Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΚΙΝΑΛ: Ο Λοβέρδος στηρίζει Ανδρουλάκη που θέλει “ειρηνική νίκη” – “Σκληρό ροκ” από Παπανδρέου ως την Κυριακή

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη στιγμή που είχε δηλώσει ότι θα εκφράσει καθαρά τη θέση του και την υποστήριξη του προς συγκεκριμένο υποψήφιο για το δεύτερο γύρο, είχε γίνει σαφές ότι η πλάστιγγα έκλεινε υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Πολύ περισσότερο δε, αφού σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις ανέφερε ότι η κάθοδος του Γιώργου Παπανδρέου ήταν εκείνη που του στέρησε την συμμετοχή στο δεύτερο γύρο, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός του πήρε στελέχη τόσο στην Αχαΐα όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Έτσι λοιπόν χθες το απόγευμα τόσο ο κ. Λοβέρδος, όσο και οι βουλευτές που τον στήριξαν, αλλά και τα πιο στενά στελέχη του επιτελείου του, ξεκαθάρισαν την επιλογή τους και την στήριξή τους στο Νίκο Ανδρουλάκη με το εξής σκεπτικό που ανέφερε στην γραπτή του δήλωση ο πρώην υπουργός:

“Ο ένας από τους υποψηφίους έχει δοκιμαστεί και οι ελπίδες που γεννά το εγχείρημά του είναι συνεπώς περιορισμένες. Ο έτερος υποψήφιος δεν είναι βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επειδή είμαι πολιτικός θέσεων και ουδέποτε έκρυψα τις απόψεις μου, δηλώνω ότι αυτονόητα σέβομαι την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου και πως στις εκλογές της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου θα ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την επισήμανση ότι έως την ανακοίνωση της παρούσας δήλωσης δεν είχα την παραμικρή επικοινωνία μαζί του”.

Και πράγματι ο κ. Λοβέρδος για ουσιαστικούς αλλά και σημειολογικούς λόγους δεν θέλησε να έχει καμία τηλεφωνική επαφή με τον κ. Ανδρουλάκη, έστω κι αν ο ίδιος του τηλεφώνησε δύο φορές πριν εκδώσει την ανακοίνωση του, αλλά χωρίς να καταφέρει να μιλήσουν, κάτι το οποίο έγινε αμέσως μετά.

Σε αυτή την μετά την ανακοίνωση για την επικοινωνία τους που έγινε σε καλό κλίμα, ο κ. Ανδρουλάκης συνεχάρη τον κ. Λοβέρδο για τον αγώνα του και οι δυο τους αναγνώρισαν ως κοινή προτεραιότητα την ενότητα και το μεγάλωμα της παράταξης.

Ζήτησε από τον Παπανδρέου να μην κατέβει

Μπορεί ο κ. Λοβέρδος να μην θέλησε να επικοινωνήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη, επικοινώνησε όμως δύο φορές με τον Γιώργο Παπανδρέου για άλλο λόγο, δηλαδή για να τον πείσει να μην κατέβει στο δεύτερο γύρο, προκειμένου να μην τραυματιστεί η παράταξη.

Όπως ανέφερε στην γραπτή δήλωσή του, “η διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου οδηγείται σε δεύτερο γύρο. Προσπάθησα τόσο ιδιωτικώς όσο και δημοσίως αυτό να αποτραπεί, αλλά δεν έπεισα”.

Η πρώτη επικοινωνία ήταν στις 3 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όταν τον κάλεσε ο πρώην πρωθυπουργός. Είχαν μια σύντομη συνομιλία και συμφώνησαν να τα πουν τη Δευτέρα. Το δεύτερο τηλεφώνημα έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας και εκεί ο Α. Λοβέρδος πρότεινε στον Γ. Παπανδρέου να μην κατέβει.

“Γιώργο μην κατέβεις, δεν χρειάζεται να υπάρξει β’ γύρος δεν χρειάζεται να τραυματιστεί η παράταξη, πρέπει όλοι να υπηρετήσουμε την ενότητα και να σεβαστούμε το αποτέλεσμα της πλειοψηφίας” ήταν τα λόγια του κ. Λοβέρδου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου απέρριψε αμέσως την πρόταση του κ. Λοβέρδου αναφέροντας ότι πρέπει να δώσει τη μάχη για όσους τον πίστεψαν και τον ψήφισαν. Και προχθές το βράδυ μιλώντας στον ΣΚΑΙ το έκανε ακόμα πιο ξεκάθαρο λέγοντας την χαρακτηριστική φράση “ο Παπανδρέου δεν παραιτείται”.

Πάντως με την πρόταση Λοβέρδου για παραίτηση Παπανδρέου φαίνεται πως δεν συμφωνεί ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος χθες το βράδυ σε συνέντευξή του στο Μega ήταν κατηγορηματικός. “Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Είναι αδιανόητο να μη γίνει δεύτερος γύρος. Είναι λάθος να μην τηρήσουμε το Καταστατικό μας. Πρέπει να τιμήσουμε τους πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές”.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου για την υποστήριξη του προς τον Νίκο Ανδρουλάκη αντέδρασε και ο Γιώργος Παπανδρέου με το περιβάλλον του να σχολιάζει ότι “η επιλογή του Ανδρέα Λοβέρδου ήταν πολιτικά αναμενόμενη, γι’ αυτό και δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Όμως, οι προοδευτικοί πολίτες που στήριξαν τον Ανδρέα Λοβέρδο έχουν τώρα επιλογή, την προοδευτική πρόταση του Γιώργου Α. Παπανδρέου”.

Η πλευρά Παπανδρέου

Λίγη ώρα αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός είχε διαδικτυακή σύσκεψη με πολλούς συνεργάτες του και στελέχη από όλη τη χώρα και τους έστειλε το μήνυμα πως όλοι πρέπει να κινηθούν δυναμικά για την ανατροπή. Σε αυτή τη σύσκεψη ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι δεν πρέπει να αποσυρθεί από την διεκδίκηση της ηγεσίας την δεύτερη Κυριακή όχι μόνο γιατί το προβλέπει το καταστατικό αλλά και γιατί αν έκανε πίσω, θα έδινε την εντύπωση ότι αποχωρεί επειδή δεν έχει πολλές πιθανότητες να αποκτήσει την καρέκλα του προέδρου.

Ακόμη συνεργάτες του κ. Παπανδρέου θύμιζαν το προηγούμενο με την εκλογή αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία όπου στον πρώτο γύρο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε κερδίσει την πρώτη θέση με 10 μονάδες διαφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θύμιζαν ακόμη ότι το 2017 ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε 16 μονάδες διαφορά από τη Φώφη Γεννηματά στον α’ γύρο και δεν αποσύρθηκε.

Την ώρα που ο κ. Παπανδρέου έκανε την διαδικτυακή σύσκεψη με τα στελέχη του απόλυτη χώρα οι βουλευτές που στήριξαν τον Ανδρέα Λοβέρδο και τα στελέχη του πρώην υπουργού με ανακοινώσεις τους δήλωναν την στήριξή τους στο Νίκο Ανδρουλάκη.

Ανάμεσά τους ο εκπρόσωπος του πρώην υπουργού Σπύρος Καρανικόλας, οι βουλευτές Δημ. Κωνσταντόπουλος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χαρά Κεφαλίδου, ο στενός του συνεργάτης Στέφανος Μιχαλάκος, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου και άλλοι .

Χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε δύο φορές το γάντι μία το πρωί στον Σκάι και μία το βράδυ στο Mega και απάντησε στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγορώντας τον για παλαιοκομματισμό, για συντήρηση της πρακτικής το ρουσφετιών αλλά και για το θέμα του βέτο όσον αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην ευρωπαΐκή ένωση.

Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου για fake news λέγοντας την περίοδο που ανέφερε o πρώην πρωθυπουργός ότι πρωταγωνιστούσε στις πρακτικές διορισμών κομματικών στελεχών σε κρατικές θέσεις με τη μέθοδο του 4- 2-1 (δηλαδή τέσσερεις Νέα Δημοκρατία 2 ΠΑΣΟΚ ένας ΔΗΜΑΡ ο ίδιος δεν είχε καν εκλεγεί γραμματέας του κόμματος.
“Δεν έχω κάνει στη ζωή μου ούτε ένα ρουσφέτι” ήταν η χαρακτηριστική του φράση , ενώ για τα περί κατάργησης του βέτο στην Ε.Ε είπε ότι η θέση αυτή είναι της σοσιαλιστικής ομάδας και δεν αφορά την ένταξη νέων χωρών στην Ενωση, όπως το 2003 με την υπόθεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά την φορολογική πολιτική και τις κυρώσεις σε μία χώρα.

Για το debate

Αντιπαράθεση υπάρχει μεταξύ Παπανδρέου Ανδρουλάκη και για το θέμα του debate, δηλαδη το πώς θα γίνει αλλα και ποσα θα γίνουν, καθώς και οι δύο εμμένουν στις απόψεις που είχαν εκφράσει εξ αρχής για τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας και είχαν ως αποτέλεσμα να μην παραβρεθεί ο κ. Παπανδρέου στον πρώτο γύρο.

Το επιτελείο του κ. Παπανδρέου ενημερώνοντας αργά χθες το απόγευμα τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι έχει αποσταλεί ήδη, άμεση και θετική απάντηση στο αίτημα τόσο της δημόσιας τηλεόρασης, της ΕΡΤ, για την πραγματοποίηση δημόσιου διαλόγου με τον Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και στο σχετικό αίτημα του MEGA. Επίσης, θετική απάντηση έχει ήδη δοθεί και στο αίτημα για κοινή συμμετοχή των δύο υποψηφίων, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον ΑΝΤ1, την Πέμπτη το βράδυ.

Όσον αφορά στον τρόπο διεξαγωγής των τηλεμαχιών οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού σημείωναν ότι “από την πρώτη στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου, έχει ξεκαθαρίσει ότι ο διάλογος που είναι αναγκαίος, πρέπει να είναι και ουσιαστικός, με επάρκεια χρόνου και δυνατότητα διατύπωσης ολοκληρωμένων απόψεων και προτάσεων και όχι με απαντήσεις εντυπωσιασμού.

Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου αναμένει την πραγματοποίηση αυτών των συζητήσεων”.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο Μega ανέφερε ότι επιθυμεί να γίνει debate, οχι τρία αλλά ένα, με τους ίδιους όρους που έχει που είχε γίνει και το πρώτο debate και με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

Όπως σημείωναν οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, “ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι υπέρ του ανοιχτού διαλόγου και γι’ αυτό συμμετείχε και στο debate του Α’ γύρου μαζί με τους 4 συνυποψηφίους του, σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου. Ενόψει του β’ γύρου έχουν κατατεθεί αιτήματα από πολλά ιδιωτικά κανάλια και προφανώς δεν μπορεί να γίνει επιλογή κάποιου εξ αυτών. Η πρόταση του κ. Ανδρουλακη για τον β’ γύρο είναι σαφής και είχε συμφωνηθεί θεσμικά στην αρχική σύσκεψη των εκπροσώπων: ένα debate, στην ΕΡΤ, με συμμετοχή δημοσιογράφων από όλα τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια. Επί της πρότασης αυτής θα γίνει συνεννόηση με τον κ. Παπανδρέου για να συμφωνηθούν οι όροι διεξαγωγής”.

Πάντως αυτό το power game μεταξύ των δύο όσον αφορά στον τρόπο διεξαγωγής του debate το πιο πιθανό είναι να οδηγήσει στην μη πραγματοποίηση του, άλλωστε o κ. Ανδρουλάκης έχει ηδη προγραμματίσει ομιλίες και συγκέντρωσεις στον Πειραιά, στην Ρόδο και την Κοζάνη, σήμερα αύριο και την Παρασκευή.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ