Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Φρουτοσαλάτες: 4 μοναδικές ιδέες για να καταναλώσεις περισσότερα φρούτα

Μια ωραία ιδέα για να συμπεριλάβουμε περισσότερα φρούτα στη διατροφή μας είναι η φρουτοσαλάτα που μας γεμίζει ενέργεια και βιταμίνες. Είναι θρεπτική, δροσιστική και αποτελεί το ιδανικό σνακ για μικρούς και μεγάλους . Πολλές φορές μπορεί να αντικαταστήσει την ανάγκη μας για γλυκό ή ακόμα και να συνοδεύσει ένα γεύμα σαν ελαφρύ επιδόρπιο!

Ανάλογα με τα φρούτα που προσθέτουμε σε κάθε εποχή, η φρουτοσαλάτα είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Α, Β, C και D.

Γράφει η Νάντια Σκληβάγκου , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος , Νέο Ψυχικό ( fmh.gr )

Η επαρκής κατανάλωση αυτών των θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη για τη θωράκιση της υγείας και μειώνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση πολλών χρόνιων νοσημάτων όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ιδέες για μοναδικές φρουτοσαλάτες

Μπορείτε να σερβίρετε εντυπωσιακές φρουτοσαλάτες μέσα σε φρούτα όπως ανανά, πεπόνι, καρπούζι ή πορτοκάλι, αδειάζοντας το εσωτερικό του φρούτου που θα το γεμίσετε με ψιλοκομμένα φρούτα, σιρόπι, ή χυμούς φρούτων!

Φρουτοσαλάτα με καλοκαιρινά φρούτα

Υλικά για 6 μερίδες:

1 κιλό καλοκαιρινά φρούτα π.χ. κορόμηλα, νεκταρίνια, βανίλιες, βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια.
500 γρ. χυμός πορτοκαλιού φρέσκος ή έτοιμος
50 γρ. μέλι
1 κλωναράκι βανίλιας
12 φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση:

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φρούτα. Ανακατεύουμε το μέλι μαζί με το χυμό πορτοκαλιού. Κόβουμε το κλωναράκι βανίλιας κάθετα στη μέση και μαζεύουμε τους σπόρους από το εσωτερικό της. Τους ρίχνουμε στο χυμό, μαζί με το κλωναράκι. Προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου αφού προηγουμένως τα έχουμε πλύνει και στεγνώσει πολύ καλά σε απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα φρούτα ψιλοκομμένα και αδειάζουμε πάνω από αυτά το σιρόπι πορτοκαλιού. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον και αν θέλουμε, σερβίρουμε με παγωτό της αρεσκείας μας ή με γιαούρτι.

Φρουτοσαλάτα σε χωνάκια

Υλικά για 10 μερίδες:

10 χωνάκια παγωτού
400 γρ. κουβερτούρα
40 γρ. ροδάκινα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
40 γρ. μάνγκο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
40 γρ. φράουλες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
40 γρ. μύρτιλα (blueberries), κομμένα σε μικρά κομμάτια
φύλλα δυόσμου, φρέσκα, για διακόσμησ

Εκτέλεση:

Λιώνουμε την κουβερτούρα και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Γεμίζουμε με τη σοκολάτα τα χωνάκια μας και τα αναποδογυρίζουμε για να στραγγίσει η περίσσεια σοκολάτα.
Τα αφήνουμε 1-2 ώρες μέχρι να στεγνώσει η σοκολάτα.
Γεμίζουμε τα χωνάκια με τα φρούτα.
Διακοσμούμε με τον δυόσμο και προσφέρουμε την σαλάτα με τα φρούτα.

Φρουτοσαλάτα με νεκταρίνια, βατόμουρα και μύρτιλα

Υλικά για 8 μερίδες:

4 νεκταρίνια, κομμένα σε φέτες
¼ φλιτζ. μαύρη ζάχαρη
1 κ.γ φρέσκο χυμό λεμονιού
½ κγ. τζίντζερ τριμμένο
85γρ. τυρί κρέμα light
2 φλιτζ. φρέσκα βατόμουρα
1 φλιτζ. φρέσκα μύρτιλα

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα νεκταρίνια, τη μαύρη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το τζίντζερ. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
Στραγγίζουμε τα νεκταρίνια από το μίγμα, και ανακατεύουμε με το χυμό που έχει μείνει και τη κρέμα τυριού.
Βάζουμε σε ένα πιάτο τα νεκταρίνια, τα μύρτιλα και τα βατόμουρα και περιχύνουμε με την κρέμα που έχουμε φτιάξει.

Φρουτοσαλάτα με πεπόνι

Υλικά για 12 μερίδες:

1 φλιτζ. γιαούρτι (2%)
½ φλιτζ. γάλα καρύδας
½ φλιτζ. χυμό πορτοκάλι
8 φλιτζ. πεπόνι κομμένο σε κύβους
2 πορτοκάλια σε φέτες
1 φλιτζ. φρέσκα βατόμουρα
1 φλιτζ. φρέσκα μύρτιλα
½ φλιτζ. flakes καρύδας

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά το γιαούρτι, το γάλα καρύδας και το χυμό πορτοκάλι. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα φρούτα, ρίχνουμε την κρέμα που έχουμε φτιάξει και πασπαλίζουμε με τα flakes καρύδας

Καλή απόλαυση!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ