Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Επιμένει η Κεραμέως: Κόψαμε εισακτέους …για το καλό τους

Συνεχίζει να θεωρεί θετική την βάση εισαγωγής η υπουργός Παιδείας. Πανηγύρισε στην Βουή η υπουργός Παιδείας για «μεταφορά» υποψηφίων στα ΙΕΚ.

Να «ξύσει το μαχαίρι στην πληγή» σε σχεδόν 20.000 υποψήφιους που κόβονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαιτίας της βάσης εισαγωγής, θέλησε η Νίκη Κεραμέως αφού στο «κλείσιμο» της χθεσινής συζήτησης για το νομοσχέδιο για το «νέο σχολείο» εμφάνισε ως επιτυχία το ότι αντίστοιχος αριθμός μαθητών αναγκαστικά «μεταφέρεται» στα ΙΕΚ και την τεχνική εκπαίδευση. Μάλιστα επανέλαβε ότι η το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να εισάγονται λιγότεροι στα πανεπιστήμια γιατί έχουν …λιγότερες πιθανότητες να αποφοιτήσουν.

Για το καλό τους

Χαρακτηριστική ήταν η φράση της Νίκης Κεραμέως: «Οι πιθανότητες για παιδιά που εισάγονται με χαμηλή βαθμολογία είναι να μην αποφοιτήσουν. Άρα, έχουμε συμβάλει στο να τα εγκλωβίσουμε». Υποστήριξε επίσης ότι το να μην υπάρξει βάση εισαγωγής «είναι λάθος μήνυμα απέναντι στα παιδιά που έχουν σημειώσει υψηλότερες επιδόσεις. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός χθες, σε κάθε διαγωνιστική διαδικασία άλλοι πηγαίνουν καλύτερα, άλλοι πηγαίνουν χειρότερα». Φράση που προφανώς στοχεύει στην δημιουργία αντιπαλότητας ανάμεσα στους υποψήφιους που μπήκαν στα πανεπιστήμια και σε όσους δεν μπήκαν.

Πανηγύρια για την τεχνική εκπαίδευση

Στην συνέχεια η υπουργός Παιδείας πανηγύρισε λέγοντας πως «σήμερα που ολοκληρώνονται οι αιτήσεις για το παράλληλο μηχανογραφικό, έχουμε για πρώτη φορά στη χώρα μας περίπου είκοσι χιλιάδες αιτήσεις για εγγραφή σε δημόσια ΙΕΚ. Αυτό σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στη σελίδα της εκπαίδευσης της χώρας. Η κατάρτιση μπαίνει στον χάρτη ως μια επιλογή για τους νέους μας». Επανέλαβε δηλαδή αυτό που είχε πει την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν περισσότεροι απόφοιτοι λυκείου στην τεχνική εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι εκεί έχει θεσμοθετηθεί ο θεσμός της μαθητείας (δωρεάν εργασία) στον ιδιωτικό τομέα.

Απομονωμένη απέναντι στην αντιπολίτευση

Η Νίκη Κεραμέως πάντως στην συζήτηση του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε μόνον από τους κυβερνητικούς βουλευτές, βρέθηκε αντιμέτωπη με το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Άσκησε μάλιστα κριτική σε όλους και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «εδώ συγκρούονται δύο κόσμοι. Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που λέει μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα σχολεία, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς, αξιολόγηση για να βελτιώνεται το εκπαιδευτικό σύστημα και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει όχι στην ελάχιστη βάση, όχι στην τράπεζα θεμάτων, όχι στην αξιολόγηση στα πανεπιστήμια».

Επιθετική ήταν όμως και με το ΚΚΕ. Απευθυνόμενη στον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη δήλωσε απορημένη για την κριτική του ΚΚΕ σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου εν μέσω θέρους. Όπως είπε «κύριε Παφίλη, εμείς φέραμε νομοσχέδιο Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο αλλά τότε η κριτική του ΚΚΕ ήταν ότι έχουμε πανδημία και να μην τα φέρουμε. Άρα πότε να νομοθετήσουμε; Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο όχι γιατί έχουμε πανδημία. Καλοκαίρι όχι, γιατί λέτε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι εκτός. Πότε θα νομοθετήσουμε τελικά;». Αντίστοιχα απευθύνθηκε και στον γραμματέα του Μέρα 25 Γιάννη Βαρουφάκη: «Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η αξιολόγηση είναι σχεδιασμένη για να καταστρέψει αξίες. Δεν ξέρω σε ποιες αξίες αναφερόταν»

Συνολικά η εικόνα που παρουσίασε η κυβέρνηση ήταν η επιμονή σε μία επιλογή όπως αυτή της περικοπής των εισακτέων και συνολικά της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του την Τρίτη στην Βουλή παραδέχθηκε πως οι επιλογές αυτές επιφέρουν πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση. Σε αυτό ακριβώς, την πρωθυπουργική στήριξη, φάνηκε ότι βασίστηκε η Νίκη Κεραμέως υπεραμυνόμενη για τη ορθότητα της πολιτικής της.

Τέλος να σημειωθεί ότι η Νίκη Κεραμέως για πολλοστή φορά δεν απάντησε για την ενίσχυση των ιδιωτικών κολλεγίων που αντικειμενικά σηματοδοτεί η μείωση των εισακτέων.

Παρότι πολλάκις προκλήθηκε από την αντιπολίτευση, αρκέστηκε να δηλώσει ότι κι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βγάλει υπουργικές αποφάσεις για ισοτιμία των πτυχίων των κολλεγίων με τα ΑΕΙ για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε ότι αυτό έγινε υπό την πίεση της τρόικας γι αυτό και καταργήθηκε η υπουργός παιδείας είπε πως «κάνατε καλά καθώς ήταν την ενωσιακή υποχρέωση, θα σας στοιχειώνει όμως για την υποκρισία σας. Θα σας στοιχειώνει για την έλλειψη πολιτικού θάρρος να βγείτε και να πείτε ναι, το έκανα γιατί ήταν ενωσιακή υποχρέωση. Γι’ αυτό θα σας στοιχειώνει».

Πηγή: news247.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ