Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Υποβλήθηκαν ένα εκατ. μέχρι σήμερα – Οι 5 τρόποι για να πληρωθεί ο φόρος ως το 2023

“Πιάσαμε” το πρώτο εκατομμύριο φορολογικών δηλώσεων από τα συνολικά 6,5 εκατομμύρια που πρέπει να κατατεθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 1,049 εκατομμύρια δηλώσεις εκ των οποίων 177.515 πιστωτικές, 598.232 μηδενικές και μόλις 273.997 χρεωστικές. Έχουμε λοιπόν τις πρώτες σαφείς ενδείξεις για το τι θα ακολουθήσει. Πρώτον αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον, φέτος θα είναι μειοψηφία.

Μπορεί να είναι νωρίς ακόμη, καθώς έχει υποβληθεί δήλωση από μόλις έναν στους έξι αλλά η αναλογία δεν αναμένεται να αλλάξει αισθητά. Πρόσθετους φόρους θα καταβάλλουν ο ένας στους τρεις. Έστω και έτσι όμως, θα μιλάμε για περισσότερους από δύο εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα από 2 δις. ευρώ.

Το ποσό της εκκαθάρισης, για εκατοντάδες χιλιάδες θα είναι μικρότερο από το περυσινό (κυρίως για αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που μπήκαν σε αναστολή), αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρόκειται για μια σημαντική υποχρέωση που θα πρέπει να εκπληρωθεί.

Φέτος, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικές επιλογές προκειμένου να καταβληθεί ο φόρος:

1. Η πρώτη λύση είναι να ακολουθηθεί το δοσολόγιο της εφορίας. Αν η δήλωση υποβληθεί έως το τέλος Ιουλίου, οι δόσεις θα είναι 8 με την τελευταία να καταβάλλεται έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Αν η δήλωση υποβληθεί έως το τέλος Αυγούστου, οι δόσεις θα είναι επτά, η πρώτη θα καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022 αλλά η πρώτη δόση θα είναι διπλή.

2. Η δεύτερη λύση είναι ο φόρος να καταβληθεί εφάπαξ. Αν αυτό γίνει μέχρι το τέλος Ιουλίου, ο δικαιούχος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.

3. Η 3η λύση είναι να αξιοποιηθεί η πάγια ρύθμιση της εφορίας η οποία προσφέρει 12 ή 24 δόσεις. Το μειονέκτημα συνίσταται στο ότι η ρύθμιση είναι έντοκη με το επιτόκιο να φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. ΟΙ 24 δόσεις μα φέρνουν χρονικά στον Ιούνιο του 2023.

4. Η 4η λύση είναι να πληρωθεί ολόκληρο το ποσό εφάπαξ με πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος θα πάρει την έκπτωση του 3% και θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις. Προσοχή οι δόσεις να πληρώνονται εμπρόθεσμα για να μην επιβάλλονται οι τόκοι της κάρτας.

5. Η 5η λύση είναι να πληρώνεται η κάθε δόση της εφορίας με την πιστωτική κάρτα. Κάθε μήνα, ο φορολογούμενος θα πληρώνει μια από τις 8 δόσεις της εφορίας με την πιστωτική του. Δεδομένου ότι η τελευταία δόση (αυτή του Φεβρουταρίου) θα καταβληθεί σε 12 δόσεις, τότε θα φτάσουμε χρονικά έως και τον Ιανουάριο του 2023.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ