις 27/12 ήταν η πρώτη μεγάλη αύξηση (9282 κρούσματα), αποτελώντας ουσιαστικά την αρχή της εκθετικής αύξηση της επιδημίας που από τις 28/12 και έπειτα κινήθηκε σε πενταψήφιους αριθμούς. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σήμερα έχει παρέλθει και η κορύφωση της έξαρσης από την υποπαραλλαγή Ομικρον 2 και η χώρα μας βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας. Για αυτό, άλλωστε, εισηγήθηκαν την άρση των μέτρων από τις αρχές του επόμενου μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς στα νοσοκομεία μειώνονται με γρήγορο ρυθμό. Εως χθες ανέρχονταν σε 307, ενώ πριν από δύο εβδομάδες οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 365. Την ίδια στιγμή, και οι νοσηλείες έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, με τις εισαγωγές να φτάνουν χθες τις 170 έναντι 348 την προηγούμενη εβδομάδα.

Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Μετά από δύο χρόνια, εφέτος το Πάσχα επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην περιφέρεια, ενώ ανοιχτά είναι και τα καταστήματα. Οι ειδικοί συστήνουν προσοχή στις επαφές, σωστή χρήση της μάσκας και διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου ώστε να γίνονται με ασφάλεια συγκεντρώσεις και οικογενειακά τραπέζια. Στις εκκλησίες για την περίοδο του Πάσχα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ενώ οι πιστοί εισέρχονται αφού επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό διαγνωστικό τεστ covid-19.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες, αυστηρά κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Αναλυτικά σύμφωνα με το ΦΕΚ, τα μέτρα για τις εκκλησίες είναι τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας. Εξαιρούνται άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα.
Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Αντισηπτικά στις εισόδους.
Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.

Επιπλέον, για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης και τα test το ΦΕΚ αναφέρει τα εξής:

Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

α) πιστοποιητικού εμβολιασμού
β) πιστοποιητικού νόσησης ή
γ) βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR ή rapid test).
Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Πηγή: eleftherostypos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 16/5/2024

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 16/5/2024 Η μέρα κρίνεται απαιτητική και αγχώδης, γιατί προσπαθούμε να βάλουμε σε τάξη τους πρακτικούς τομείς της ζωής μας, παρόλα αυτά, οι...