Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Το σχέδιο για την Αθηναϊκή Ριβιέρα: Πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος από το ΣΕΦ μέχρι τη Βούλα [βίντεο]

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα αλλάζει και μεταμορφώνεται σε ένα ενιαίο ποδηλατόδρομο αλλά και πεζόδρομο μήκους 22 χλμ. πλάι στη θάλασσα, ενώνοντας το ΣΕΦ με την Βουλιαγμένη.

Μία ανάπλαση που θα απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες και δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Οταν ολοκληρωθεί το έργο και θα μπορεί κάποιος να πηγαίνει με το ποδήλατο από τον Πειραιά μέχρι τη Βουλιαγμένη ή να τρέχει ή να περπατάει ή να βγάζει βόλτα το παιδί του με το καρότσι του, τότε το μόνο το οποίο θα αναλογιστούμε είναι γιατί κάτι τόσο αυτονόητο δεν το είχαμε κάνει πιο πριν είπε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας στην Γλυφάδα το κυβερνητικό σχέδιο για τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αξιοποιήσει τους κοινοτικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη προγραμματίζει τους στόχους πάνω στους οποίους θα εστιάσει όπως είναι η αστική κινητικότητα. Να μπορούν δηλαδή όλοι να χρησιμοποιούν το ποδήλατο που είναι εξ ορισμού το πιο φιλικό μέσο προς το περιβάλλον.

Ωστόσο η ποδηλατική διαδρομή από το Φάληρο μέχρι την Βουλιαγμένη θα είναι μόνο η αρχή, καθώς στην συνέχεια η ανάπλαση θα συνεχιστεί μέχρι το Σούνιο καλύπτοντας μια απόσταση 48 χλμ. φτάνοντας συνολικά τα 70 χλμ.

Στόχος του έργου, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, είναι η ανάγκη που υπάρχει η Αθήνα να ανοιχτεί προς την θάλασσα και αναφέρθηκε στην εμβληματική επένδυση του Ελληνικού, στο κέντρο πολιτισμού “Σταύρος Νιάρχος” αλλά και στο καινούργιο πάρκο στον φαληρικό όρμο το οποίο δρομολογείται.

“Η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να ξαναπάρει τη θέση της στη μεγάλη συμφωνία του κόσμου, αντιμετωπίζοντας όμως με θάρρος τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Για ένα πιο πράσινο μέλλον, ένα ψηφιακό μέλλον, ένα μέλλον τελικά το οποίο θα προσφέρει στους πολίτες την ποιότητα ζωής που αυτή η πόλη, αυτή η περιφέρεια, αυτός ο αστικός ιστός του λεκανοπεδίου έχει τη δυνατότητα να προσφέρει”.

Συνεργασία δύο υπουργείων και 8 δήμων

Το πρώτο στάδιο αφορά την ένωση 8 δήμων των νοτίων προαστίων, ενώ την αρμοδιότητα θα έχουν το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Πρόκειται για ένα έργο μαμούθ καθώς απαιτούνται να ξεπεραστούν μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που υπάρχει στο παραλιακό μέτωπο. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε απ’ όλες τις πλευρές να συνεργαστούν και να γίνει μια συνεκτική μελέτη με ένα οριζόντιο πρόγραμμα.

Σε εξέλιξη τα έργα στην Γλυφάδα

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να εξαγγείλει το πρόγραμμα του για την ανάπλαση του του παραλιακού μετώπου από την Γλυφάδα, καθώς τα έργα στον συγκεκριμένο δήμο έχουν ξεκινήσει ήδη και ένα πρώτο μέρος του ποδηλατόδρομου και του πεζόδρομου θα μπορούν να το απολαύσουν οι πολίτες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

“Με αυτό το έργο που εξαγγέλλουμε, το οποίο θα ενοποιήσει επί μέρους προσπάθειες όπως η σπουδαία δουλειά που γίνεται εδώ, στην Γλυφάδα, σε ένα συνεκτικό πρόγραμμα, το οποίο θα καλύψει σε πρώτη φάση το μέτωπο των αστικών Δήμων και μετά θα μπορεί να επεκταθεί, τελικά, και μέχρι το Σούνιο” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ποδηλατόδρομος έχει ήδη δημιουργηθεί από το νότιο τμήμα του Φαλήρου μέχρι το Γκάζι μία απόσταση 10 χιλιομέτρων. Παράλληλα, ετοιμάζεται η σύνδεση του Μετρό με την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη ένα έργο προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ όπως και η επέκταση της διαδρομής προς το Καλλιμάρμαρο και το κέντρο της Αθήνας με το Φάληρο.

Πηγή: thetoc.gr

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ