Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κορονοϊός: Το «στοίχημα» του καλοκαιριού για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και οι διευκολύνσεις των εμβολιασμένων

Κορονοϊός: Mε το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα να κυκλοφορεί έντονα στην Ευρώπη επιδεινώνοντας σημαντικά τους επιδημιολογικούς δείκτες σε άλλες χώρες, ο δρόμος προς τα εμβολιαστικά κέντρα είναι… μονόδρομος.

Το δίμηνο που ακολουθεί είναι κρίσιμο για την πορεία των εμβολιασμών καθώς η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι αυτή που θα αποδυναμώσει ένα πιθανό τέταρτο κύμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προχώρησε στη χθεσινή ενημέρωση σε μια ελπιδοφόρα εκτίμηση. Εως το τέλος Ιουνίου, δηλαδή σε περίπου μία εβδομάδα, συνολικά θα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 8,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί, σχεδόν ένα εκατομμύριο περισσότεροι σε σχέση με σήμερα. Ειδικότερα, έως χθες είχαν διενεργηθεί συνολικά 7.722.093 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 3.321.644 ολοκληρωμένοι, δηλαδή ποσοστό άνω του 30% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και με τις δύο δόσεις.

Οι εμβολιασμοί συνεχίζουν να ξεπερνούν τις 100.000 ημερησίως, ρυθμός που πρέπει να συνεχιστεί κατά τους ειδικούς και τις επόμενες ημέρες ώστε να «περιχαρακωθεί» η χώρα από έξαρση και μεταλλαγμένα στελέχη. «Ο χρόνος τρέχει. Η προσπάθεια πρέπει να είναι σταθερή και ο χρόνος είναι 60 ημέρες μπροστά μας, που πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ανοσοποίηση του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού μας», επεσήμανε χαρακτηριστικά η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Τα «προνόμια» στους εμβολιασμένους

Στο μεταξύ, ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι πρώτες διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους. Μέχρι σήμερα, οι πλήρως εμβολιασμένοι δε χρειάζονται αποδεικτικό τεστ ώστε να ταξιδέψουν. Αρκεί να επιδείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους. Από την ερχόμενη Δευτέρα και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε self test για την εργασία τους εφόσον έχουν παρέλθει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (δηλαδή από τη δεύτερη δόση). Παράλληλα οι αθλούμενοι στα γυμναστήρια επίσης δεν χρειάζεται να δείχνουν self test εφόσον έχουν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Παράλληλα, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ κορονοϊού εάν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επίσης, απαλλάσσονται από την καραντίνα δέκα ημερών στο σπίτι τους, εάν έρθουν σε επαφή με θετικό στην Covid-19 άτομο. Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν κάνουν επί της ουσίας τίποτα εάν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, εκτός και εάν αναπτύξουν συμπτώματα.

Τις επόμενες εβδομάδες και ιδιαίτερα το φθινόπωρο οι διευκολύνσεις για πλήρως εμβολιασμένους θα επεκταθούν και θα αφορούν στην πρόσβαση σε κλειστούς χώρους.

Πηγή: eleftherostypos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ: Παύλος και Νέφελη πέφτουν στα χέρια των μπράβων του Βρεττού! Τους οδηγούν πίσω στην Αρσινόη

Καταιγιστικές εξελίξεις στο σημερινό επεισόδιο της σειράς  ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ Μετά τον εντοπισμό των φυγάδων, η οικογένεια συνεδριάζει για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις...