Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιατί η αναγεννητική γεωργία είναι το μέλλον της γεωργίας

Χάρις στις νέες διαδικασίες, καινοτομίες και τεχνολογίες, η γεωργία σήμερα είναι πιο ακριβής, πιο παραγωγική και πιο βιώσιμη από ποτέ. Ο μετασχηματισμός είναι εντυπωσιακός. Η τεχνολογία όχι μόνο βοήθησε στην καλλιέργεια περισσότερων τροφίμων, αλλά έκανε την ποιότητά τους υψηλότερη, ενώ ταυτόχρονα συνέβαλε στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την παραγωγή τους.

Γράφει ο Sean Westcott* (Μεταφρασμένο από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη για το euractiv.gr)

Μπορούμε όμως να πάμε ακόμα πιο μακριά, πιο γρήγορα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει μέτρα για να καταστήσει τη γεωργία πιο βιώσιμη, μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της Στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει την πρότασή της σχετικά με την πρωτοβουλία για τη γεωργία άνθρακα, με στόχο τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού μοντέλου για τους καλλιεργητές που θα παίρνουν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και θα το αποθηκεύουν στο έδαφος μέσω διαφόρων μέτρων – όπως η αμειψισπορά, οι καλλιέργειες κάλυψης και η μειωμένη κατεργασία του εδάφους.

Υποστηρίζουμε αυτά τα μέτρα. Ωστόσο, για να πετύχουμε, πρέπει να συνδιαμορφώσουμε το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και να δοθούν οικονομικά κίνητρα για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στη γεωργία. Πρέπει να αναπτύξουμε τις πιο πρόσφατες γεωργικές τεχνικές – συμπεριλαμβανομένης της αναγεννητικής γεωργίας, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τον τομέα να γίνει κλιματικά πιο ουδέτερος. Πράγματι, οι πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας μπορούν να δεσμεύσουν τον άνθρακα πιο αποτελεσματικά από οποιοδήποτε άλλη πρακτική στη γεωργία σήμερα.

Ενώ συνεργαζόμαστε στενά με τους καλλιεργητές μας για να δοκιμάσουμε νέες γεωργικές τεχνικές, έχουμε επίσης επίγνωση του γεγονότος ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μόνοι μας το κατάλληλο περιβάλλον για την προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών. Γι’ αυτό είμαστε περήφανα μέλη του συνασπισμού «One Planet Business for Biodiversity», όπου συνεργαζόμαστε με πρωτοπόρους από την επιχειρηματική κοινότητα για την αναβάθμιση της αναγεννητικής γεωργίας και την προώθηση δράσεων για την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας εντός των αλυσίδων αξίας.

Η αναγεννητική γεωργία περιγράφει ένα σύστημα γεωργικών αρχών και πρακτικών που αποκαθιστά και ενισχύει ολόκληρο το οικοσύστημα του εδάφους. Μπορεί να ανοικοδομήσει την οργανική ουσία του εδάφους και να αποκαταστήσει την υποβαθμισμένη βιοποικιλότητά του. Ουσιαστικά, η αναγεννητική γεωργία καταπολεμά την κλιματική κρίση απορροφώντας τον άνθρακα από τον αέρα και τοποθετώντας τον στο έδαφος. Προσφέρει μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για την ανθρώπινη και κλιματική υγείας, ενώ παράλληλα στηρίζει τους αγρότες. Το σημαντικό είναι ότι κάνει κάτι περισσότερο από το να συντηρεί απλώς το έδαφος – η αναγεννητική γεωργία το βελτιώνει στην πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που αναζωογονούν το έδαφος και το περιβάλλον.

Στην PepsiCo, εργαζόμαστε για να εφαρμόσουμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στις γεωργικές μας δραστηριότητες, αξιοποιώντας τα δεδομένα για να παρέχουμε νέες γνώσεις σχετικά με την απόδοση των καλλιεργειών και καλλιεργώντας τρόφιμα με τρόπο που αναζωογονεί τη γη και ενισχύει τη γεωργία. Το υγιές έδαφος συνδέεται με τη σωστή διαχείριση των δεδομένων. Η διαχείριση των δεδομένων είναι πολύ σημαντική για τις γεωργικές διαδικασίες, καθώς μας βοηθούν να μετρήσουμε την πρόοδο και να κατανοήσουμε πού μπορούμε να έχουμε τον βέλτιστο αντίκτυπο.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την τεχνολογία μας iCrop, την οποία χρησιμοποιούμε με τους αγρότες τα τελευταία δέκα χρόνια, καταγράφοντας δεδομένα σε 55.000 εκτάρια παραγωγής πατάτας σε 16 αγορές στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε πάνω από ένα εκατομμύριο σημεία δεδομένων καλλιέργειας μέσω της iCrop, δίνοντας στους αγρότες πληροφορίες σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ του τύπου του εδάφους, του καιρού, της άρδευσης και της χρήσης νερού, ώστε να μπορούν να καλλιεργούν περισσότερα με λιγότερα μέσα. Χάρις στην iCrop, οι πατατοπαραγωγοί μας στην Ισπανία αύξησαν την ακρίβεια της άρδευσης με νερό από 48% σε 93%.

Ένα άλλο πρόγραμμα, το Opti-Oat, αναλύει τον τρόπο καλλιέργειας της τέλειας βρώμης χρησιμοποιώντας περισσότερα από ένα εκατομμύριο σημεία δεδομένων για τη δημιουργία του Οδηγού καλλιέργειας βρώμης. Αυτός ο οδηγός διατίθεται ελεύθερα και έχει βοηθήσει τους καλλιεργητές μας να βελτιστοποιήσουν τους πόρους, να βελτιώσουν τις αποδόσεις και να δημιουργήσουν μια πιο βιώσιμη παραγωγή βρώμης.

Αυτές οι καινοτομίες αποτελούν μεγάλο μέρος των ενεργειών μας για να διασφαλίσουμε ότι η γεωργία μας είναι βιώσιμη. Σε μεγάλο βαθμό εξαρτόμαστε από τα δεδομένα, τα οποία μας βοηθούν να βρούμε φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις – συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας ακριβείας. Η τεχνολογία είναι το κλειδί για ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα βιωσιμότητας που αναπτύσσουμε, για την αναγεννητική γεωργία.

Παράλληλα με την τεχνολογία, χρησιμοποιούμε επίσης ορισμένες παραδοσιακές γεωργικές τεχνικές για τη φυσική οικοδόμηση της υγείας του εδάφους – συμπεριλαμβανομένης της αμειψισποράς, η οποία μπορεί να αναγεννήσει με φυσικό τρόπο το έδαφος. Για παράδειγμα, συνεργαζόμαστε με Πορτογάλους αγρότες για να αναπτύξουμε μια νέα καλλιέργεια – τα φιστίκια, τα οποία έχουν αζωτοδεσμευτικές ιδιότητες και βελτιώνουν την υγεία του εδάφους με φυσικό τρόπο. Αυτά τα πρόσθετα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω τη διαδικασία της αναγεννητικής γεωργίας.

Θέλουμε να επιταχύνουμε τις αναγεννητικές πρακτικές σε όλη την Ευρώπη. Το πρόγραμμά μας «Θετική Γεωργία» έχει τρεις κύριους στόχους για το 2030: να εξαπλώσουμε την υιοθέτηση πρακτικών αναγεννητικής γεωργίας στα επτά εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης που καλλιεργούμε, να παράξουμε με βιώσιμο τρόπο το 100% των βασικών μας συστατικών – του μήλου, της ζάχαρης από τεύτλα, ζαχαροκάλαμου και της δεξτρόζης καλαμποκιού, και να βελτιώσουμε τις κοινότητες διαβίωσης περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων στις αλυσίδες και τις κοινότητες της γεωργικής μας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αλλά αν θέλουμε να επιταχύνουμε τις αναγεννητικές πρακτικές, χρειαζόμαστε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο και οικονομικά κίνητρα για να εξασφαλίσουμε την εφαρμογή τους. Για να δημιουργηθεί μια υγιής ροή δεδομένων, η δημόσια πολιτική πρέπει να δώσει κίνητρα στους αγρότες να χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες και να αξιοποιούν την κοινή χρήση δεδομένων.

Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερες επενδύσεις και έρευνα για πράσινες τεχνολογίες, καθώς και πρότυπα για τη μέτρηση της βιοποικιλότητας και της υγείας του εδάφους. Υπάρχουν πολλές νέες εξελίξεις στη γεωργική τεχνολογία, γεγονός που καθιστά δύσκολο για κάθε αγρότη να ενημερώνεται για τις τελευταίες καινοτομίες. Η κυβέρνηση και οι αγοραστές πρέπει να βοηθήσουν τους αγρότες, παρέχοντας κατευθύνσεις και υποστήριξη γύρω από τεχνολογίες που έχουν πραγματικό αντίκτυπο.

Τέλος, χρειαζόμαστε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο πολιτικής που θα μπορεί να καταστήσει τις αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές επιχειρηματικά ελκυστικές για τους αγρότες. Αυτό απαιτεί μια κοινή προσέγγιση ως προς όλους τους σημαντικούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και τα πολιτικά πλαίσια – όπως η ΚΑΠ, η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα και οι εργασίες που μελετώνται γύρω από την πρωτοβουλία για τη γεωργία άνθρακα.

Ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες τροφίμων και ποτών παγκοσμίως, η PepsiCo εξαρτάται από ένα ανθεκτικό σύστημα τροφίμων. Έχουμε την ευκαιρία και την ευθύνη να προωθήσουμε ουσιαστικές αλλαγές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους δεδομένων μας για να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές ανάγκες σε τρόφιμα θα καλυφθούν, ενώ παράλληλα θα προστατεύουμε και θα αναγεννάμε τον πλανήτη μας. Και ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα υποστηρίξει τις καινοτόμες αναγεννητικές πρακτικές που ενισχύουν την υγεία του εδάφους, δεσμεύουν τον άνθρακα και μειώνουν τις εκπομπές.

*Ο Sean Westcott είναι αντιπρόεδρος στον τομέα Ε&Α στην PepsiCo.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 78 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που θα βλέπουμε στον ALPHA. Επεισόδιο 78 Οι συζητήσεις του ψυχίατρου Νικολαίδη με τον Χρήστο αρχίζουν να...