Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

7 Χρόνια Λειτουργίας για την Πρώτη Αθλητική Ακαδημία στην Ελλάδα για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές όπως ο Αυτισμός

Η ακαδημία θεραπευτικής καλαθοσφαίρισης “Νους Λόγος & Άθληση” λειτουργεί από το 2015 και κλείνει 7 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

Ο ιδρυτής και υπεύθυνος θεραπευτών των τμημάτων, Γιάννης Κυβρακίδης, είναι λογοθεραπευτής με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του ΑΠΘ.

Στόχος του προγράμματος της ακαδημίας αποτελεί η ενίσχυση δεξιοτήτων παιδιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες επικοινωνίας, κοινωνικότητας, συμπεριφοράς. Έχουν διαμορφωθεί πάνω από 20 τμήματα υψηλής και χαμηλότερης λειτουργικότητας, στα οποία η καλαθοσφαίριση χρησιμοποιείται ως μέσο ενίσχυσης των υπολειπόμενων δεξιοτήτων εξατομικευμένα η/και σε ομάδες παιδιών αντίστοιχης αναπτυξιακής ηλικίας.

Αρχικά, πραγματοποιείται εξατομικευμένη συνάντηση με τους γονείς του παιδιού για την λήψη ιστορικού και γνωστοποιείται αναλυτικά το περιεχόμενο του προγράμματος στο οποίο πρόκειται να συμμετέχει το παιδί. Στο επόμενο διάστημα, χορηγείται τεστ κινητικών δεξιοτήτων και, αφού τεθούν οι στόχοι των ατομικών συναντήσεων και ληφθούν υπ’ όψιν τα δεδομένα του ιστορικού, τότε γίνεται η σταδιακή ένταξη του παιδιού στο κατάλληλο τμήμα.

Η Θεσσαλονίκη έχει αγκαλιάσει την Ακαδημία! Γιορτάζουμε τα 7 χρόνια λειτουργίας μας και η μεγαλύτερη ικανοποίηση μας είναι ότι τα παιδιά παίζουν και παράλληλα αναπτύσσουν δεξιότητες.

Ένα σχόλιο για την ημέρα ευαισθητοποίησης του αυτισμού θα θέλαμε να κάνουμε και εμείς με την σειρά μας λόγω της ενασχόλησής μας με οικογένειες που ζουν καθημερινά τον αυτισμό. Η μέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό πέρασε, ωστόσο τα ειδικά μας σχολεία έχουν βασικές ελλείψεις, οι δομές απασχόλησης με σαφείς λειτουργικούς στόχους για τα παιδιά είναι ελάχιστες και παράλληλη στήριξη υφίσταται μόνο μετ’ εμποδίων, καθώς κάθε χρόνο οι γονείς αγχώνονται για το αν και πώς αυτή θα λειτουργήσει.

Ρωτούν: «Πότε θα έρθει η παράλληλη στήριξη στο παιδί; Μέχρι να έρθει, πού θα βρω λεφτά για ιδιωτική παράλληλη στήριξη;». Τελικά, ανακοινώνεται παράλληλη στήριξη για πέντε παιδιά…και αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιωτική παράλληλη στήριξη.

Εμείς είμαστε θεραπευτές και δεν ζούμε 24ωρα με τα παιδιά. Δεν δεχόμαστε να απαντήσουμε στους γονείς υποκριτικά “σε καταλαβαίνω”. Αν και δουλεύουμε καθημερινά με τα παιδιά τους, δεν είμαστε οι γονείς τους, έτσι, λοιπόν, τα λόγια είναι περιττά και οι ανακοινώσεις για την ημέρα ευαισθητοποίησης εξίσου…. ΠΡΑΞΕΙΣ, ΟΥΣΙΑ και ΑΛΛΑΓΗ στην καθημερινότητα των οικογενειών και των παιδιών…Μέχρι τότε καμία μέρα ευαισθητοποίησης δεν βοηθάει την κατάσταση…

Πηγή: sdna

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ – Spoiler: «Θα σε σκοτώσω, μωρή! Μου το έπαιζες και παρθένα» – Το άγριο ξύλο του Γιωργίκη στην Ιουλία

Καθηλώνουν οι εξελίξεις στη συνέχεια της σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που βλέπουμε στον ALPHA. Ο Χρήστος με τη σειρά του συνειδητοποιεί με τρόμο και τη βοήθεια...