Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Νεύρα για το “σκοτεινό διάλειμμα” του 2015 και στο βάθος… εκλογές

Σε προεκλογικό τέμπο “χορεύει” ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό, με το βλέμμα και σε δημοσκοπήσεις και σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, προσπαθώντας αφενός να “κάψει” τυχόν εκλογικό αιφνιδιασμό του κ. Μητσοτάκη αφετέρου να μην τον βρουν οι πολιτικές εξελίξεις σε δημοσκοπική στενωπό , σαν αυτή που βρίσκεται σταθερά ( με μικρά σκαμπανεβάσματα).

Δεν αποτελεί νέο ότι στην Κουμουνδούρου μελετούν ενδελεχώς τους οιωνούς που βγαίνουν από το Μαξίμου και την κυβερνώσα παράταξη σχετικά με πρόωρες κάλπες, συμπεριλαμβανομένης και της “περιρρέουσας”. Πολιτικής τε και μιντιακής.

Παραμένουν οι διαφορετικές αναγνώσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το εάν θα στηθούν φθινοπωρινές κάλπες ή όχι με τις εκτιμήσεις να “διχάζονται”, αλλά στο “κόκκινο” παραμένει και ο εκλογικός συναγερμός καθώς υπάρχει συναντίληψη ότι τα “σινιάλα” για πολιτικές εξελίξεις πυκνώνουν με κυρίαρχο, την “πόλωση” μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων.

Το “σκοτεινό 2015”

Σε επίρρωση των απόψεων όσων βλέπουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο ( υπενθυμίζεται ότι όποτε και αν στηθούν κάλπες θα είναι με σύστημα απλής αναλογικής, ήτοι το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστούν δυο εκλογικές αναμετρήσεις), ήταν η χθεσινή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας στις ευρωπαικές κοινότητες για το “σκοτεινό διάλειμμα” του 2015.

“Μόνο ένα ήταν το σκοτεινό διάλειμμα. Την περίοδο κατά την οποία επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός το 2015. Τότε που η χώρα οδηγήθηκε ένα μόλις βήμα πριν το γκρεμό. Και πάλι, όμως, οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και διέλυσαν τα έωλα συνθήματα, κράτησαν τον τόπο στην Ευρώπη και στο κοινό νόμισμα και τελικά συνέτριψαν τη δημαγωγία” ήταν η ακριβής αποστροφή του πρωθυπουργού, που ανέβασε “τεταρταίο” στην Κουμουνδούρου.

Για “εμπρηστική και διχαστική ομιλία” μίλησε αμέσως επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος “αφηνίασε” καθώς φαίνεται από την επίκληση του κ. Μητσοτάκη στις προοδευτικές δυνάμεις που συνέθλιψαν εν έτει 2015 τον λαικισμό.

Εξ ου και αντεπιτέθηκε στην ίδια ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, δια της Συμφωνίας των Πρεσπών:

” Τον όρο “προοδευτικές δυνάμεις” και “λαϊκισμό” να μην τον ξαναπιάσει στο στόμα του, αυτός που προεκλογικά ντύθηκε Μακεδονομάχος και οργάνωνε συλλαλητήρια μίσους και διχασμού ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή, προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός”.

Η συνάντηση με Σασόλι

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του ευρωπαικού κοινοβουλίου Ντ Σασόλι, προερχόμενο από τους ευρωσοσιαλιστές.

Στο τετ α τετ του με τον κ. Σασόλι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει πρώτος αναφορά στις “προοδευτικές δυνάμεις” και το χρέος τους να “πρωτοστατήσουν για μια αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη και στα θέματα της κοινωνικής σύγκλισης, της οικονομίας για να έχουμε βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη, αλλά και στα θέματα που αφορούν την αναθεώρηση του συμφώνου για τη μετανάστευση, για το δίκαιο διαμοιρασμό του βάρους και βεβαίως και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου γιατί ας μην ξεχνάμε πως η ειρήνη είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα, ιδίως για την περιοχή μας”.

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ